Kreatív oktatási módszerek nagyothallóknak

2015. 02. 08.
Szerző: Szimpatika
Hogyan tudnak a siket vagy nagyothalló gyerekek megtanulni olvasni vagy megérteni a zenét? Az Euronews oktatási műsorában, a Learning Worldben bemutatnak néhány innovatív oktatási technikát.

A történelemben sok vita volt a jelnyelv használatáról, illetve a siketek beszédközpontú oktatásáról. A mai technológiák és innovatív módszerek új utakat nyitnak a tanulási lehetőségekben azoknak, akiknek hallási problémáik vannak.

Hogyan élvezhetik a tanulást a siket gyerekek? Hogyan tudják megszeretni az olvasást, ha soha nem olvastak könyvet az anyanyelvükön?

Lássuk, egy argentin projektben miként igazítják hozzá a könyveket ezeknek a gyerekeknek az igényeihez. Argentínában a siketek több mint 80%-a funkcionális analfabéta, fogyatékosnak tekintik őket, és a társadalom kirekeszti őket. A jelnyelvet nem ismerik el, a legtöbb iskolában beszéddel oktatják őket. Ez nehézséget okoz a tanulásban azoknak a gyerekeknek, akik nem hallanak, ezért gyakran kimaradnak az iskolából.

A Canales civil szerevezet egyedülálló projektet indított, hogy elősegítse a siket gyerekek olvasását: ingyenes online videokönyvtárat hozott létre, amelyben siketek olvasnak mesekönyveket argentin jelnyelven.

Egy 1880-as konferencián az oktatók megtiltották a jelnyelv használatát
az osztálytermekben. Ezt a szabályt nehéz volt betartatni, de komoly hatása volt a siketek közösségére. Mi a helyzet most? A riportban egy siket tanár magyarázza el, miként próbálja áthidalni a távolságot a hallók és a siketek vagy nagyothallók között.

Sokan kíváncsiak arra, hogy Beethoven miként volt képes folytatni a komponálást azután is, hogy kezdte elveszíteni a hallását. De mi lenne, ha Ön hallaná egy cselló hangját vagy egy fuvola vibrálását?

Érzékelni egész testtel egy timpani hangját vagy egy cselló rezgéseit – erről szól az „Érezd a zenét!” projekt a Mahler Kamarazenekarral. A muzsikusok néhány európai országban meglátogatnak siket és nagyothalló gyerekeket az osztályokban. Második lépésként az együtes meghívja őket a zenekar világába.

Ezúttal három svájci iskola vesz részt ebben Zürich és Luzern környékéről. A projekt a gyerekeknek és a zenészeknek is különleges élményeket kínál. Az „Érezd a zenét!” része a Mahler Kamarazenekar Beethoven utazás című koncertsorozatának. A 45 muzsikus sok európai országban fellépett ezzel a darabbal 2012 óta.

Forrás: Euronews

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!