A kozmetikumok bizarr összetevői

2014. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
Sokat hallhattunk már ftalátokról, parabénekről, a BPA-ról, és ezen vegyületek káros hatásairól. De a népszerű és gyakran használt kozmetikumainkban egyéb kemikáliák is lehetnek, melyeket jobb messzire elkerülni!
Ön tudja, mi van az arckrémében vagy a testápolójában? Nézze meg, milyen kemikáliákkal találkozhat a kozmetikumainak köszönhetően.



Balzsamozófolyadék

A formaldehid nagyon hatékony tartósítószer, többek között a holttestek bebalzsamozásához is használják. Emellett a kozmetikumok nagyjából egyötödében megtalálható, például körömlakkokban, samponokban és tusfürdőkben is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal szerint kis mennyiségben nem káros a formaldehid, pontosabban azok a vegyületek, melyek formaldehiddé bomlanak le, de ennek ellenére érdemes vele óvatosan bánni, mert bőrallergiát okozhat.

Döglött bogarak

A kármin nevű festéket összezúzott, dél-amerikai bogarakból állítják elő. Ez az anyag adja sok kozmetikum szép piros színét, de bizonyos ételfestékekben is megtalálható. Egy 2011-es tanulmány szerint azonban a kármin nem vált ki bőrallergiát, és ételfestékként is csak nagyon kevesen érzékenyek rá.

Párásító-folyadék

A párásító készülékek és az elektromos cigaretták egyik gyakori összetevője a propilén glikol, de ezt a vegyületet sokszor használják parfümökben, test- és arcápolókban is. A hidratálóként alkalmazott vegyület erőteljesen irritálhatja a bőrt, illetve a szemeket, és súlyos allergiás reakciókért is felelős - olvasható egy, a Skin Therapy Letter című szaklapban megjelent tanulmányban. Sajnos, sok olyan krémben is megtalálható, melyeket ekcémás vagy túl száraz bőr kezelésére javasolnak. Ha ilyen bőrproblémával küzdünk, ám az állapotunk nem javul, a bőrünk sokszor viszket, beszéljünk az orvosunkkal az esetleges készítményváltásról.

Halpikkely

A guanint, mely opálos, fénylő pigmentációt ad a körömlakkoknak, samponoknak és dekorkozmetikai termékeknek, halpikkelyből készítik. A szakemberek szerint teljesen ártalmatlan, és semmilyen allergiás reakciót nem vált ki. Az azonban, aki szeretné elkerülni az állati eredetű termékeket, keressen inkább olyan termékeket, melyekben szintetikus "fénypigmentek" találhatóak.

Forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!