A kávé igazi csodaszer

2014. 10. 13.
Szerző: Szimpatika
Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!
Több mint 126 000 ember szokásait 18 éven át tartó vizsgálata után a Harvard tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1-3 csésze kávé fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, míg ezt túllépve, napi 6 kávéval a férfiaknál 54, nőknél 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége.

A fenti eredmény összhangban áll a dán kutatók megállapításával is, mely szerint a kávé nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.



További meglepő eredmények:

  • A rendszeres kávéfogyasztók között 80 százalékkal kisebb a Parkinson-kór előfordulási aránya, mint a nem kávézók körében.
  • Már napi két csésze kávé elfogyasztásával 25 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák, 80 százalékkal a májzsugor és majdnem felével az epekő kialakulásának kockázata.
  • Azoknál a dohányosoknál, akik sok alkoholt is fogyasztanak, kisebb a májkárosodás mértéke, ha rendszeresen, nagy mennyiségben isznak kávét.
  • Segít az asztmás tünetek enyhítésében, elmulasztja a fejfájást, csökkenti a fogszuvasodás esélyét, továbbá hangulatjavító is.
A koffein jótékony hatását egyre gyakrabban használja az orvostudomány is. A koffein megtalálható a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerekben, illetve az asztma és fejfájás elleni pirulák egy részében is. Míg egy csésze kávé körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 120 mg is megtalálható tablettánként.

A kávé szerepe a sportban

A koffein olyan erőteljesen hat a sportolók teljesítményére, hogy egészen mostanáig, az Olimpiai Játékokon, a résztvevő sportolók csak kis mennyiségben fogyaszthatták. A koffein oly módon stimulálja az agyat és az idegrendszert, hogy csökkenti a kimerültségérzetet, az izmokat erősebb összehúzódásra ösztönzi a nagyobb erőkifejtés érdekében. Ezen kívül a kávé éberebbé tesz, amely fokozza a koncentrációs készséget. Sőt, a (tejes)kávét fogyasztó gyerekek is jobban teljesítenek az iskolai teszteken, hiszen éberebbek, jobban odafigyelnek, ezen kívül jóval kevesebb közöttük a depresszióra hajlamos, mint a többiek között. A kávé tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, melyek növelik az inzulin érzékenységet. Ez talán magyarázatot ad arra a harvardi kutatásra, mely kimutatta, hogy a nagymennyiségű kávét fogyasztók körében sokkal ritkább a diabétesz, mint a teázók esetében.

A kávéfogyasztás veszélyei

Természetesen már mindenki által ismert, hogy a kávé, ha nagyobb mértékben fogyasztjuk, mint azt a szervezetünk tolerálja, növeli a nyugtalanságot, kézremegést és fokozott szívverést okoz. Emellett egyes esetekben növelheti a koleszterinszintet, az artériás lerakódásokat. A várandós nők, szívbetegek és csontritkulásban szenvedők pedig, saját egészségük érdekében, jobb, ha csökkentik, illetve elhagyják a napi kávéfogyasztást.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!