Nagy előrelépés a rotavírus elleni küzdelemben

Szerző: Szimpatika
A baktérium csillóiban lévő fehérje, a flagellin segítségével megelőzhető és gyógyítható a rotavírus-fertőzés - erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során a Georgiai Állami Egyetem kutatói. A vizsgálatok eredményét a Science legújabb számában ismertetik.

A rotavírus a felelős a legtöbb kiszáradást okozó, hasmenéssel, hányással járó megbetegedésért csecsemők és kisgyermekek körében. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint évente félmillió ötévesnél fiatalabb gyermek halálát okozza a rotavírus-fertőzés világszerte.

A Georgiai Állami Egyetem két kutatója - Andrew Gewirtz és Benyue Zhang - egy olyan fehérje, a flagellin hatását vizsgálták rotavírussal fertőzött egereken, amely lehetővé teszi a baktériumok számára a mozgást és a környezet érzékelését.

Az eredmények tanúsága szerint a flagellin aktiválta az immunrendszer természetes, veleszületett védekezését, amely azonnal hadat üzent a betolakodó kórokozóknak. Az immunválasz során két fehérje, az interleukin-22 és az interleukin-18 szabadult fel, az előbbi meggátolta a vírus behatolását a sejtekbe, míg utóbbi kiűzte a kórokozót a már megfertőzött sejtekből.

"Egy teljességgel új vírusellenes gyógymódot írtunk le" - hangsúlyozta Andrew Gewirtz, aki szerint az eljárás más krónikus emésztőszervi vírusfertőzés esetében is, például a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus vagy a hepatitis C-vírus ellen is hatékony lehet.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!