Ünnepvárás közösen

2009. 12. 02.
Szerző: Aggod Zsuzsa
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A karácsonyi készülődést sajátos hangulatú alkalommá varázsolhatjuk: nem kell más hozzá, mint egy nyugodt órán körbeülni az asztalt a barátokkal, a gyerekekkel, és karácsonyi díszeket vagy ajándék-tasakokat készítve kicsit lelassulni, relaxálni, közösen átadni magunkat az ünnepvárásnak egy kis fahéjas tea és gyömbéres keksz mellett.

Karácsonyfa-díszek


Hans Christian Andersen: A fenyőfa című klasszikusában ezt olvashatjuk a karácsonyfa-díszítésről: „Színes papírból kivágott kis hálókat aggattak ágaira: a hálókat cukorkákkal töltötték meg, aranyozott almát, diót függesztettek fel gallyaira – úgy festettek, mintha rajta termettek volna. Ágai hegyére vagy száz piros, kék, fehér gyertyát erősítettek. Zöld tűi között babák ringatóztak, szakasztott olyanok voltak, mint az emberek, csak kicsinyek …, fönt a fa csúcsán pedig egy nagy aranycsillag tündöklött.”
A karácsonyfa díszítése régi hagyomány, bár eredetileg az erdőben öltöztették ünnepi pompába a legszebb fákat, és úgy táncolták körül őket a téli napforduló környékén.
A „megszentelt fák” - vagyis az élet folytonosságát jelképező örökzöldek - lakásba költöztetésük kezdetén természetes, ehető díszeket kaptak: először diót, almát, mogyorót, később marcipángyümölcsöket, kalácsocskákat.

Amikor piacra dobták a gyárilag előállított tartós díszeket, meglepő módon a szegényebb emberek szerezték be inkább, hiszen azokat többször is fel lehetett használni. Ahogy a papír egyre olcsóbbá vált, és megjelentek a szépen festett karácsonyi üdvözlőlapok is, szép szokás és nagy divat lett, hogy otthon, közösen, a gyerekekkel együtt készítették a szebbnél szebb papírdíszeket a fára. Ezt a szokás elevenítsük fel idén: a papírdíszek gyönyörűek és tartósak, és képeslapokat, régi ajándékcsomagoló-papírokat felhasználva a környezetünket és a pénztárcánkat is kíméljük.

A gömb


A karácsony egyik központi üzenete, szimbóluma, az egység: a gömb jelképezi a család, a közösség összetartozását, akár dió, akár alma vagy stilizált szív formájában.
Ez a gömb az elsős gyerekek matematikai korongkészletének maradékából készült, de régi szép képeslapokból és színes kartonokból kivágott korongokat is használhatunk: vegyesen összeépítve sokféle változatos karácsonyfadíszt kapunk. Gyerekjáték az egész, csak hajtogatni és ragasztani kell!

A gömb elkészítéséről itt olvashatsz.


A füzér


A karácsonyfát díszítő füzérek, girlandok, boák, angyalhaj eredete azokra az időkre nyúlik vissza, mikor még az erdőben ékesítették fel a fát az emberek. Egy szegény asszonynak nem volt miből fát díszíteni, így szomorúan hazakullogott, de reggelre csoda történt: a pókok fényes, ezüst hálóval fonták körül az egész fát.

A gyerekkorunkban papír-láncszemekből készített füzér mintájára kis kifordítom-befordítom koszorúkat gyárthatunk színes pauszpapírból, melyen gyönyörűen átsejlenek a karácsonyi izzók fényei.A csillag


Talán ismerős az üvegből fújt csúcsdísz problémája: mindig az utolsó pillanatban törik el, amikor az árusok már összepakoltak és hazamentek ünnepelni. Ezen segít a dekoratív papírcsillag!
A fa csúcsán a csillag hagyományosan a betlehemi csillagot jelképezi, mely utat mutatott a háromkirályoknak a kis Jézushoz.
A hat részből álló papírcsillag elkészítése nevetségesen egyszerű, és egy óra alatt megvan: ha hatan csináljuk, tíz perc az egész!

