Úton a környezettudatos kisautó

2014. 09. 02.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Magyarországon is elérte már az autóipart a megújuló energia? Mihez kezdenek a fenntartható közlekedés kérdésével a leendő mérnökök? A Shell Eco-marathon nemzetközi versenyen részt vevő fiatalok a jövő energetikai és közlekedési problémáira keresnek megoldásokat.

Zsigmond Ádámmal, a BME GSZK Shark Team csapatvezetőjével és Treszkai Aliz marketingvezetővel versenyről, autókról és célokról beszélgettünk.

Miről szól a Shell Eco-marathon?

A Shell Eco-marathon egy egyedülálló verseny, ahol diákok vállalkoznak arra, hogy megtervezzék, megépítsék és vezessék az energiafelhasználás szempontjából leghatékonyabb járművet. Olyan autót kell építeniük, amely a lehető leghosszabb távot tudja megtenni egy liter üzemanyag, vagy egy kilowattórának megfelelő energia segítségével.

Mikor rendezték az első versenyt?

A történet egészen 1939-ig nyúlik vissza, amikor a Shell Olajvállalat alkalmazottjai fogadást kötöttek, hogy ki tud a legtávolabbra utazni egységnyi üzemanyag-mennyiség felhasználásával. A megmérettetés azóta tudományos szintre nőtte ki magát, kiterjesztették több kontinensre, kibővítve más felhasználható energiahordozókkal, a bioüzemanyagtól kezdve egészen a villamos energiáig. A versenyben Európa-szerte 200 csapat 3000 diákja küzd meg a legjobb energiahatékonyságért.

Milyen kategóriákban lehet indulni?

Két fő kategória van: a városi és a prototípus-autók. A városi autóknál olyan a követelményrendszer, mint egy rendes utcai autónál: minden biztonsági és kényelmi berendezésnek működnie kell. A prototípus-autókon fejlesztéseket tesztelnek, az utcára még nem lehet kimenni velük. A kategóriákon belül üzemanyagforrás alapján is elkülönítik az autókat: benzin-, diesel-, elektromos, hidrogénes és alternatív meghajtású autókkal lehet indulni. Mi úgy döntöttünk, hogy kezdőcsapatként a dieselprototípus-kategóriában nevezünk.

Hogy jött az ötlet, hogy csatlakozzatok a versenyhez?

Középiskolai és egyetemi csapatok is indulhatnak a Shell Eco-marathonon: Magyarországról idén öt csapat vett részt a rendezvényen a maguk tervezte autókkal. Tavaly ősszel találtuk ki, hogy 2015-ben mi is szeretnénk indulni egy BME-s csapattal. A GSZK Shark Team tagjai a BME hallgatói, és a csapat része a BME Gépész Szakkollégiumának. Közel hatvan ember dolgozik jelenleg a projekten, akik többségben gépészmérnök, mechatronikai mérnök, közlekedésmérnök és villamosmérnök hallgatók, de akadnak köztük műszakimenedzser-szakos diákok is. A résztvevőket összeköti, hogy számos lehetőséget látnak a megújuló energiaforrásokban, és ezeket szeretnék alkalmazni és terjeszteni a verseny keretei között is.

Most hol tartotok a projektben?

A csapatok az elmúlt fél évben elkezdtek foglalkozni irodalomkutatással, megnézni, mások milyen módszerekkel dolgoznak. Felállították a követelményjegyzéket, ahol leírták a megvalósítandó célokat. Most kezdődik a tervezési fázis, 2015 elejére szeretnénk elkészülni az autónkkal. Emellett a csapat marketingtevékenysége is elindult, folyamatosan keressük a cégeket, akik szponzorálnának minket, hiszen szükségünk van szerszámokra, anyagokra, alkatrészekre és pénzügyi segítségre.


Mennyire alkalmazható gyakorlatban a kisautó építése során szerzett tapasztalat?

A projektben végzett munka jelentős része használható a későbbiekben. A hallgatóknak van lehetőségük kipróbálni a tudásukat, és új dolgokat kitalálni. Ha a fejlesztéseknek sikerük van a versenyen, később tovább lehet őket gondolni, és akár egy-egy koncepciót (pl. motort, felfüggesztést, elektronikát) át is lehet emelni a jövőben egy új autóba.

Hogy kapcsolódik a verseny a fenntarthatósághoz?

A kiindulópontban is szerepel a környezettudatosság, hiszen a kisautókkal a legnagyobb energiahatékonyságot próbáljuk elérni. A jövő energetikai és közlekedési megoldásaiban komoly szerepet játszhat a verseny, amit a kommunikációnkban is szeretnénk hangsúlyozni. Itthon is kezd egyre fontosabbá válni a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás. Többek közt ezekkel a kulcsszavakkal köthető össze a verseny, és ezzel próbáljuk felkelteni a cégek érdeklődését, akik támogatnának minket. Jövőre szeretnénk létrehozni egy eseményt, az ECO-Day-t, ahol a környezettudatos autók és szponzoraink is találkozhatnak.

Magyarországon mennyire terjedtek el az alternatív energiaforrással működő autók?

Az egész világon látható a törekvés az alternatív hajtású autók felé, és ez Magyarországon is észrevehető. Egyre több olyan versennyel találkozunk, ahol elektromos vagy egyéb megújuló energiaforrással működtethető autó tervezése a cél. Itthon ősszel rendezik meg az alternatív hajtású autók versenyét, ahol több típusú járművel lehet versenyezni, az otthon elektromos motorral felszerelt szériaautótól kezdve a versenyekre épített speciális prototípus-autókig. Magyarországon kutatási szinten ilyen keretek között tudnak megvalósulni az alternatív energiaforrásokra irányuló törekvések, és a Gépész Szakkollégiumban is feladatunk, hogy a hallgatókat a környezettudatos szemlélet felé tereljük.

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el