A szapora pulzus magas vérnyomást is jelezhet

Szerző: Szimpatika
Olykor minden ember tapasztalhat heves szívdobogást, mely mögött általában semmilyen komoly probléma nem húzódik, hiszen a testmozgás és a stressz is kivált hasonló tüneteket. Azonban ha pihenéskor is fellép pulzusszám-emelkedés, akkor érdemes utánajárni a panasznak, hiszen akár magas vérnyomásra is utalhat.

Hogy miként lehet orvosolni a problémát, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Mekkora a normális pulzusszám?

A pulzus tapintásával fontos információkat szerezhetünk egészségi állapotunkról, hiszen annak normálistól való eltérései betegséget is jelezhetnek. Természetesen a szívverés gyakorisága edzés közben, illetve stresszhelyzetben automatikusan megemelkedik, ám ha valakinél túlzott méreteket ölt, vagy ha nyugalmi helyzetben is szaporává válik, akkor érdemes utánajárni a panasz hátterének. Jelezhet ugyanis többek között szívelégtelenséget, gyógyszer-intoleranciát, pajzsmirigy-túlműködést és akár vérnyomászavart (alacsony vagy magas vérnyomást) is.

A pulzust legegyszerűbben a csukló belső részén, illetve a nyak oldalán lévő főütőéren lehet kitapintani, valamint léteznek már olyan vérnyomásmérő készülékek, melyek a szisztolés és diasztolés értéken kívül a pulzusszámot is jelzik. Bár kortól, nemtől és egyéni hajlamtól is függ, kinél mennyi a normál tartomány, általánosságban elmondható, hogy az egy perc alatt mért 70 és 100 között nevezhető kielégítőnek az érték. Amennyiben ennél magasabb, akkor célszerű kivizsgálni, mi állhat a hátterében, hiszen a magas pulzusszám azt jelzi, hogy a szívnek valamiért keményebben kell dolgoznia.

Magas pulzusszám és magas vérnyomás

Mint már említettük, a magas pulzusszám akár magasvérnyomás-betegséget is jelezhet, ami azért is veszélyes, mert a két állapot külön-külön is lényegesen megnöveli a szívhalálozás esélyét.

A hipertónia az erek belső részén apró sérüléseket hoz létre, így meszesedés következhet be, ami nagyobb munkára készteti a szívet.

Norvég tanulmányok szerint a pulzusszámban minden 10 ütésnyi emelkedés egy perc alatt akár 18 százalékkal is megemelheti a koszorúér-betegség miatti halálozás rizikóját. Amennyiben pedig ehhez magas vérnyomás is társul, a kockázat ennél jóval magasabb! Éppen ezért érdemes különös figyelmet fordítani a panaszra, hiszen ha hipertónia áll a hátterében, akkor azt mindenképp kezelni szükséges (pl. béta- vagy kalciumcsatorna-blokkolókkal), mert így nem csak a vérnyomás, de a pulzusszám is normalizálható. Tehát megfelelő terápiával nem csak a kellemetlen panasztól szabadulhat meg, de sokat tehet szíve és érrendszere egészségéért!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!