Mi a megoldás az inkontinencia ellen?

Szerző: Szimpatika
A hosszas kórházi ápolásra szoruló idősek 60-70 százalékát érinti a vizelet-, esetleg széklet-visszatartási probléma.

Fiatal korban a nőknél gyakoribb a húgyúti fertőzés nyomán kialakuló vizelési panasz, és nem ritka, hogy szülés után jelentkeznek vizelet-visszatartási gondok. Érdemes az első jeleknél – ha valaki nem ér el az illemhelyre, hanem már pár csepp vizelet „bemegy" – urológushoz fordulni, mert többnyire intim tornával, illetve egyéb speciális gyakorlatokkal is megszüntethetők a panaszok. Ha a méhet tartó szalagok túlzottan meglazultak, és a speciális gyakorlatok nem vezetnek eredményre, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Idősebb korban a férfiak nagy százaléka küzd valamilyen prosztata-problémával, és ezzel összefüggésben – esetleg épp a kezelés kapcsán – vizelési gondok alakulnak ki. Náluk az első jel a nehezített vizelés; tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni vele.

Hogyan kezeljük?

Az intim tornát még idősebb korban is érdemes elkezdeni, amikor például a hólyagzáró izomzat gyengülése miatt kezd nehezülni a vizelet-visszatartás. Műtétet az időseknél nem nagyon javasolnak, hólyag-kapacitást növelő gyógyszert viszonylag sokan szednek. Ezzel viszont a mellékhatások, és a sok más gyógyszerrel való „összeveszés" miatt óvatosnak kell lenni.

Aki szellemileg ép, nagyon nehezen mond le a higiéniájáról – meséli dr. Gombos Éva nephrológus főorvos a weborvos.hu-nak. A főorvosasszony egy Fejér megyei intézményben lát el hosszan tartó ápolásra szoruló betegeket. Gyakori az is, hogy igazából nem inkontinens valaki, de olyan nehezen mozog, hogy emiatt képtelen időben kiérni a wc-re. Ha egy kórházban 10 ágyra jut a folyosó végén egy wc, ez nem is csoda, és kevés a szép, új kórház, ahol 2-3-4 ágyra van egy saját fürdő. „Bár nagyon nehéz betétre, pelenkára rábeszélni mindenkit, egyik érvünk szokott lenni, hogy még mindig jobb a pelenka, mint egy combnyaktörés" - meséli a főorvosnő. Már vannak egyébként olyan bugyipelenkák, melyek szinte fehérneműként hordhatók.

A legrosszabb, amit tehet, hogy keveset iszik

Sajnos nem ritka, hogy a vizelési problémákat úgy próbálják elkerülni az emberek, hogy elkezdenek keveset inni, gondolván, hogy így nem kell annyiszor kimenni a wc-re. „Ezzel viszont rosszat tesznek a veséjüknek, utat adnak a húgyúti fertőzéseknek, a vesekő-képződésnek, a keringési problémák fokozódnak, a vérnyomás emelkedhet, a szív terhelése fokozódik!" - figyelmeztet a doktornő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!