Az a szép zöld gyep

2014. 07. 28.
Szerző: Sallai Ervin
|
Drága Manyikám!

Most van időm egy kicsit írni, mert az egész falu a focit nézi. Nálunk, a lapostévén. Beküldtem tíz joghurtosdobozt, azon nyertem. Csontritkulásra mondta a doktor, hogy egyem a fránya joghurtot, de ennek már nem olyan az íze, mint régen volt.

Ki is szedtem az ágyas pálinkából a gyümölcsöt, oszt kénytelen voltam belekeverni, hogy valami zamatja legyen. De ez a nagy otromba tévé olyan csúfság, még a tetejére sem tudom feltenni a porcelán jegesmedvét, amit Eisenhüttenstadtból hoztunk, amikor azon az edénybemutatós buszutazáson voltunk, mert mindég leborul. Azért egy szép csipketerítővel tompítottam valamelyest a rondaságát, bár a fiamék óbégatnak, hogy nem látják tőle az eredményt. Jaj, te, akkora ez a tévé, hogy a szobából ilyen kockákra esik szét a kép, hogyaszondja a fiam, hogy pixelles. Úgyhogy kinyitottam a verandaajtót, azt a kertből nézik a meccseket. Isszák a sört, köpik a makukahéjat. Nékem már annyi üres üvegem van a komposztálónál összegyűjtve, hogy őszre kicsempéztetem a tyúkólat. Az lesz ám a csuda világ, csak leveretem slaggal a csirkefost, nem kell seprűvel vakargatni.

Na de a foci! Hogy én mennyire sajnálom ezeket a szegény fiatalokat. Mert még amelyik szaladgál, az hagyján, kimelegszik. De a kapus, lelkem, azt majd megveszi az isten hidege. Még kesztyűt is húz. Pedig azt mondják, Brazíliában meleg van. Neki is rohangálnia kellene jobbra-balra, mint a többieknek. Persze nem stoplis cipőben, mert kiforog az a szép zöld gyep.

Emlékszem, amíg szegény uram élt, nem engedte a sok pernahajdert, hogy a pályán feszt csak lóssanak-fussanak. Hogyisne, amikor annyit locsolta, meg nyírta a gyepet. Még a meccseket is körbe játszották a salak futópályán a csapatok. Emlékszem, egyszer barátságos mérkőzésen járt nálunk a fővárosból a Honvéd. Alig tudták átugrálni a gátakat az elkényelmesedett városi népek. Annyit reklamáltak, hogy skandalum. Hogy miért nincsenek felfestve a csíkok meg a tizenhatos. Abban az időben bolond lett volna az uram szerteszéjjel szórni annyi jó kis meszet, mikor a tisztaszobát is ki kellett festeni valamivel.

Jaj, hát végre értem, mi az a les. A fiam volt katonatársa magyarázta el. Aszonta, hogy vannak a támadók, aztán a védők, oszt, ha megint egy támadó van, akinek odarúgják a labdát – az a les. Hogy mintha jönnének a falubeliek vendégségbe, én védekeznék a kapuba’ a kotyogós kávéval, de valaki előrelopakodna a spájzba a pálinkákhoz, a többiek meg odaívelnék neki a poharat. Hát így magyarázta, úgyhogy megértettem.

Te, Manyikám, az azért fantasztikus, hogy a szerencsétlen nyomorékok is kint lehetnek a vébén. A meccseket például vak vezeti. Magam is alig hittem, de a fiúk ezt kiabálják furtonfurt. Van ilyen hedszettje, mint a Family Frost-os Jóskának, aki a mirelit szilvás gombócot viszi körbe. Stikába persze árul vaddisznóhúst is, mert másodállásban rapsic, oszt éjjelente meglövi a húsnak valót, amikor a vadőr a Rózsikának udvarol a Tulipán utcában. Már hogy a Jóska, nem a focibíró.

No de hogy a magyarok nincsenek ott Brazíliában, az már tényleg mindennek a teteje. Még hogy a selejtezőn eldőlt! Mikor az olimpiászon ott úszhatott az afrikai fiú, aki majdnem belefulladt a medencébe?! Akkor a mi fiaink miért nem focizhatnak a többiekkel? Csak mert egy kicsit ügyetlenebbek? Hát adjanak át egy focistát a másik csapatból – mondjuk azt a fess Krisztiánót. De hát hiába mondom, manapság nem a játékért fociznak, csak az eredményért meg a pénzért. Mintha nem lenne mindegy, hogy 6:3 vagy 1:8. A vége úgyis az, hogy a férfiak összeverekednek, mink meg másnap kimossuk az ingükből az okádást. Már elnézést, hogy ezt így megírom, de hát nálunk nem csak akkor dobnak taccsot, ha kimegy a labda.

De hát csak papolok neked a fociról, és meg sem kérdem, hogy vagytok. Ottó dereka rendbe jött? Mert most tudok küldeni holdra néző medvehagymát. Azt felfőzöd sós vízben, megkevered tejsavóval, aztán amíg hűl, iszik az Ottó 8-10 pálinkát, az sutty, így kiviszi a derékból a fájást.

Gyertek át valamelyik hétvégén. Vettem múltkor egy struccot, tömöm, mint a libákat, olyan kövér, járni sem bír. Vb-döntőre levágom, lesz akkora mája, mint egy babafürdető kád, kisütjük a bádogos Tihamér vörösborával, oszt énekeljük, hogy olé-olé!

 

Ölel:

Lídia

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el