Nyombélfekély: így kezeljük!

Szerző: Szimpatika
A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, jelenleg hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza (klimax) után.
Nyombélfekély esetén gyakoribb a családi előfordulás és a fiatalabb korcsoport megbetegedése, mint gyomorfekély esetén. Gyakrabban betegszenek meg továbbá a nullás vércsoportú egyének. Jellemző a betegségre továbbá a szezonális megjelenés: rendszerint ősszel és tavasszal újulnak ki panaszok- írja a webbeteg.hu.


A betegséghez vezető okok megegyeznek a gyomorfekélyével, azonban a nyombélfekély tünetei eltérnek a gyomorfekély tüneteitől.

A fájdalom az étkezés után 2-3 órával jelentkezik főként gyomorszáj tájékon, de néha a jobb bordaív alatt is észlelhetjük. Ennek oka az, hogy étkezést követően 2-3 órával már kiürül a nyombél és a gyomorból beáramló sav marja a fekélyt. Ha a fájdalom a gerincoszlop irányába terjed, az a hasnyálmirigybe történő átfúródást jelzi. A diagnosztikában a gyomorfekélynél leírtak az irányadóak. A röntgenvizsgálat általában diagnosztikus értékű, különösen, ha szűkület alakult ki, de a fekélyek 20-30 százalékában negatív is lehet a vizsgálat, ezért a gyomortükrözés elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához. A nyombélfekély kezelése megegyezik a gyomorfekélyével. A megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel járó esetek természetesen kórházi ellátást igényelnek.

Forrás: webbeteg.hu, Dr. Dobi Gyöngyi

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!