Az emlékek átszerkesztése

2014. 09. 30.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Agykutatás  agy 
Állatkísérletek alapján a jelenleg anesztetikumként és diagnosztikai eszközként használt xenon inhalációja révén módosítani lehet az emlékekhez kötődő érzelmeket. Ha az eredmények a humán kísérletekben is beigazolódnak, kezelhetővé válhat a depresszió és a poszttraumásstressz-betegség.

A xenon nagyon ritka a természetben, erre utal elnevezése, ami a görög „idegen” szóból származik. A héliumhoz és a neonhoz hasonlóan ez a nemesgáz csak ritkán lép reakcióba más elemekkel. Az 1930-as években az USA haditengerészete egy olyan anyag keresése kapcsán vizsgálta a xenon biológiai hatásait, amelynek a belégzése csökkentené a mélytengeri búvárkodás következtében jelentkező egészségügyi problémákat – ennek során fedezték fel anesztetikus tulajdonságát, írja a LiveScience cikkében Charles Q. Choi.

Az agy glutamáterg N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptoraihoz kötődő gázt a medicinában inhalációs anesztetikumként (koncentráció: >50%) és diagnosztikai eszközként (koncentráció: 28%) használják. Az NMDA-receptorok a tanulás és a memóriaképzés folyamataiban működnek közre, befolyásolásuk hatással van a félelem kondicionálásáért felelős amigdala és hippokampusz szinaptikus plaszticitására, írják a PLOS ONE című folyóiratban megjelent tanulmányukban [Xenon Impairs Reconsolidation of Fear Memories in a Rat Model of Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)] a Harvard Medical School pszichiáterei. Mivel a glutamátreceptorok a félelemmel együtt járó emlékek rekonszolidációjában is közreműködnek (a memória rekonszolidációja során az előhívott emlékek módosíthatók), Edward Meloni és munkatársai megvizsgálták, hogy a félelemmel együtt járó emlék előhívása után adagolt xenon módosítja-e a kísérleti állatok félelmi reakcióját.

A patkányokat a kísérlet első részében egy fájdalmas elektromos áramütés révén megtanították félni egy hangtól, majd a következő nap csak a hanggal szembesítve mérték félelmi reakciójukat. Az állatok fele a fájdalommal asszociált hang megszólalásakor xenongázt is belélegzett (25%-os koncentrációban), míg az állatok másik, kontrollként szolgáló csoportja nem kapott xenont. Edward Meloni nyilatkozata szerint a gáz egy óra hosszat tartó belégzése csökkentette a patkányok félelmi reakcióját, és ez a hatás két hétig fennmaradt. Mint a pszichiáter hozzátette, ha a xenon embereknél is így működik, alkalmas lehet a depresszió és a poszttraumásstressz-betegség kezelésére.

Korábbi kutatások révén tudjuk, hogy amikor az agy egy új élmény kapcsán előhív egy érzelemmel társult emlékképet, az egy ideig módosítható. Mint arról a Nature legutóbbi számában a Massachusetts Institute of Technology kutatói beszámolnak, az is lehetséges, hogy ennek a – memóriarekonszolidációnak nevezett – folyamatnak a során a rossz emlékeket kellemessé alakítsuk (Bidirectional switch of the valence associated with a hippocampal contextual memory engram). Susumu Tonegawa és munkatársai vizsgálataik révén bizonyították, hogy a memória különböző elemei az agy különböző helyein tárolódnak, és egymástól függetlenül is módosíthatók: az emlékkép kontextusa a hippokampuszban, míg a hozzá tartozó érzelmek az amigdalában raktározódnak. A kutatók az amigdala módosításával egy bizonyos helyhez kapcsolódó kellemetlen emléket kellemessé tudtak alakítani (ugyanezek a kutatók tavaly arra is képesek voltak, hogy hamis emlékképeket hozzanak létre a kísérleti állatok agyában).

Az ezzel foglalkozó kutatók szerint elképzelhető, hogy a xenon memóriamódosító hatását csupán az amigdalát befolyásolva éri el, és csak az emlékek érzelmi összetevőjét törli ki, nem „söpri tisztára” a memóriát. „Ha hatása emberen is bebizonyosodik, nem fog a betegekből üres fejű zombit csinálni” – mondja Meloni. A további vizsgálatok során a pszichiáterek azt is szeretnék kideríteni, vajon a szer hasonlóan hat-e a jóval régebbi emlékek esetében is.

Dr. Kazai Anita

Forrás: https://www.medicalonline.hu/

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el