Magas pulzus okai és kezelése: mikor menjünk orvoshoz?

Az ideiglenesen magas pulzus lehet teljesen ártalmatlan jelenség, de a szapora szívverés utalhat komoly szív- és érrendszeri problémákra is. Jelen cikkben szó lesz róla, mi számít magas pulzusnak, illetve hogy mikor forduljunk orvoshoz, amennyiben magas a pulzusunk, illetve egyéb tüneteket tapasztalunk magunkon.

Mennyi a normális vérnyomás és pulzus?

Ha megkérdezünk az utcán egy tájékozottabb járókelőt, valószínűleg azt mondja, hogy az ideális nyugalmi pulzus 72, az ideális vérnyomás pedig 120/80. A helyzet az, hogy bár ezek jó közelítőleges értékek, a normál pulzus és vérnyomás életkorfüggő és egyénfüggő.

Az élsportolók edzett szíve például több vért tud továbbítani egy szívveréssel, így náluk nem ritka az 50-es pulzus sem. Arra a kérdésre, hogy mennyi a normális pulzus, az orvosok azt szokták válaszolni, hogy a nyugalmi állapotban mért 50-60 és a 100-120 közötti pulzusértékek normálisnak tekinthetők. Emellett sok múlik azon is, hogy kinek hogyan változnak az értékei. Ha valaki például hosszú évekig 65-ös pulzussal rendelkezett, nála a 90-es nyugalmi pulzus negatív elváltozásokat jelezhet. Másnál pedig semmi probléma nincs a 90-es pulzussal.

Mennyi a magas pulzus és alacsony pulzus?

A fentiek alapján az 50-60 alatti pulzus alacsony pulzusnak tekinthető, míg a 100-120 feletti pulzus számít szapora pulzusnak.

Pulzus vérnyomás táblázat életkor szerint: mennyire megbízhatóak ezek a táblázatok?

Az interneten számos táblázat kering. Akár a normális pulzus értékekre, akár a vérnyomás értékekre keresünk életkoronként lebontott táblázatot, többfélét is találunk, amelyeken sokszor más-más tartományok vannak feltüntetve. Az értékek viszont nagyban függnek a gyerekek érésének, illetve a felnőttek öregedésének tempójától. Ezért könnyen félreérthető, félremagyarázható egy ilyen táblázat. (Például pulzus táblázat életkor szerint, pulzus vérnyomás táblázat életkor szerint).

Ezért míg a felnőttek ideális pulzusával kapcsolatban megadunk konkrét tartományokat, ilyen életkor szerinti összevetésektől most eltekintünk. (Aki bizonytalan benne, hogy normális-e az adott pulzus érték, inkább konzultáljon háziorvosával!)

Magas pulzus mérése órával. (Forrás: szimpatika.hu)

A magas pulzus okai

Bizonyos helyzetekben természetes, ha magas pulzust mérünk, ha gyors, erős szívdobogást érzünk. Ilyen például a nagyobb terhelést jelentő mozgás, a fizikai aktivitás, hiszen ilyenkor a szívnek gyorsabban kell pumpálnia ahhoz, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Ugyancsak természetes, hogy egy stresszreakció is megemeli a pulzust, legyen szó ijedtségről, egy rossz vagy akár jó hírről. A magas pulzus lelki okai közé tartozhat tehát a stresszreakció is. De a szorongás és a pánik szintén járhat magas pulzussal.

Szív- és érrendszeri problémák

Sok esetben szív- és érrendszeri problémák miatt magas a pulzus. Ezek lehetnek korábban elszenvedett infarktus, szívbillentyű-problémák, de kardiomiopátia is.

Időnként megesik, hogy a magas pulzus alacsony vérnyomás mellé társul, mert ilyenkor a szervezet a pulzus növelésével próbálja javítani a szövetek oxigén- és tápanyagellátottságát.

A magas pulzus okai lehetnek egyéb egészségügyi problémák is

Az sem ritka eset, hogy hormonális változások, például terhesség, menopauza vagy pajzsmirigy túlműködés okozza a problémát. De kiválthatja vashiányos vérszegénység és egyéb szervi ok is. Az is előfordul, hogy a szedett gyógyszerek okoznak magasabb pulzust. Ez sem tekinthető rendellenességnek, hiszen az állapot rendezésével, a gyógyszerek beállításának megváltoztatásával kezelhető lehet.

