Magasvérnyomás-gyógyszerek mellékhatásai – van megoldás!

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás kezelésének alappillére az életmód-változtatás mellett a gyógyszeres terápia. Bár jelentős eredményeket lehet velük elérni, az arra érzékenyeknél bizonyos készítmények alkalmazásakor mellékhatások léphetnek fel.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy mikor érdemes gyógyszerváltáson gondolkodni.

Ne rettentsék vissza a mellékhatások

A magas vérnyomás érkárosító hatása révén jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, és évről évre egyre több áldozatot szed. Bár a megfelelő életmódnak (mozgás, sószegény diéta) nagy szerepe van az állapot normalizálásában, a hipertóniával küzdő betegek nagy része gyógyszeres terápiára is szorul. Ez általában a következőkkel történik:

Béta-blokkolók: a magas vérnyomás csökkentése mellett bizonyos szívritmuszavarok, valamint szívelégtelenség kezelésében, a szívinfarktus megelőzésében is használatosak. Csökkentik a szimpatikus idegi aktivitást.

ACE-gátlók: az angiotenzin II nevű érszűkítő anyag mennyiségét csökkentik. Érelmeszesedés ellen szokták legtöbbször ajánlani. A gyógyszercsalád egyes tagjairól vizsgálatok bizonyították, hogy lassítják, csökkentik az érelmeszesedés okozta érfalkárosodást, előnyösek diabétesz, vérzsírok emelkedése, szívelégtelenség és hipertónia együttes fennállása esetén. (Hasonló hatással bírnak az angiotenzin II receptor blokkolók.)

Diuretikumok, vízhajtók: elsősorban a Thiazid-származékok és kis adagban a család legújabb tagja, az indapamid fejtenek ki az érpályában levő plusz folyadék csökkentésével és az érfal ellazításával vérnyomáscsökkentő hatást.

Kalciumcsatorna-gátlók: elsősorban értágító hatásuk miatt alkalmazhatók. A csoport egyes tagjai szívritmuszavarok kezelésére is használatosak, ugyancsak igazolták védő hatásukat az érelmeszesedés befolyásolásában.

A vegetatív idegrendszerre ható szerek: a szimpatikus idegi aktivitás csökkentésén keresztül fejtik ki vérnyomáscsökkentő hatásukat (alfa-1-receptor blokkolók, a fent említett bétareceptor-blokkolók, a vérnyomás-szabályozás központjára ható szerek).

Gyakori mellékhatások

  • Szédülés
  • Fáradékonyság
  • Fejfájás
  • Szívdobogásérzés

Mikor kell változtatni a gyógyszeren, illetve a gyógyszeradagon?

A lehetséges mellékhatások az egyes gyógyszercsoportoknál különböznek, betegenként is változnak, a gyógyszer adagjának mennyiségétől, a szedett egyéb gyógyszerektől is függenek. Mindig a kezelőorvosnak kell eldönteni, hogy egy-egy újabb panasz gyógyszermellékhatásnak tekinthető-e, vagy más okozza. Ha gyógyszermellékhatás lép fel, annak megoldására is sok lehetőség van.

„Természetesen normális, ha valaki a kezdetekben tapasztal enyhébb mellékhatásokat. Szerencsére az esetek többségében ez csak átmeneti kellemetlenség, ám ha tartósabban, esetleg súlyosabban fennállnak a panaszok, akkor a gyógyszer dózisának csökkentésére, illetve egy másik készítményre való áttérésre lehet szükség” – mondja a szakember.

Dr. Kapocsi Judit szerint teljes mértékben egyénfüggő, ki hogyan reagál bizonyos készítményekre, hiszen befolyással van erre – többek között – az illető kora, neme, egyéb betegségei. Így tehát könnyen lehet, hogy ugyanarra a szerre az egyik ember jobban reagál, mint a másik. Szerencsére az esetlegesen jelentkező mellékhatásokba nem kell belenyugodni, és ha a beteg és az orvos egyaránt úgy látja jónak, akkor lehetőség van más készítmény, vagy akár más kombinációk után nézni. Fontos viszont, hogy ha kellemetlen tüneteket tapasztal, saját döntésre ne csökkentse adagját, kizárólag a kezelőorvosa tanácsára és beleegyezésével!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!