Ezért élnek tovább a nők, mint a férfiak

Szerző: Szimpatika
Sok férfi nem törődik az egészségével, miközben nagyon is kellene: a Robert Koch Intézet férfiegészségről szóló, legújabb felmérése riasztó számokat közölt. Ami az egészséget illeti, a férfiak teljesen máshogy működnek, mint a nők: egészségtelenül élnek, korábban halnak meg, és átlagosan több problémájuk van az alkohollal, mint a nőknek.
Mindezek ellenére a férfiak szubjektíve egészségesebbnek érzik magukat, mint a szebbik nem képviselői – legalábbis ezt állítja egy német felmérés a férfiak egészségéről. Különösen a 35-65 éves férfiak körében nő egyre inkább az idő előtti halálozás. „A halálokok közül sokat vissza lehet vezetni az egészségügyi szempontból kockázatos életmódra, magatartásra” – áll a felmérésben. „A számok ugyan nem újak, viszont az értékelések és a következtetések igen” – mondta a Robert Koch Intézet szóvivője, Susanne Glasmacher a több mint 220 oldalas tanulmányra utalva. A sokkoló adatok miatt szükség van a megfelelő megelőzésre: a férfiak kevésbé érik el az ajánlásokat és jelentősen kevesebbszer is élnek aszerint, mint a nők - írja az mno.hu.



Dohányzás és alkoholizmus

Bár a dohányfogyasztás hanyatlik, még mindig több férfi dohányzik, mint nő, ez különösen igaz a hátrányos helyzetű háztartásokban élőkre. Ez az oka annak, hogy a tüdőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés. Minden harmadik ember iszik több alkoholt a kelleténél, és különösen a fiatalabb férfiak lényegesen nagyobb valószínűséggel fogyasztanak illegális drogokat, mint a nők.

Az egyéb kockázati tényezők, mint például az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is egyre többször fordul elő férfiaknál. A kutatók látják, hogy az egészségmegőrző intézkedésekkel kapcsolatosan tenni kell valamit: „A férfiakat nehezebb ezekkel az egészségmegelőző ajánlásokkal elérni, és lényegesen ritkábban van rá igényük, mint a nőknek – fogalmazza meg az ajánlás. A Robert Koch Intézet szerint több férfiorientált intézkedésekre van szükség.

Szűrések: alacsony a részvételi arány

Bár sok férfinál már korán felismerik a végbélrákot, a prosztatarák-szűrésekre továbbra is alacsony a részvételi hajlandóság. És bár a férfiak kétharmada sportol, csak a negyedük aktív fizikailag viszonylag hosszabb ideig. Az életmód a központi utasítások szerint központi szerepet játszik. A 30 év feletti, egyedül élő férfiak jóval nagyobb eséllyel élnek egészségtelenül, és nagyobb eséllyel lesznek betegek. A kutatók szerint a szexuális zavarok komoly és széleskörű egészségügyi problémát jelentenek. A férfiak nagyobb eséllyel fertőződnek meg szexuális úton terjedő betegségekben is. Bár kevésbé érintettek a mentális zavarokban, mint a nők, de hajlamosabbak a szenvedélybetegségekre is. A férfiak nagyobb eséllyel lesznek egy súlyos, erőszakos cselekmény elszenvedői, és elkövetői is.

Ez a helyzet Magyarországon

2000 és 2012 között a férfiak százezer főre jutó standard halálozási aránya több mint ötödével, a nőké 17,1 százalékkal mérséklődött, így 2012-re a magyar férfiak születéskor várható élettartama 71,5 évre emelkedett, a nőké 78,4-re. A nemek közötti különbségek csökkennek: 2000 és 2012 között a születéskor várható női többletévek 8,5-ről 7 évre estek vissza. Ennek ellenére a férfiak mortalitása még így is körülbelül másfélszer magasabb, mint a nőké. A nemzetközi összehasonlításból ugyanakkor kiderül, hogy hazánkban a 40–59 évesek halandósági viszonyai továbbra is kritikusak, a halandóság javításának legnagyobb tartalékai továbbra is a középkorú népességben vannak. A magyar férfiak 40 éves korban várható élettartama számít Kelet-Közép-Európában a legalacsonyabbnak (32,6 év). Jó hír azonban, hogy 2005 óta a régióban Szlovénia után Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben ez az érték. 2011-ben egy 40 éves magyar férfira több mint hét évvel rövidebb élet várt, mint osztrák társára, a nőknél csaknem öt év volt a különbség.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!