Algavilág

2014. 09. 05.
Szerző: Szimpatika
Mindenhol jelen vannak, a trópusi tengerektől az Antarktiszig. Ezek voltak az első olyan egysejtűek, amelyek képesek arra, hogy a napenergiát biológiai energiává alakítsák át (fotoszintézis), és szén-dioxidot bocsássanak ki az életműködéseik során. Van persze egy csomó algafaj, amely nem képes fotoszintézisre, ezek különböző kémia folyamatok (pl. vasoxidáció) révén nyerik energiáikat.

Az ismert algafajok száma meghaladja a 400 ezret, és a táplálékpiramis legalsó régiójában helyezkednek el.

Az algák jól tenyészthetők, ezért sajnos talán már nincs is messze az a világ, ami az ezredforduló kultuszfilmjében, a Mátrixban volt látható, ahol az emberek különböző ízesítésű algakocsonyákat ettek. Egy algából ugyanis megfelelő körülmények között kb. 2 hét alatt 2 tonna alga állítható elő.

Az algák azonban másra is jók: dízelolajat is elő lehet állítani belőlük. Egy hektár algatelep akár százezer litert termelhet, míg a „sztárolt” szójából csak 400 liter, de a kukoricából is csak 900 liter nyerhető. A repce 1200 literes hozama sem közelíti meg az algákét, és szintén 1200 literes hozamával az olajpálma is messze lemarad mögöttük.

Szóval, az algák sok mindenre jók, de arra nem, hogy emberi táplálékot készítsünk belőlük. A Mátrix maradjon csak kultuszfilm, annak jó, de semmiképpen ne legyen a jövőképünk.

 

Forrás: https://drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!