Mitől alakul ki az ínyvérzés?

2014. 11. 02.
Szerző: Szimpatika
A vérző íny egyrészt kellemetlen, másrészt komoly problémákra utalhat, ezért mindenképpen ki kell deríteni, mi okozza, annak ellenére, hogy sokan tudomást sem vesznek róla.
Az ínybetegség nagyon gyakori probléma, akkor vesszük észre, amikor fogmosáskor vér is kerül a mosdókagylóba. Ebben a korai szakaszben szerencsére tenni is lehet ellene.

A vérző íny egyértelműen az ínybetegség jele, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla és a kezelésével sem foglalkozunk, ugyanis a korai szakaszban csak fogmosáskor találkozhatunk egy-két véres folttal a mosdókagylóban. Az ínybetegség későbbi következménye azonban a fogak elvesztése is lehet, a krónikus gyulladás pedig az egész szervezetünk megfelelő működését befolyásolhatja.

Pontosan mi állhat az ínyvérzés (és az ínybetegség) hátterében, és miként tehetünk ezek ellen?


Nem megfelelő szájápolás

Meglepő módon, az ínyünknek elég nagyjából 36 óra ahhoz, hogy egészségesből beteggé váljon. Ha tehát másfél napig nem mosunk fogat, azzal máris azt kockáztatjuk, hogy hamarosan elkezd vérezni az ínyünk, megduzzad, rózsaszín helyett pedig élénk pirossá válik. A fog- és szájápolás az egyik legegyszerűbb dolog, amit az egészségünkért megtehetünk. A napi kétszeri fogmosás a minimum, de érdemes szájvizet is használni, valamint fogselyemmel rendszeresen kitisztítani a fogak közötti területet is.

Egészségtelen ételek

A megfelelően összeállított, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, főként gyümölcsökből és zöldségekből álló étrend elengedhetetlen az egészséges ínyhez - ez a terület ugyanis az egyik első, melyen megtapasztalhatjuk az egészségtelen táplálkozás hátrányait. Az ínyvérzés egyik kiváltó oka ugyanis a vitaminhiány.

Dohányzás

A felmérések szerint a dohányosok sokkal fogékonyabbak az ínybetegségekre, mert a cigarettában lévő méreganyagok pusztító hatással vannak az ínyre. A dohányzás hatására az íny megvastagodhat, megnagyobbodhat, és a tápanyagok sem jutnak el hozzá megfelelő módon. A vérző ínnyel a bakteriális fertőzések is együtt járnak, melyek a fekélyessé váló ínyt még erőteljesebben érinthetik, ráadásul a véráramba bekerülve az egész szervezet egészségét veszélyeztetik.

Genetika

Ha a családunkban már előfordult ínybetegség (és ez minden harmadik emberre jellemző), akkor a szokásosnál is jobban kell koncentrálnunk arra, hogy a ínyünk egészségét megőrizzük. Szabálytalan fogak: Meglepő módon, ha a fogaink nem szabályosan állnak, és a harapásunk túl mély vagy éppen magas, esetleg ha hajlamosak vagyunk a fogcsikorgatásra, akkor valószínűbb, hogy előbb-utóbb ínybetegség is kialakul nálunk. A fogakra irányuló aránytalan nyomás az ínyt is érinti, így az fogékonyabb lesz a bakteriális fertőzésekre.

Gyógyszerek

Néhány gyógyszer mellékhatásai között találjuk az íny megnagyobbodását, megvastagodását vagy éppen a nyáltermelődés csökkenését. Ezek mind hozzájárulhatnak a kórokozók elszaporodásához és az ínybetegségek kialakulásához. Mindenképpen olvassuk el a szedett gyógyszerek tájékoztatóját, és ha egyébként is hajlamosabbak vagyunk az ínybetegségekre, egyeztessünk az orvosunkkal, hátha a gyógyszerváltás megoldás lehet.

Forrás: HáziPatika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!