Az a szép zöld gyep

2014. 07. 28.
Szerző: Sallai Ervin
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Drága Manyikám!

Most van időm egy kicsit írni, mert az egész falu a focit nézi. Nálunk, a lapostévén. Beküldtem tíz joghurtosdobozt, azon nyertem. Csontritkulásra mondta a doktor, hogy egyem a fránya joghurtot, de ennek már nem olyan az íze, mint régen volt.

Ki is szedtem az ágyas pálinkából a gyümölcsöt, oszt kénytelen voltam belekeverni, hogy valami zamatja legyen. De ez a nagy otromba tévé olyan csúfság, még a tetejére sem tudom feltenni a porcelán jegesmedvét, amit Eisenhüttenstadtból hoztunk, amikor azon az edénybemutatós buszutazáson voltunk, mert mindég leborul. Azért egy szép csipketerítővel tompítottam valamelyest a rondaságát, bár a fiamék óbégatnak, hogy nem látják tőle az eredményt. Jaj, te, akkora ez a tévé, hogy a szobából ilyen kockákra esik szét a kép, hogyaszondja a fiam, hogy pixelles. Úgyhogy kinyitottam a verandaajtót, azt a kertből nézik a meccseket. Isszák a sört, köpik a makukahéjat. Nékem már annyi üres üvegem van a komposztálónál összegyűjtve, hogy őszre kicsempéztetem a tyúkólat. Az lesz ám a csuda világ, csak leveretem slaggal a csirkefost, nem kell seprűvel vakargatni.

Na de a foci! Hogy én mennyire sajnálom ezeket a szegény fiatalokat. Mert még amelyik szaladgál, az hagyján, kimelegszik. De a kapus, lelkem, azt majd megveszi az isten hidege. Még kesztyűt is húz. Pedig azt mondják, Brazíliában meleg van. Neki is rohangálnia kellene jobbra-balra, mint a többieknek. Persze nem stoplis cipőben, mert kiforog az a szép zöld gyep.

Emlékszem, amíg szegény uram élt, nem engedte a sok pernahajdert, hogy a pályán feszt csak lóssanak-fussanak. Hogyisne, amikor annyit locsolta, meg nyírta a gyepet. Még a meccseket is körbe játszották a salak futópályán a csapatok. Emlékszem, egyszer barátságos mérkőzésen járt nálunk a fővárosból a Honvéd. Alig tudták átugrálni a gátakat az elkényelmesedett városi népek. Annyit reklamáltak, hogy skandalum. Hogy miért nincsenek felfestve a csíkok meg a tizenhatos. Abban az időben bolond lett volna az uram szerteszéjjel szórni annyi jó kis meszet, mikor a tisztaszobát is ki kellett festeni valamivel.

Jaj, hát végre értem, mi az a les. A fiam volt katonatársa magyarázta el. Aszonta, hogy vannak a támadók, aztán a védők, oszt, ha megint egy támadó van, akinek odarúgják a labdát – az a les. Hogy mintha jönnének a falubeliek vendégségbe, én védekeznék a kapuba’ a kotyogós kávéval, de valaki előrelopakodna a spájzba a pálinkákhoz, a többiek meg odaívelnék neki a poharat. Hát így magyarázta, úgyhogy megértettem.

Te, Manyikám, az azért fantasztikus, hogy a szerencsétlen nyomorékok is kint lehetnek a vébén. A meccseket például vak vezeti. Magam is alig hittem, de a fiúk ezt kiabálják furtonfurt. Van ilyen hedszettje, mint a Family Frost-os Jóskának, aki a mirelit szilvás gombócot viszi körbe. Stikába persze árul vaddisznóhúst is, mert másodállásban rapsic, oszt éjjelente meglövi a húsnak valót, amikor a vadőr a Rózsikának udvarol a Tulipán utcában. Már hogy a Jóska, nem a focibíró.

No de hogy a magyarok nincsenek ott Brazíliában, az már tényleg mindennek a teteje. Még hogy a selejtezőn eldőlt! Mikor az olimpiászon ott úszhatott az afrikai fiú, aki majdnem belefulladt a medencébe?! Akkor a mi fiaink miért nem focizhatnak a többiekkel? Csak mert egy kicsit ügyetlenebbek? Hát adjanak át egy focistát a másik csapatból – mondjuk azt a fess Krisztiánót. De hát hiába mondom, manapság nem a játékért fociznak, csak az eredményért meg a pénzért. Mintha nem lenne mindegy, hogy 6:3 vagy 1:8. A vége úgyis az, hogy a férfiak összeverekednek, mink meg másnap kimossuk az ingükből az okádást. Már elnézést, hogy ezt így megírom, de hát nálunk nem csak akkor dobnak taccsot, ha kimegy a labda.

De hát csak papolok neked a fociról, és meg sem kérdem, hogy vagytok. Ottó dereka rendbe jött? Mert most tudok küldeni holdra néző medvehagymát. Azt felfőzöd sós vízben, megkevered tejsavóval, aztán amíg hűl, iszik az Ottó 8-10 pálinkát, az sutty, így kiviszi a derékból a fájást.

Gyertek át valamelyik hétvégén. Vettem múltkor egy struccot, tömöm, mint a libákat, olyan kövér, járni sem bír. Vb-döntőre levágom, lesz akkora mája, mint egy babafürdető kád, kisütjük a bádogos Tihamér vörösborával, oszt énekeljük, hogy olé-olé!

 

Ölel:

Lídia

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el