Kínos beszélgetések a szexről

2014. 11. 10.
|
Hat és fél éves unokám feltette apjának a nagy kérdést: „Hogy kerültem én a mama hasába?” A kérdésből látható, hogy a gyerek pszichoszexuális fejlődése rendben halad. A tudós gyermeklélektan szerint éppen ennyi idősen, éppen ezt kell egy gyereknek kérdezni. Az apja kivágta magát. „Én tettelek oda” – mondta. A gyerek egy kicsit gondolkodott, majd őszinte csodálkozással tovább kérdezett: „De hát minek, ha úgyis kivettetek?"
Büszkék vagyunk a gyerekre, hogy milyen logikusan gondolkodik. A saját információs szintjén állva teljesen igaza van. Ő ugyanis mit sem tud a méhen belüli kilenc hónap történéseiről. Az egész ügynek az eleje meg a vége izgatja. Helyesebben: eddig a vége, vagyis a születés foglalkoztatta. Most azonban már az eleje is. Végül is igaza van. Tényleg ez a kettő a legérdekesebb.

Eljött hát a gyerek szexuális felvilágosításának ideje. Gondos nagymamaként azonnal megvettem „A sehány éves kislány” című, okos kis könyvecskét, ahol gyerekek számára érthetően, sok rajzzal és kevés szöveggel elmagyarázzák a fiúk és lányok közötti különbséget, valamint a baba méhen belüli fejlődését és világrajövetelét. A szöveg így kezdődik: „Volt egyszer egy fiatalember meg egy fiatal lány. Szerették egymást és szerettek volna együtt élni, ezért összeházasodtak. Ők az én papám és mamám.” (A rajzon gyönyörű, karcsú, fiatal lány látható, hófehér menyasszonyi ruhában, amint egy elegáns fiatalember átöleli.) „Szerették volna, ha gyerekük is van”– megy tovább a szöveg. Majd egy kandalló előtt kuporgó lány rajza alatt: „A mamám egy szép napon ráeszmélt, hogy jól elrejtve ott hordoz engem a hasikójában.”
– Jó – mondta Eszter kicsit ingerülten –, értem, de hogyan került oda? Hát ez az! Éreztem, hogy szorul a hurok. Valamit mondanom kell a gyereknek.Rendszerint úgy szokott az lenni, hogy amikor a szexuális felvilágosításról esik szó a családban, a felnőttek szeretik a feladatot egymásra hárítani, és titkon bíznak benne, hogy a gyerek valahonnan, könyvből, iskolából, filmekből, idősebb testvértől vagy baráttól már tudomást szerzett a dolgokról. S ez rendszerint igaz is. A baj csak az, hogy az innen–onnan felcsipegetett információk hiányosak, meglehetősen zavarosak. Nem véletlenül, hiszen az egész témát valamiféle furcsa titkolózás övezi. Én például a mai napig jól emlékszem, hogy másodikos kisiskolásként, a napköziben próbáltunk a dologra rájönni, és képtelenebbnél képtelenebb feltételezésekbe bocsátkozván, hónapokig tárgyaltunk az ügyről, de nem jutottunk megnyugtató eredményre. Ez nem volt jó.

Úgy döntöttem tehát, hogy kínos vagy sem, a felnőtt kötelessége a gyermeki fejben rendet csinálni. Minden életkorban az érettségnek megfelelő szavakkal, őszintén. Így tanultam. Végigolvastam hát Eszternek a könyvet, mely a gyerek méhen belüli fejlődéséről és megszületéséről szól. Elnézően végighallgatta, de egy csöppet sem érdekelte. Pontosabban: nem ez érdekelte.

Lelkem mélyén tisztában voltam vele. Végül is, elmúlt hatéves. Pontosan tudja, hogy a nemek között különbség van. Látja, hogy a fiúk máshogyan pisilnek, mint a lányok. Túl a miért-korszakon, belelépett a hogyannal kezdődő kérdések korszakába. Az óvodáskor végének tipikus kérdéseit már feltette. S mi válaszoltunk is rá. „Hogyan születik a kisbaba?” „A mama hasából bújik elő.” „Hogy került a kisbaba a mama hasába?” „A papa rakta bele, ezért a kisbaba a papa és a mama közös gyereke.” Az óvodás ritkán kérdez ennél többet.

Csakhogy, eljött a papás-mamás játékok kora, mint rendesen, úgy hatéves kor körül.
Mit mond erről a fejlődéslélektan? A gyereket ekkor egyre inkább érdeklik a dolgok valódi okai és összefüggései. Nyugodt időszak, amikor elsősorban nem saját énje, nem saját érzései, gondolatai foglalkoztatják, hanem a körülötte lévő világ, amelybe a fiúk és lányok közötti különbség is beletartozik. Ez a szexuális játékok kora, melyek nem a nemi vágyból, sokkal inkább kíváncsiságból keletkeznek. Az ilyen korú gyereket nem erotikus ösztöne hajtja, viselkedése nem eltorzult, hanem természetes. Ha két kisfiú egymás fütyijét nézegeti, az nem azt jelenti, hogy ferde hajlamúak. Ha egy kislány egy kisfiú előtt lehúzza a bugyiját, nem azt, hogy rossz életű lesz. A gyerekpszichológusok minden lehetséges helyen felhívják a szülők, nagyszülők figyelmét, hogy ha efféle játékon kapják kisiskoláskorú gyerekeiket, nehogy megbüntessék őket. Ez ellenben jó alkalom arra, hogy megkérdezzük, mire kíváncsiak. Ebben a korban alapozhatjuk meg azt az őszinte viszonyt, amelyben a nemiséggel kapcsolatos kérdéseikkel később is hozzánk fordulhatnak.
Szóval, gondoltam, itt a lehetőség, hogy megalapozzam az őszinte viszonyt.

De hogyan kell azt csinálni?

Egyébként itt szoktak a szakemberek szólni a gyerekkori önkielégítésről is. Sok kisiskolás-, sőt óvodáskorú gyerek rájön arra, hogy nemi szervének dörzsölgetése kellemes érzést okoz. Ebben semmi kóros nincs. Sőt, sok mindent megtanul a testéről ilyenkor, aminek később, az örömet adó szexuális életben, hasznát veszi. Ezért, ha ilyesmin kapjuk gyerekünket, semmiképpen sem szabad megtiltanunk. De valamit mégiscsak mondani kell. Nos, tanácsolják a szakemberek, elég annyit mondanunk, hogy tudjuk, ez kellemes érzést okoz, mégis arra kérjük, ne csinálja mások előtt.

Szóval, még mindig ott tartottunk, hogy hogyan kerül a baba a mama hasába? S én még mindig igyekeztem elterelni a beszélgetést a lényegről. Amikor a papa és a mama megszerették egymást, magyaráztam, elhatározták, hogy együtt fognak élni. Ez egy különleges érzés. Úgy hívják, hogy szerelem. A felnőtt szerelmesek nagyon szeretnek egymáshoz bújni, ilyenkor icipici magok kerülnek anya testébe, ahol várja őket egy másik mag. A két mag találkozásából lesz a baba.

– Milyen mag?
– Anya-mag meg apa-mag.
– Abból lesz a gyerek-mag?
– Pontosan.
– Jó, de hogy megy be a papa-mag?

Nem tehettem mást, megmondtam.

– Ott, ahol pisil?
– Ott.
– Pfuj! – jött a válasz.

S ezzel a dolog végére értünk. Eszter a témát azonnal levette a napirendről. S már ment is tovább játszani.
Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el