Terheléses EKG vizsgálat laborban. (Forrás: szimpatika.hu)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minden olyan esetben érdemes kardiológushoz fordulni, ha nem található természetes vagy legalábbis könnyen értelmezhető, kezelhető ok a magas pulzus mögött. Az például természetes, ha a mozgás megemeli a pulzust, az viszont már nem feltétlenül normális, ha terhelésre túl magasra ugrik vagy nehezen, túl lassan áll vissza a normál pulzus. A váratlanul jelentkező, hirtelen magas pulzus is gyanús lehet. 

Arra is fel kell figyelni, ha olyan helyzetben emelkedik meg a pulzus, amikor éppen le kellene lassulnia, például éjszaka alváskor. Ilyenkor többek közt annak járunk utána, lehetséges-e, hogy az esténként fogyasztott alkohol, szénhidrát, esetleg tartós stressz a magas pulzusszám oka.

Sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor nem csak gyorsnak, de szabálytalannak is érzik a pulzusukat. Ilyenkor mindenképpen utána kell járni, nem alakult-e ki a pitvarfibrilláció, ami szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, amely lehet gyors, de akár lassú is. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet kísérheti. Ez a probléma sokszor csak átmenetileg jelentkezik, de a kivizsgálás ebben az esetben is fontos, ugyanis kockázatot jelent más, súlyos betegségek szempontjából.

Magas és/vagy rendszertelen pulzus kivizsgálása

Az alábbi diagnosztikai vizsgálatok jöhetnek szóba:

  • A vérnyomásmérés akkor is megtörténik a kivizsgálás során, ha a páciens otthon is méri a vérnyomását.
  • A nyugalmi EKG vizsgálattal az orvos a percenkénti szívverések számát, szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, szívritmuszavarokat, károsodásokat vizsgálja.
  • A terheléses EKG azért lehet szükséges, mert vannak olyan betegségek, amelyeknek az EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek.
  • Számos szívritmuszavar nem észlelhető folyamatosan, ezért szükség lehet a Holter EKG-vizsgálatra. Ez egy 24 órás folyamatos vizsgálat, egy hordozható EKG-készülék segítségével.
  • Szívultrahang vizsgálattal álló- és mozgókép is kapható a szívről, sőt az áramló vér sebessége is mérhető vele.
  • A laborvizsgálatok is nagy segítséget jelentenek a kardiológusnak. A leggyakrabban kért vizsgálat a nagyrutin, különösen fontos lehet a pajzsmirigy funkció ellenőrzése, a bilirubin, a Gamma-GT, az LDH, a CK, a protrombin, a fibrinogén, a homocisztein és a süllyedés szintjének meghatározása.
  • Ritka esetben szükség lehet még a szívizom izotópos vizsgálatára, elektrofiziológiai vizsgálatra, CT-re és MR-re is.

Magas pulzus csökkentése házilag?

A magas pulzus csökkentéséhez mindenképp konzultáljuk kezelőorvosunkkal. Ő az, aki a kockázatok figyelembevételével beavatkozásokat, gyógyszeres, illetve életmódi kezeléseket javasol.

Mit tehetünk mi magunk? Ha csak a nyugalmi állapotban mért magas pulzus a probléma, sok esetben az életmódváltás is nagyon sokat segíthet. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a megfelelő stresszkezelési módszerek megtanulása mind hasznos lehet a magas pulzus ellen. A magas pulzus csökkentése gyorsan azonban ritkán kivitelezhető, az életmódváltás hatásainak érvényesüléséhez azért több idő szükséges.

Érdemes segíteni a szervezetünknek

A helyes táplálkozás fontos eleme, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be minden fontos tápanyagból. A táplálékkiegészítők, például az omega-3 zsírsavak például javíthatják a szív- és érrendszer működését. Amennyiben más forrásokból nem viszünk be eleget, érdemes kiegészítő formájában bevinni a szükséges mennyiséget.

Tekintse meg omega-3 zsírsavat tartalmazó készítményeinket!

 

Borítókép: szimpatika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!