Jótékony rágózás

2014. 08. 14.
Szerző: Szimpatika
A rágó alapvetően élvezeti cikk, aminek vannak az egészségre kedvező hatásai is. Már az ókorban is rágcsáltak különféle gumiszerű anyagokat az emberek, hogy védjék és tisztán tartsák fogaikat, a modern tudomány pedig azt is bebizonyította, hogy a mai rágógumik az elhízás, a stressz és a gyomorbántalmak elleni küzdelemben is hatékony kiegészítő eszközök lehetnek.

A rágógumi a fogak tisztán tartásában, a szájhigiénia megőrzésében közismerten jótékony hatással bír. Tudományos kutatások a közelmúltban azt is bebizonyították, hogy nem csak a fogaknak, de a gyomornak, sőt még a testsúlyunknak is jót tehet egy kis rágcsálás. A Rhode Island Egyetemen folytatott kísérletek során Kathleen Melanson professzor asszony 35 résztvevőn tesztelte a rágógumi hatásait, és arra az eredményre jutott, hogy a cukormentes rágó rendszeres használata mellett csökken az igény a magas kalóriabevitelre és növekszik a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága.

A megvizsgált páciensek egyik csoportja húsz percig rágógumizott reggeli előtt, majd az ebédet megelőző három órában még kétszer húsz percig, míg a másik csoport tagjai teljesen mellőzték a rágózást. A vizsgálat alatt követték a résztvevők anyagcsere-működését, rendszeres időközönként – reggeli és ebéd előtt, illetve után – megmérték a vércukorszintjüket, és megkérdezték a paciensektől, hogy mennyire érzik éhesnek, illetve energikusnak magukat.

A „rágósok” átlag 67 kalóriával kevesebbet fogyasztottak az ebédnél, és a nap további részében sem kompenzálták a kisebb kalóriabevitelt – magyarul nem nassoltak és nem ettek többet vacsorára sem. Ráadásul még ezzel együtt is kisebb éhségérzetről számoltak be a doktornőnek, aki kimutatta, hogy ez a csoport 5 százalékkal jobban hasznosította a bevitt kalóriamennyiséget. Összefoglalva: a kísérlet eredménye szerint rágózás mellett kevesebbet eszünk, de energikusabbnak érezzük magunkat.

Azonban még a rágó sem csodaszer, így csak akkor van jó hatással a szervezetünkre, ha megfelelő mértéket tartunk. Például ha órákon át rágózunk éhgyomorra, az savtúltengést eredményezhet, ami nem tesz jót a gyomorfalnak, szélsőséges esetben akár károsodhat a gyomor nyálkahártyája is a magas savkoncentrációtól. A rágóízületeknek is kellemetlen, ha megállás nélkül gumi van a szánkban: megfájdulhat az állkapocs és a fáradt rágóizmokban kisebb izomláz alakulhat ki, amitől kínossá válik az étkezés, de még a beszéd is. Ezek a tünetek könnyen elkerülhetők, ha egy-egy alkalommal, az étkezések után vagy más apropóból maximum 15-20 percet rágózunk. Az egészséges rágózás szabálya tehát: mértékkel, gyakrabban, de kevesebb ideig.


https://www.szajharmonia.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!