Még ma is az egyik leggyakoribb nemi baj

2008. 01. 04.
A kankót vagy más néven trippert, gonorrhoeát egy Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, vaginális, anális, orális közösüléssel, illetve méhen belül anyáról gyermekre terjed. A tripperrel fertőzött beteg is könnyebben elkap HIV és szifilisz betegségeket és fordítva.
A tripper fájdalmas, viszkető, égő vizeléssel járó húgycsőgyulladásként jelentkezik, a húgycsőből fehéres váladék ürül. Legtöbb esetben a fertőzöttek tünetmentesek, de fertőznek. A húgycsőn túl megtámadhatja még a prosztatát, az ondóvezetéket és herét - nőknél a kezdődő tünet nem kezelése esetén pedig a nemi szervek gyulladása a jellemző. A hüvelyi fertőzés ráterjedhet a méhre, petevezetékre, petefészekre is - ami meddőséghez vezethet. Anális közösülés esetén a fertőzés a végbélben, orális közösülés esetén a torokban alakul ki.

A méhen belüli fertőzés igazából nem méhen belül történik, hanem a szülés közben, a hüvelyben való áthaladás (fertőzött hüvelyváladék) következtében. Ennél a fertőzésnél gonorrhoeás kötőhártya-gyulladás jelentkezuk, amely ma már azért ritka, mert minden megszületett csecsemő szemébe belecsöppentenek egy, a betegséget megelőző antibiotikumot.

Magát a trippert a fertőzött terület váladékából vagy hüvelykenetből mutatják ki, kezelése nagy dózisú injekciós antibiotikummal (cephalosporinok) történik - ajánlottan a partnernél is, hiszen tünetmentesen hordozhatja a baktériumot.

Megelőzése természetesen monogám kapcsolatot, illetve gumióvszer használatát jelenti, valamint újszülötteknél a szembe való cseppentést. Utódnemzés előtt érdemes mindkét partnernek egy szűrővizsgálatra elmennie.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!