Otthoni szondatáplálás: életeket menthet, mégis kevesen tudnak róla

Szerző: Szimpatika
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tud a száján keresztül étkezni – ilyenkor a betegek egy szondán keresztül kaphatják meg a felépülésükhöz szükséges tápanyagokat. A terápia mellett a napi rutin és a családi környezet is segítheti a felépülés folyamatát, egyelőre mégis kevesen élnek az otthonápolás lehetőségével.

A magyar orvosok szerint a szolgáltatás csökkenti a kórházak leterheltségét és a kezelések költségeit, de nagyon pártolják a gyógyulás folyamatában betöltött szerepe miatt is. A szakma mégis bizonytalannak látja az otthonápolás elterjedésének jövőjét annak alacsony ismertsége miatt – derült ki a 15 éves Nutricia Otthonápoló Szolgálat felméréséből. Az orvosok megfigyelését alátámasztják a statisztikák is: Magyarországon tizedannyian élnek az otthoni szondatáplálás lehetőségével, mint Európa nyugati részén. Az évente több mint ezer páciensnek segítséget nyújtó szervezet szerint nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a terápiával hosszabb és teljesebb élet élhető, és a szondatáplálás szinte észrevétlenül is történhet.

Bárkinek lehet rá szüksége

Sokan azt hiszik, hogy szondatáplálásra csak idős emberek szorulnak, pedig bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszerűen nem tud a szükséges tápanyagok szempontjából elegendőt enni. A daganatos betegek mellett a súlyos autóbalesetet vagy égési sérüléseket szenvedők és az emésztőrendszeri vagy az idegrendszeri megbetegedésekkel küszködők állapota is kritikusabbá válhat, ha túl sokat veszítenek testsúlyukból. Az akár 25-30 kilós, hirtelen fogyás esetén a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges tápanyagokat, és így a gyógyulás is tovább tart, vagy akár veszélybe is kerül. Ilyenkor van szükség a szondára, amely kiválthatja a szájon keresztüli táplálást, hiszen közvetlenül a gyomorba vagy a bélrendszerbe juttatja a tápszert.

Érdemes megfigyelni a betegek történeteit, az érintettek életkorát és a gyógyulásuk folyamatát. Egy súlyos veleszületett betegséggel élő kisfiúval, egy balesetet szenvedett élsportolóval és egy középkorú ügyvéddel éppúgy előfordulhat, hogy nem képes a hagyományos módon étkezni” – mutat rá az esetek változatosságára Stelczné Berényi Tünde, a Nutricia Otthonápolási Szolgálat főnővére.

„Talán meglepő, hogy a bármilyen okból kórházba kerülők 40%-át érintheti az alultápláltság veszélye, 15-20 százalékuk esetében pedig már az első naptól kezdve indokolt lenne a tápszerek adása, hiszen ha későn ismerik fel a problémát, a betegek akár 25-30 kilós súlyveszteséget is elszenvedhetnek” – mondta el Hoffmann Piroska, a Nutricia Otthonápoló Szolgálat alapítója, egykori vezetője.

Az otthoni környezet segít a gyógyulásban

A 15 éves Nutricia Otthonápoló Szolgálat Magyarország egyetlen szondatáplálásra szakosodott szervezete. 2001-ben, működésének elején csak 280, a tavalyi évben már több mint 1000 táplálási problémával küzdő emberen segítettek.

Magyarországon 2011-ben összesen 53 509-en részesültek otthoni szakápolásban, ami 2009-hez képest 7%-os növekedést jelent. Ebből csak 1-2%-ra tehető az otthoni szondatáplálás, amely szolgáltatás még mindig csak tizedannyi pácienshez jut el, mint Európa nyugati részén. A szolgálat munkatársai szerint az otthoni környezetnek a betegségtudat leküzdésében és a felépülés folyamatában is fontos szerepe van.

„Gábor egy gégerák és az emiatt kapott kemoterápia után megerősödve térhetett vissza a munkába, és javult a helyzete a súlyos betegséggel született Szabolcsnak is, aki szájzárral reagált, ha szülei kanállal próbálták etetni. Másfél év után a szondatáplálást választották, ezért a kisfiú szervezete végre megkaphatta a növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Mindketten teljesebb életet élhetnek, amiben a napi rutin és az otthon melege is nagyon sokat segít nekik – említ konkrét eseteket a közelmúltból Stelczné Berényi Tünde. – A szondákat nem úgy kell elképzelni, hogy egy cső lóg ki az emberből. Akár teljesen észrevétlenek is maradhatnak a ruha alatt, ami sokat segít abban, hogy az érintettek ne érezzék különcnek magukat”– teszi hozzá.

Megoldás a kórházi kapacitáshiányra?

A magyar orvosok háromnegyede szerint az otthonápolás egyik legfőbb előnye, hogy hozzásegíti a betegeket a teljesebb élethez és a gyógyuláshoz – derült ki a 435 orvos megkérdezésével készült felmérésből, amelyben a válaszadók az ellátórendszerre gyakorolt pozitív hatásokat is kiemelték. A szakemberek szerint a szolgáltatás elterjedése tehermentesítené az egészségügyi személyzetet és ezzel megoldást jelenthetne a kórházak súlyos kapacitáshiányára is. Közel kétharmaduk egyetért abban, hogy az egészségügyi kassza szempontjából kifejezetten előnyös lenne az otthonápolás elterjedése, sokuk mégis bizonytalannak látja a szolgáltatás jövőjét, mivel túlzottan alacsony az ismertsége.

Gyakran felmerül az a tévhit is, hogy a szondatápláláshoz szükséges tápszer költséges, pedig valójában jóval kedvezőbb az ára, mint a turmixolt készételnek, emellett így biztonságos körülmények között könnyen biztosítható a standard, kiegyensúlyozott tápanyagbevitel, legyen szó kórházi vagy otthoni környezetről” – tette hozzá Hoffmann Piroska, aki szerint az adott tápszertől és a finanszírozási szinttől függ a betegek otthoni ápolásának költsége. A készítmények betegtérítési díja általában nem haladja meg a napi 300 forintot. Egyébként az otthonápolás, így a nővérek látogatása is díjmentes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!