Rosszabbodhat az asztma a terhességtől

2010. 01. 06.
Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
Az asztmás hölgyek számára mindenképpen tanácsos még a teherbe esés időpontja előtt egyeztetniük kezelőorvosukkal gyermekvállalási szándékukról, a várandósság időszakában ugyanis egyéntől függően előfordulhat a tünetek átmeneti rosszabbodása.
Rendszerint a súlyosabb esetek rosszabbodnak. Amennyiben korábbi várandósság alatt nem történt változás, egy újabb terhesség alatt sem kell ilyesmitől tartanunk. Nem megfelelően kezelt asztmás betegség a terhesség időszakában okozhat magas vérnyomást, súlyos vérzést, toxémiát, szülési komplikációkat. A csecsemőnél előfordulhat koraszülés, az átlagosnál alacsonyabb születési súly, nő a bölcsőhalál kockázata. A várandósság időszakában fokozottan kerüljük el az asztmás rohamot okozó tényezőket, allergéneket. Az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek szedéséről számtalan kutatás bizonyította, hogy elhagyásuk nagyobb veszélyeket rejt magában, mint a szakszerű ellenőrzés mellett történő alkalmazásuk.

Az inhalátorokról az orvosok többségének véleménye, hogy mivel alkalmazásuk során kevés hatóanyag szabadul fel, s az is azonnal a tüdőbe kerül, így használatuk nem jelent veszélyt a magzatra nézve. A szájon át alkalmazott gyógyszerek alkalmazásának módjáról szintén kezelőorvosunk dönt. A kezelés meghatározásánál figyelembe veszi állapotunk, s tüneteink súlyosságát.

A szülés és a szoptatás időszakában rendszerint a terhesség alatt szedett gyógyszerek szükségesek az asztma kezeléséhez. Ez esetben se mulasszuk el kezelőorvosunkat tájékoztatni megváltozott egészégügyi állapotunkról, hogy a gyermekünk és magunk számára is legbiztonságosabb gyógykezelést kaphassuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!