A méh- és a darázsszúrás kezelése

2014. 08. 02.
Szerző: Szimpatika
A méh- és a darázsszúrás egyaránt veszélyes, mivel ezen rovarok méreganyagaira sok ember allergiás, és náluk akár egyetlen szúrás is heves reakciókat válthat ki. A többszörös, egyidejű szúrások pedig sokkhoz vezethetnek, mely orvosi szempontból rendkívül komolyan veendő állapot.

A méh- és a darázsszúrás tünetei

- Fájdalom, mely komoly mértéket ölthet.

- Vörös gyűrűvel körülvett, elfehéredett bőrterület.

- Méhcsípésnél gyakran látható a szúrás/csípés közepén maradt fullánk, míg darázscsípés esetén ez kevésbé jellemző.

- Duzzanat, amely jelentősen megnőhet. Az egész terület sokkal melegebb lehet, mint egyébként.

A méh- vagy darázscsípés esetleges komplikációi

- Anafilaxiás sokk (súlyos, a vérkeringés összeomlásához vezető allergiás reakció).



Mit tehet méh- vagy darázscsípés esetén?

- Figyeli önmagát, hogy jelentkeznek-e a sokk tünetei (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés).

- Mentőt hív, vagy sürgősen elmegy a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó helyére, ha sokkot kapott, több csípést szenvedett el, vagy a csípés a száját érte (amely a nyelv, torok duzzanatához vezethet és így akadályozza a légzést).

- A szájat ért csípés esetén tegyen jeget a csípésre, hogy a duzzanat kisebb legyen, míg a kórházba ér! (Ha csak egy csípés érte és jól érzi magát, a kezelést otthon is megoldhatja.)

- Próbálja megtalálni a rovart, amely valószínűleg elpusztult a csípés után, és nézze meg, méh volt-e vagy darázs! Ha ez nem lehetséges, gondoljon rá, hogy a seb közepén ragadt fullánk nagyobb valószínőséggel utal méhre, mint darázsra.

- Ha a fullánk a sebben van, távolítsa el csipesszel vagy sterilizált tűvel, ill. tiszta körömmel! Vigyázzon, hogy ne nyomja össze, mert ezzel a mérget még mélyebbre juttathatja a bőrben!

- A sebet lágyan mossa le vízzel, kerülje a bőr dörzsölését!

Ha tudja, hogy méh vagy darázs csípte-e meg:

- Méhcsípés (savas méreg) esetén: alkalmazzon gyenge lúgot, pl. szódabikarbóna-pasztát vagy hígított ammóniát, hogy a savas mérget semlegesítse!

- Darázscsípés (lúgos méreg) esetén: alkalmazzon gyenge savat, pl. ecetet vagy citromlevet, hogy a lúgos mérget semlegesítse!

Ha nem tudja, hogy a csípés méhtől vagy darázstól származik-e:

- Alkalmazzon antihisztamin-tartalmú (allergiaellenes) krémet!

- Alkalmazzon orvosi szeszt és hideg nyomókötést (kisméretű törölközőbe csomagolt jégkockát), hogy csökkentse a duzzanat méretét!

Mit tehet az orvos méh-, illetve darázsszúrás esetén?

Amennyiben szükséges, erős antihisztamin- és szteroidkezelésben részesíti a pácienst. Kezeli az esetleg fellépő sokkos állapotot. Fecskendőben előkészített adrenalin beadására is sor kerülhet. Aki már átesett súlyos anafilaxiás sokkon és pozitív a méreganyag-bőrtesztje, megelőző terápiában részesülhet.

A méh- vagy darázsszúrás megelőzése

Kerülje a virágágyakhoz közeli helyeken való üldögélést, mert a méhek ott nagyobb számban fordulhatnak elő. Soha ne közelítsen méhkaptároz, méhrajhoz, illetve semmilyen módon ne zavarja meg ezeket! Hívjon rovarirtó szakembert, ha észreveszi, hogy méhkaptár van vagy méhraj tartózkodik otthona közelében!

Megelőző immunterápia: súlyos anafilaxiás reakciót már átélt, és a szúrás méreganyagaira pozitív bőrtesztet mutató egyéneken megelőzésre szolgáló immunterápia alkalmazható. Hosszabb időt vesz igénybe, de évek alatt a méreganyag-immunterápia jelentős mértékben csökkenti a veszélyeztetettséget.



Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!