Az örök karcsúság titka?
2014. 12. 13.
Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit tudósok, az Imperial College London és a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Gut című szaklapban számoltak be.
A kutatók úgy vélik, hogy az adalékanyag rendszeres alkalmazása révén csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége, s lassítható a korral járó súlygyarapodás. A táplálékkiegészítő egy természetben is előforduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkentő hormonok. Az új anyag, az inulin-propionát észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihető be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képződik a bélrendszerben - olvasható a BBC hírei között.
"A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Egy sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, az Imperial College London kutatója. A kutatások során legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. Végső soron a kutatók a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a "postás" szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.
Az elsődleges vizsgálatok során 20 önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulin-propionát észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is. A kutatás második szakaszában 60 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik 24 héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint, vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot 49-en csinálták végig: az inulin-propionát észtert szedő 25 önkéntes közül mindössze egynek növekedett a súlya a testtömegének 3 százalékát meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál. "A felnőttek súlya évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos súlygyarapodás" - fogalmazott Gary Frost, aki szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.
Forrás: MTI
"A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Egy sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, az Imperial College London kutatója. A kutatások során legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. Végső soron a kutatók a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a "postás" szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.
Az elsődleges vizsgálatok során 20 önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulin-propionát észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is. A kutatás második szakaszában 60 túlsúlyos önkéntes vett részt, akik 24 héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint, vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot 49-en csinálták végig: az inulin-propionát észtert szedő 25 önkéntes közül mindössze egynek növekedett a súlya a testtömegének 3 százalékát meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál. "A felnőttek súlya évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos súlygyarapodás" - fogalmazott Gary Frost, aki szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!