Unokáinkat is károsíthatják rossz szokásaink

2014. 11. 26.
Szerző: Szimpatika
Bizonyos életmódbeli vagy környezeti tényezők hatása több generáción keresztül érvényesülnek, még akkor is, ha az utódok azokat a környezeti hatásokat már nem szenvedik el. Az új tudományterület, az epigenetika egyebek mellett arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehetséges ez.
Az epigenetika a molekuláris biológia új, rohamosan fejlődő területe, olyan, régóta ismert jelenségekre próbál magyarázatot találni, amelyekre a genetika nem tud választ adni, arra például, hogy hogyan lehetséges, hogy bizonyos életmódbeli vagy környezeti tényezők az örökítőanyag betűiben nem okoznak változást, de hatásuk még akkor is több generáción keresztül érvényesülhet, ha az utódok azokat a környezeti hatásokat már nem szenvedik el.


A héten Budapesten tartottak konferenciát az epigenetikáról, amelyet két fiatal kutató: Arányi Tamás molekuláris biológus és Bálint Bálint László kutatóorvos szervezett.

Az evolúciós változások egy faj adaptációját teszik lehetővé a környezethez több generáción keresztül, magyarázta Bálint Bálint László. Úgy tűnik, hogy az epigenetikai mechanizmusok sokkal rövidebb távon segítik, hogy alkalmazkodjunk a környezetünkhöz, ez akár egy-két generáción belül is bekövetkezhet. Ha például a nagyszüleink dohányoztak, az a mi légzőszerveinket is befolyásolhatja, a mi életvitelünk pedig a gyermekeinkét befolyásolhatja. A környezeti hatások, amelyek az öröklődést befolyásolják, nagyon sokrétűek, tipikusan ilyen a táplálkozás vagy a vitaminok.

Környezetünk minden része hat ránk és az epigenetikára, s ezek közül fontos megemlíteni a mérgeket, különösen a dohányzást. A terhes nők esetében a dohányzás nemcsak a magzatra van hatással, hanem akár az unokára is, s később, sok éves távlatban asztmatikus tüneteket okozhat. Több évvel ezelőtt publikáltak olyan adatokat is, hogy a kora serdülőkori étrend milyen kései, sok évtizedes hatást fejt ki az unokákra is.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!