Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Kiegyensúlyozott táplálkozás a mindennapokban

Módosítva: 10/9/2024 2 perc ÉletmódFogyókúraTáplálkozásTúlsúlyÖsszes cikk
Kiegyensúlyozott táplálkozásról akkor beszélhetünk, ha az étrend mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő, vagyis biztosítja a szervezet számára fontos napi energia- és tápanyagszükségletet.
Nem kell sokat enni ahhoz, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson az emberi szervezet, azaz hogy napi élelmiszerünk megfeleljen az egészséges táplálkozás követelményeinek. Ez akkor igaz, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen vagy párolva esszük, és ha nem fényezett rizst, fehér kenyeret, hanem teljes őrlésű gabonát és barna rizst fogyasztunk. Ellenkező esetben jóval nagyobb mennyiségre van szükség, vagy az ember kiegészítő vitaminokra szorul.

Kiegyensúlyozott táplálkozással és fizikailag aktív életmóddal az ideális testtömeg elérhető, megtartható, az egészség megőrizhető, és a táplálkozással összefüggő betegségek nagy része megelőzhető. Kiegyensúlyozott táplálkozásról akkor beszélhetünk, ha az étrend mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő, vagyis biztosítja a szervezet számára fontos napi energia- és tápanyagszükségletet. Az energia- és tápanyagszükséglet több tényező függvénye, mint például életkor, nem, fizikai aktivitás, egészségi állapot, éghajlat.

Az egészséges ember napi energiaszükséglete naponta mintegy 25-30 kcal testsúlykilogrammonként. A napi energiamennyiséget az energiát adó tápanyagokból (fehérje, zsír, szénhidrát) nyerjük, amelyek mennyisége, illetve aránya az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb jellemzője. Minden élelmiszer különböző mértékben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, így mindegyik hozzájárul a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, a megfelelő energiaegyensúly megteremtéséhez.

Egy jól összeállított étrendben tehát az egyes élelmiszerek, ételek változatosan, megfelelő mennyiségben szerepelnek. Az ajánlások általában úgy szólnak, hogy a zsírbevitel a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát ne haladja meg. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát legyen a fő energiaforrás, az összes bevitt kalória 55-60 százalékát kitevő mértékben. A fennmaradó részt a fehérje fedezze. Arra vonatkozóan is vannak ajánlások, hogy milyen mennyiségű legyen a vitamin- és ásványianyag-bevitel.

A tápanyagszükségletet a különböző ételek kombinációjával tudjuk kielégíteni. Csak kevés ember képes, illetve akar pontos nyilvántartást vezetni arról, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt el. Általános szabályként azonban elmondhatjuk azt, hogy ha változatos étrenden élünk, és egyes élelmiszereket, ételeket mértékletes módon fogyasztunk, akkor szervezetünk megkapja a szükséges mennyiségű tápanyagokat.

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz az étkezési ritmus is hozzátartozik. A napi tápanyagmennyiséget többszöri (4-5) étkezésre elosztva ajánlott elfogyasztani.
Kiegyensúlyozott táplálkozásról akkor beszélhetünk, ha az étrend mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő, vagyis biztosítja a szervezet számára fontos napi energia- és tápanyagszükségletet.