Jótékony rágózás
A rágógumi a fogak tisztán tartásában, a szájhigiénia megőrzésében közismerten jótékony hatással bír. Tudományos kutatások a közelmúltban azt is bebizonyították, hogy nem csak a fogaknak, de a gyomornak, sőt még a testsúlyunknak is jót tehet egy kis rágcsálás. A Rhode Island Egyetemen folytatott kísérletek során Kathleen Melanson professzor asszony 35 résztvevőn tesztelte a rágógumi hatásait, és arra az eredményre jutott, hogy a cukormentes rágó rendszeres használata mellett csökken az igény a magas kalóriabevitelre és növekszik a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága.
A megvizsgált páciensek egyik csoportja húsz percig rágógumizott reggeli előtt, majd az ebédet megelőző három órában még kétszer húsz percig, míg a másik csoport tagjai teljesen mellőzték a rágózást. A vizsgálat alatt követték a résztvevők anyagcsere-működését, rendszeres időközönként – reggeli és ebéd előtt, illetve után – megmérték a vércukorszintjüket, és megkérdezték a paciensektől, hogy mennyire érzik éhesnek, illetve energikusnak magukat.
A „rágósok” átlag 67 kalóriával kevesebbet fogyasztottak az ebédnél, és a nap további részében sem kompenzálták a kisebb kalóriabevitelt – magyarul nem nassoltak és nem ettek többet vacsorára sem. Ráadásul még ezzel együtt is kisebb éhségérzetről számoltak be a doktornőnek, aki kimutatta, hogy ez a csoport 5 százalékkal jobban hasznosította a bevitt kalóriamennyiséget. Összefoglalva: a kísérlet eredménye szerint rágózás mellett kevesebbet eszünk, de energikusabbnak érezzük magunkat.
Azonban még a rágó sem csodaszer, így csak akkor van jó hatással a szervezetünkre, ha megfelelő mértéket tartunk. Például ha órákon át rágózunk éhgyomorra, az savtúltengést eredményezhet, ami nem tesz jót a gyomorfalnak, szélsőséges esetben akár károsodhat a gyomor nyálkahártyája is a magas savkoncentrációtól. A rágóízületeknek is kellemetlen, ha megállás nélkül gumi van a szánkban: megfájdulhat az állkapocs és a fáradt rágóizmokban kisebb izomláz alakulhat ki, amitől kínossá válik az étkezés, de még a beszéd is. Ezek a tünetek könnyen elkerülhetők, ha egy-egy alkalommal, az étkezések után vagy más apropóból maximum 15-20 percet rágózunk. Az egészséges rágózás szabálya tehát: mértékkel, gyakrabban, de kevesebb ideig.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!