A megfázás szövődményeiről

Szerző: Szimpatika
Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek mindenképp ajánlott az orvosi kontroll, mert komoly szövődmények léphetnek fel.
A megfázás enyhítésére elég a meleg tea, a vitaminok, az inhalálás és a pihenés, de ha valamilyen szövődmény lép fel, akkor antibiotikumos kezelésre lesz szüksége a betegnek. Több betegséggel is számolhatunk: arcüreggyulladás, asztmás roham, hörghurut vagy fülgyulladás.

Asztmás roham

A felső légúti fertőzés kiválthat asztmás rohamot. Jellemző tünetei a köhögés, a nehézlégzés, a mellkasi szorítás, a légszomj, és alkalmanként a köpet. A panaszok éjszaka súlyosbodnak. Asztmás roham során a légutak izomrostjai összerándulnak, és akadályozzák a levegő útját.

Fotó: blog.doctoroz.com

Hörghurut

Hörghurut a dohányosoknál gyakrabban fordul elő. Ilyenkor a köhögés mellett, a hörgő falán és a légcsövön lévő mirigyek sűrű, ragadós nyálkát termelnek, amely köpet formájában távozik a szervezetből. A köhögés erősödik a por, a cigarettafüst, a hirtelen hőmérsékletváltozás és a hideg levegő hatására.

Mandulagyulladás

A meghűlés egyik legjellemzőbb következménye a torokgyulladás, illetve a mandulagyulladás. Bizonyos esetekben másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, ilyenkor az orvos torokkenetet vehet a pontos diagnózis felállításához.

Középfülgyulladás

Megfázás után vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés eredménye lehet a középfül gyulladása, amely gyermekkorban gyakrabban fordul elő. Fájdalom, láz, halláskárosodás, szédülés, ingerlékenység és általános rosszullét jelzi. A gyulladás a dobhártya perforatiójához vezethet, vagyis váladék távozik a fülből. Megfelelő kezelés esetén, a középfülgyulladás enyhe lefolyású, és a perforatio is meggyógyul néhány héten belül.

Arcüreggyulladás

Ha a betegség későbbi szakaszában gennyes orrváladékozást és intenzív arcfájdalmat tapasztal, illetve a köhögés sem akar enyhülni, feltétlenül forduljon orvoshoz. A tünetei alapján arcüreggyulladása is lehet. Ilyenkor a fokozott váladéktermelés miatt az arcüreg járatai elzáródnak.

A megfázás súlyosbíthatja a már meglévő krónikus betegségeket. Aki diabéteszes, asztmás, valamilyen légúti, szív- vagy immunbetegségtől szenved, annak fokozottabban oda kell figyelnie, mert a meghűlés olyan gyakori, hogy nehéz elkerülni a megfertőződést.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!