A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.
Tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje-allergia?
A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom. Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje-allergiásoknál. Ha a tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.
Bűnös tejcukor
A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukorbontó enzim termelődik – ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (fél deciliter tejben ennyi található meg) közel másfél liter hidrogéngáz képződhet.
Hátterében legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható csökkent laktázenzim-működés antibiotikum-kúra, bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn-betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a veleszületett tejcukorérzékenység.
Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.
Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogénkilégzési teszt, melynek során laktóztartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegezet hidrogéntartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktózintolerancia).
A laktózérzékenység tünetei:
A tünetek megjelenése általában a tejcukortartalmú étel fogyasztása után fél-két órával jelentkezik. Gyakori tünetei közé tarozik:
„Fontos megjegyezni, hogy jelentős egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások a tejjel készült palacsintatészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni!” – hívja fel a figyelmet Varga Dóra dietetikus.
Laktózérzékenység kezelése
Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg.
A legtöbb tejcukorérzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldást jelenthetnek a tejcukormentes termékek, illetve a növényi tejek fogyasztása. Utóbbiból érdemes mindig a kalciummal dúsított változatot választani.
Fontos: A „tejcukormentes” kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!
A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefir – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40%-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékekénél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukortartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.
Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a kérdés, hogy a vajat, illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint az egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont a teljesen tejcukormentes készítmények több fajtáját is megtaláljuk, így a ezekről a zsiradékokról sem szükséges lemondani.
Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenése nélkül!
Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel!
Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz, mind a töltelékekben, mind a tésztájukban, így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki ezeket az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a szósz- és levesporokkal is, sőt, a gyógyszerek jelentős része hordozóanyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!
Forrás: Budai Endokrinközpont