Tudatos életmóddal javíthatunk a velünk született adottságokon

2014. 07. 27.
|
Címkék: sport  Mozgás  Szabadidő 
Aki nem beteg, tud fogyni, és az izomzat is fejleszthető, viszont akinek hiányoznak ehhez a megfelelő genetikai adottságai, az sem élsportoló nem lesz soha, sem az ógörög szobrokra emlékeztető izomzatot nem lesz képes építeni.

Ennek ellenére a sport minden életkorban hasznos és ajánlott. Dr. Petrekanits Máté sportorvossal, a terhelésélettan minden bizonnyal legnevesebb hazai szaktekintélyével beszélgettünk.

Mennyiben függ genetikai adottságoktól, ki milyen sportra alkalmas, és mennyiben fejleszthetőek ezek a velünk született tényezők?

A sportantropometria a testösszetétel, a testmagasság és számos egyéb tényező vizsgálatával kutatja, ki mire alkalmas. Leginkább adottságokról beszélünk: hogy csak egy példát mondjak, azért nem jutunk egyről a kettőre a kosárlabdával, mert a magyar férfiak átlagmagassága harminc éve 179 centiméter, és egyszerűen nem tudnuk összeszedni annyi kellően tehetséges, megfelelő magasságú játékost, aki ebbe változást hozhatna. Vagyis a született adottságok döntő mértékben meghatároznak. Edzéssel nagyon sok mindent lehet változtatni, de csak egy viszonylag szűk range-en belül: gyakran hallani, hogy egy élsportoló 30 százalékkal többre képes, mint egy átlagember, de ha megnézzük például, hogy például a százméteres síkfutás világrekordját illetően tized- és századeltérésekkel haladunk egyre feljebb, láthatjuk, hogy a valóság azért nem feltétlenül ez. Az edzésmódszerrel, a táplálkozással, a pihenéssel lehet javítani a velünk született adottságokon, a mozgás pedig mindenkinek hasznos és jó, de minősített sportoló a többségből nem lesz, nem tud lenni. Behoztak hozzám egyszer egy gyereket, akiről mondta az anyuka, hogy nem szeret edzeni, de közben kiderült, hogy többszörös magyar bajnok vágtaszámokban. Ezekben az izomerő a döntő. Aztán kiderült, hogy az anyuka artista, a férje meg súlyemelő. Ennyit számít, ki mit hoz magával.

Mire jó az aerob és mire jó az anaerob mozgás? Hogy lehet megállapítani, kinek melyik a megfelelő?

Az ember alapvetően aerob lény. Minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál több a szervezetében terhelésre a fáradtságot előidéző anyagcseretermék, és annak jobban fekszenek majd azok a mozgásformák, ahol az izomból kell kivenni az energiát. Aki meg elmegy egy hosszabb futásra, annak lehet, hogy kisebb az izomtömege, de sokkal jobban fogja bírni ezt a típusú megterhelést, mint egy nagyobb izomtömeggel rendelkező társa. A lényeg, hogy a savterhelés – legyen az bármilyen irányú – nem hat jól a szervezetre. Vagyis itt is az arányok megtalálása a lényeg az aerob és anaerob mozgásformák között.

Említette, hogy a genetikailag magunkkal hozott adottságokon nehéz változtatni. Ez azt jelenti, hogy például lefogyni sem képes mindenki?

Hormonális betegségek esetén fordul elő, hogy lehet akármilyen szigorú diéta vagy koplalás, az illető akkor sem képes jelentős mértékű fogyásra. Más esetekben mindig lehet fogyni, vagyis aki zsíros – és nemcsak a hasán zsíros –, az normális, rendszeres, szakszerű diéta betartása mellett formába hozhatja magát. Az persze más kérdés, ki mennyire kövér, mert a divatos BMI-kből nem derül ki túl sok minden. A testtömeg és a testmagasság csak két tényező, emellett a bőrredők, a csontozat, számos tényező közrejátszik még. Az a fontos, hogy a rendszeres étkezés mellett mindenki találjon a fogyáshoz egy olyan mozgást magának, amivel még nem „gyilkolja meg” a szervezetét.

Vagyis nem válhat mindenkiből szálkás, szoborszerű isten?

Egyáltalán nem. Ahol nincs meg ehhez a megfelelő csontozat, ott eleve nem lehet korlátlan mértékű izmot felszedni: illetve elképzelhető, hogy lehet, de ezek az izmok akkor majd állandóan leszakadnak, az ember állandóan lesérül, és így tovább. A szálkásság kultusza abból fakad, hogy a nyilvánosságban azokat látjuk, akiknek sikerült ilyenre gyúrniuk magukat. Ez viszont a kisebbség: azokat ritkábban mutatják, akik megpróbálkoztak leszálkásodni, de az adottságaik miatt nem ment nekik.

Fejleszthető-e a gyorsaságunk?

A gyorsaság a „karosszéria” mellett számos tényezőtől függ: a szívverésünktől, a levegővételtől, illetve attól is, mennyire gyors valaki agyban. Ez nem azt jelenti, milyenek a szellemi képességei, vagyis semmi köze a hagyományos értelemben vett „okossághoz”: simán csak azt mutatja, milyen gyorsan dolgozza fel a szervezete az agyból érkező információkat. Az autóversenyzők esetében például rendszerint kiemelkedően jók ezek a mutatók. Javarészt ez is hozott adottság, a fejlesztése pedig jelentős mértékben sportági technikától függ, a gyors és lassú rostok célirányos fejlesztésétől. De mint mondtam, a „vezérlés” a legfontosabb, és hiába gyakorolok valamit megszállottan, az adottságok döntő mértékben nem változtathatók, hiszen az idegpályák működése, az ideg-izom koordináció genetikailag meghatározott. Ez az oka annak, hogy az egyik gyerek helyből három métert ugrik távolra, a másik meg fél méterrel kisebbet.

Mikortól érdemes elkezdeni sportolni?

A fiúknál a megfelelő hormonok termelődésének beindulásáig nem lehet olyan mértékű izomfejlődést elérni, ami a komolyabb sportoláshoz szükséges. A lányok nagyjából 16 éves korukra felnőttek lesznek, ezekben az években náluk is van egy intenzív szakasz, amikor nagyon jól fejleszthetők. Itt is megint minden attól függ, ki mit csinál, és milyen adottságai vannak. Mindenképpen érdemes elmenni egy célzott vizsgálatra, és annak alapján meg tudjuk mondani, mi testhezálló az adott gyereknek: ez habitus, alkat, testösszetétel függvénye, nem lehet általánosságokban beszélni róla. Van, aki imád futni. Én meg röplabdás voltam, és úgy álltam hozzá, hogy fusson, aki fél. Máskor meg bezavartam a medencébe a cselgáncsosokat, mert nem tudtam, hogy nem tudnak úszni: ott húzták magukat a kötélen a hatalmas izomtömegükkel, mert ők teljesen másban voltak jók. Harminchárom éve foglalkozom ilyen vizsgálatokkal, de ránézésre még ma sem tudom megmondani, kinek mi testhezálló, ha viszont elvégezzük a szükséges méréseket, biztosan találunk valami megfelelőt. Ami fontos: minden életkorban ajánlott elkezdeni sportolni, mindenkinek azt, ami jólesik, amihez van kedve. A gyerekeket pedig érdemes elhozni egy vizsgálatra, mert az ad választ a kérdésekre.


Forrás: https://mitsportoljak.hu/hatter/

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el