Vakbélgyulladás gyermekeknél: figyelmeztető jelei

Szerző: Szimpatika
5 éves gyermek hasi fájdalommal, hányingerrel és lázzal: a tünetek utalhatnak vakbélgyulladásra, de számos más egészségügyi problémára is. Hogyan döntse el a kezelőorvos, hogy a gyermeket sürgős műtétre küldje-e, vagy állapotát megfigyelve várjon-e inkább?

Ez utóbbi esetben lehet, hogy időzített bomba ketyeg a gyermek szervezetében, hiszen ha a vakbél perforálódik, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. A fenti tünetegyüttesnél ezzel a klasszikus dilemmával kell szembenéznie a kezelőorvosnak.

Kutatók egy csoportja azt figyelte meg, hogy az akut vakbélgyulladás leggyakoribb és legárulkodóbb tünete a láz mellett a visszatérő fáradtság és a fájdalom, mely a has környékén jelentkezik (közvetlenül a nyomás megszüntetése után), valamint a gyulladást egyértelműen jelzi az emelkedett fehérvérsejtszám.

A vakbél a vastagbélhez csatlakozó féregnyúlvány, melynek gyulladása és perforációja életveszélyes állapothoz vezethet. A vakbélgyulladás egyetlen 100%-os és végleges megoldása a sebészeti beavatkozás. Az esetek kb. egyharmadánál történik meg a perforáció még a kórházba érés előtt. Késlekedni veszélyes!

A felnőtteknél tapasztalt tünetek (étvágytalanság, hányinger, hányás) tehát nem feltétlenül jelzik a betegséget gyermekeknél is.

A vakbélgyulladás tiniknél és a 20-as éveikben járó fiataloknál a leggyakoribb, de 80 év feletti betegnél is gondolni kell a lehetőségére. Azonban a vakbél perforálódása a 4 év alatti gyermekeknél jellemző a leginkább. Ebben az életkorban az esetek több mint 80%-ában következik be a perforáció, aminek részben az az oka, hogy ezeknél a gyermekeknél kevésbé markánsan jelentkeznek a klasszikus tünetek, így a kezelőorvosok gyakran elhibázzák, vagy csak késve állítják fel a diagnózist.

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérnek a felnőtteknél tapasztalt tünetektől!


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!