A kakukkfű több mint fűszer

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://www.natursziget.com/
A kakukkfű nemcsak fűszerezésre használható, hanem egészségügyi problémáknál is segít. Különösen alkalmas a mélyről jövő köhögés enyhítésére, ezért is található meg a legtöbb köhögéscsillapító szirupban. A köhögés mellett azonban más problémákat is enyhít, például a gyomor-bél rendszeri panaszokat. Tudjunk meg többet a kakukkfű hatásairól, tárolásáról és alkalmazásáról!

Csakúgy, mint a bazsalikom, a rozmaring és az oregánó, a kakukkfű is azokhoz a növényekhez tartozik, amelyeket szívesen használnak a mediterrán konyhában. Évszázadok óta ismert azonban, hogy a kakukkfű gyógyító hatású. A növény illóolajainak fő összetevői a timol és a karvakrol, de tartalmaz tanninokat és flavonoidokat is.

Mire jó a kakukkfű?

A kakukkfüvet mindenekelőtt a mélyről jövő köhögés ellen használják, de segít akut hörghurutnál is. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ezért pl. gátolja a pattanások továbbterjedését. Csökkenti a gyomor-bél rendszeri panaszokat, a puffadást, valamint a szájüregi gyulladásokat.

A kakukkfű állítólag bátorságot is ad, ezért kaptak a lovagok, mielőtt versenyre keltek, néhány ág kakukkfüvet a nemes hölgyektől. Talán Önnek is segít egy zacskónyi kakukkfű vizsgaszituációban...

A kakukkfűben lévő illóolaj segít oldani a légutakban lévő nyálkát, így a megfázás is gyorsabban gyógyul. Akut bronchitisnél a ligetszépe-kivonat és a kakukkfű kombinációja különösen hatékonynak bizonyul. A ligetszépe ugyanis szintén nyálkaoldó, azonban más módon, mint a kakukkfű, így jól kiegészítik egymást.

Kakukkfűtea

A kakukkfűtea kész teakeverékként is megvásárolható, de saját magunk is elkészíthetjük. Tegyünk egy teáskanálnyi kakukkfűlevelet egy csészébe, és öntsük le 2,5 dl forró vízzel. Hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le és édesítsük tetszés szerint kevés mézzel.

További alkalmazások

A köhögés és megfázás kezelése mellett a kakukkfű további területeken is kifejti (tudományosan nem mindig bizonyított) gyógyhatását.

- A kakukkfüves kenet segíti a vérkeringést.

- A kakukkfűtea öblögetéshez használva segít a száj és a torok gyulladásainál.

- A kakukkfű megszünteti a puffadást és a gyomorégést.

- A kakukkfű nyugtatja az idegrendszert, ezért ajánlott szorongás vagy alvási nehézségek esetén is.

- Egy csésze kakukkfűtea segít enyhíteni a másnaposság tüneteit.

- Egy fél teáskanál kakukkfűpor éhgyomorra segít a rossz lehelet ellen. Igyon meg rá egy pohár vizet.

Kakukkfű a terhesség alatt

A népi gyógyászatban kakukkfű a nők gyógynövényeként is ismert. Ez arra vezethető vissza, hogy állítólag görcsoldó hatása van menstruációs panaszok esetén. A terhesség alatt is használható a kakukkfű ételek ízesítésére, de nem szabad túlzásba vinni, mert nagy mennyiségben stimuláló hatást gyakorol a méhre.

Tárolás és felhasználás

Egész évben nevelhetünk kakukkfüvet cserépben, vagy tarthatunk belőle szárított formában. A szárított kakukkfüvet jól lezárt üvegben, sötét helyen kell tárolni, hogy aromáját megőrizze.

A kakukkfűolaj használatánál a következőkre ügyeljünk nagyon:

- Csak hígítva használja az olajat, különben irritálja a nyálkahártyát.

- Kérdezze meg az orvost vagy a gyógyszerészt, mielőtt kakukkfűolajat használ babáknál vagy kisgyerekeknél, mivel náluk az olaj légszomjat okozhat.

- Asztmások csak különös elővigyázattal használhatják, és semmiképpen nem szabad vele inhalálni.


(Németből fordította: Koncz László)

Forrás: https://www.natursziget.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!