Genetika a szingliségben

2014. 11. 28.
Szerző: Szimpatika
Ha úgy tűnik, hogy körülöttünk mindenki párkapcsolatban van, mi pedig még mindig szinglik vagyunk, akkor lehet, hogy a DNS-ünkben van a hiba, állítja ezt egy új kínai tanulmány.
A Pekingi Egyetemen ugyanis sikerült azonosítani azt a "szingli gént", amelynek birtokában 20 százalékkal esélyesebb, hogy nem élünk tartósan párkapcsolatban. A gén hatására ugyanis csökken az agy szerotonintartalma (amely többek között a jóérzést garantálja szervezetünkben), emiatt kevésbé érezzük magunkat kényelemben egy párkapcsolatban. Ennek hatására pedig vagy nem is lépünk párkapcsolatba vagy csak szakítás követ szakítást. Minderről bővebben a Scientific Reports szaklapban olvashatunk.


A tanulmányhoz kapcsolódó vizsgálat során az egyetemen csaknem 600 diák hajából vettek mintát. A már említett izolált gén, amely a kutatók szerint az egyedüllétért felelős, a 5-HTA1 névre hallgat, amelyből C és G típust különböztetünk meg: a G típusú génnel rendelkezők 60, a C típusúak 50 százaléka nem volt párkapcsolatban. A kapcsolatot nem magyarázták és befolyásolták olyan tényezők sem, mint a kinézet vagy a gazdagság.

A kutatók úgy vélik, az 5-HTA1 gén G változata hatására az agyban kevesebb szerotonin termelődik, ami miatt ezen emberek kevésbé jókedvűek - korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a G alléllal rendelkezők nehezebben alakítanak ki kapcsolatokat, valamint hajlamosak a neurózisra és a depresszióra is. A kutatók ebből arra következtettek, hogy mivel mind a pesszimizmus, mind pedig a neurózis rombolja egy kapcsolat kialakulását, minőségét és stabilitását, valószínű, hogy a G allél csökkenti a sikeres romantikus kapcsolat kialakulásának és megtartásának esélyét.

Mindehhez ugyan hozzátették, hogy a vizsgált célcsoport különleges abból a szempontból, hogy a diákoknak több szabadidejük és általában véve több szabadságuk van egy kapcsolat kialakítására, az élet más pillanataiban pedig más tényezők, például a család oldaláról történő folyamatos presszionálás hatására is kialakulhat egy kapcsolat.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!