A szorongásoldók hatásai és mellékhatásai

Szerző: Szimpatika
A szorongásoldók a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak világszerte. Idegen néven anxiolitikumoknak nevezzük őket, régebbi zárójelentésekben trankvillánsként utalnak rájuk. Manapság leginkább a benzodiazepin- (BZD-) típusú szorongásoldókat kedvelik az orvosok, így most ezekről beszélünk részletesebben.

A benzodiazepin-típusú nyugtatók a hatvanas években kerültek forgalomba. Azóta olyan nagy népszerűségre tettek szert, hogy több mint 70-féle vegyületet fejlesztettek ki ebben a csoportban, és még több a gyári készítmények száma. Magyarországon a leggyakrabban használt szerek közé tartozik a Rivotril (clonazepam), Xanax (alprazolam) és a Medazepam (medazpam).

Az emberi agyban az idegsejtek közti kapcsolatban kétféle hatás érvényesül. Az egyik a serkentő működés, ami fokozza a neuronok aktivitását, tehát segíti az ingerület terjedését, a másik pedig a gátlás, amely megakadályozza az ingerület sejtek közti továbbítását. A gátló működések fő ingerületátvivő anyaga a g-amino-vajsav (GABA). Ezen molekula receptorain fejtik ki hatásukat a benzodiazepinek, így a rendszerben ezek a gátló folymatokat erősítik.

Milyen hatásuk van?

A szervezetben nem csak az agyban, de sok más helyen is megtalálhatóak a GABA-receptorok, így a gyógyszer hatása is nagyon széles körű.

Szorongásoldó, nyugtató hatás: már egyszeri alkalmazásnál is jelentkezik ez a hatás, így a szerrel a rohamokban jelentkező szorongásos állapotok is jól kezelhetők.

Altató hatás: éjszakára bevéve segíti az elalvást, illetve csökkenti az éjszakai ébredések számát. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a normális alvási mintázatot megzavarja. A gyógyszer szedése mellett jóval kevesebb a mélyalvási fázis, tehát nem olyan pihentető az alvás.

Izomrelaxáns hatás: csökkenti az izmok feszülését, így kifejezetten jó a szorongás alatti fokozott izomtónus oldásában. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben olyan mértékben ellazítja az izmokat, hogy járás- és beszédképtelenséget okozhat.

Görcsoldó (antikonvulziv) hatás: a gyógyszer használata során megemelkedik az agy ingerküszöbe a görcsöket kiváltó tényezőkkel szemben, vagyis nehezebben alakul ki epilepsziás roham. A már kialakult görcsrohamot hatásosan oldja.

Amnesztikus hatás: a BZD-k az alkalmazásuk alatti és utáni időkben megnehezítik az emléknyomok rögzülését, így „feledékenységet” okoznak. Lelki traumán átesett embereknek segíthet ezzel, mivel könnyebbé teszi az emlékeik feldolgozását.

Minden benzodiazepinre jellemzőek ezek a hatások, de más-más mértékben. Csak a példa kedvéért: a midazolam kifejezetten amnesztikus, míg a clonazepam jó görcsoldó.

Mik a mellékhatások?

A BZD-k mellékhatásait a megjelenés ideje alapján csoportosíthatjuk.

Korai mellékhatások: agresszivitás, fáradtság, aluszékonyság, mozgászavar, feledékenység, figyelemzavar

Késői mellékhatások: agresszivitás, érzelmi labilitás, ügyetlenség, gyakori esések, tanulási nehézségek, függőség, tolerancia

Fontos, hogy csak a minimálisan szükséges ideig és mennyiségben alkalmazzuk a szert, így a legkisebbre lehet csökkenteni a nem kívánt hatások előfordulását.

Kialakulhat-e a szerrel szembeni tolerancia, vagy okozhat-e függőséget?

A BZD-ket már 3-4 hét rendszeres szedés után is megszokhatja a szervezet, bár ez általában hosszabb időt vesz igénybe. Huzamosabb gyógyszerszedés során emelni kell az adagot, mert az addig alkalmazott dózist a szervezet megszokja, és ugyanaz a mennyiség már nem elég az azonos hatás kiváltásához.

A hozzászokás miatt függőség is kialakulhat. Hirtelen elhagyás esetén megvonási tünetek jelentkeznek, melyek többnyire a nyugtalanság, szorongás, álmatlanság, izomgörcsök, de súlyos esetben epilepsziás roham is előfordulhat. A félreértés elkerülése végett: ez nem azt jelenti, hogy ne szedjék ezeket a szereket, csupán felhívja a figyelmet arra, hogy fokozatosan, lassan szabad csak elhagyni őket.


Forrás: https://elmedoktor.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!