A csillag elkészítéséről itt olvashatsz.

Mibe csomagoljunk?


Az ajándékcsomagolás fájó módon időigényes, ráadásul folyamatosan az a kép lebeg előttem, ahogy az a sok gyönyörű méregdrága papír és szalag másodpercek alatt gombóccá gyúrva a kukába vándorol.
Ki ne örülne az újrahasznosítható módon becsomagolt ajándékoknak? Készítsünk szép zsákocskákat maradék anyagból, megunt, de jó állapotú ruhából!

Tipp:
Ha nincs varrógép a közelben, kézzel varrni pedig nincs idő, textilragasztó segítségével gyorsan elkészülhet a kis zsák.


Bársony és organza zsákocskák


Néha lehetetlen csomagolópapírba tekerni a nem szabályos téglatest ajándékokat, ilyenkor elő a rongyos-zsákkal!

Kis túlzással bármilyen anyag megfelel, de ha szép tárgyat adunk, a sejtelmesen áttetsző organzát válasszuk. Varrógéppel két perc alatt nagyon mutatós zsákot lehet varrni, ami a legágas-bogasabb ajándékot is képes elrejteni, és a papírral ellentétben nem reped ki a kilógó ajándékrészek mentén. Ráadásul remekül lehet használni a továbbiakban apró tárgyak tárolásra.

Az organzazsákocska elkészítéséről itt olvashatsz.

Karácsonykor nem kell hirtelen improvizálni, ha elegáns ajándékos tasakot szeretnénk: turkálókban gyönyörű színű használt bársonyfüggönyök közül választhatunk.
Mi is gyűjthetjük a szép csipkéket és ruhadíszeket, de hastánckellék-boltban fillérekért kaphatunk szép, gyönggyel hímzett motívumokat is - indiai ruhákat díszítettek régen.
Egy kis szalagot kell keresnünk még, és kezdődhet a zsákvarrás.

A bársonyzsák elkészítéséről itt olvashatsz.Mivel könnyíthetjük meg a dolgunkat, ha mégis hagyományos módon csomagoljuk az ajándékokat?

• Időben elkezdjük a csomagolást.
• Minél hosszabb csomagolópapírt vásároljunk: ez gazdaságosabb, kevesebb a hulladék, és egyfélét tudunk minden emberhez „rendelni”, nem keverednek össze az ajándékok.
• A szép csomagolópapírok közül az olcsóbbakat vegyük meg.
• A szögletes tárgyakat erősebb papírba csomagoljuk, a kevésbé szabályos formájúakat vagy kerekdedeket vékonyabb papírba burkoljuk.
• Ne vegyünk ajándéktasakot (de feltétlenül rakjuk el, amit másoktól kapunk: fantasztikus tasakvándorlást lehet nyomon követni az egymásnál bulizó kisiskolások körében, ha valaki odafigyel!).
• A celluxot előre daraboljuk fel, vagy használjunk olyan celluxtépőt, amit fel lehet húzni a kézre, így egy kézzel is könnyű kezelni.
• Karácsonykor a csomagokra ragasztható öntapadós díszek helyett szép karácsonyfadísszel dobjuk fel az ajándékot.
• A szaténszalagokra érdemes egész évben vadászni – bármilyen csomagolópapírt megszépít egy hozzá illő szalag.
• Ne dobjuk ki a hulladék csomagolópapírokat, százféle dologra felhasználhatjuk még őket!
• Ha mégsem tesszük el, gyűjtsük szelektíve a csomagolópapírt, és sétáljunk el vele a legközelebbi konténerig.

Mágneses betűk


Idén csoki helyett az adventi zsákocskákba mágneses feliratot rejthetünk. Külön örömöt szerezhetünk ezzel a szüleinknek, nagyszüleinknek, akik nagy szeretettel gyűjtik maguk köré a családot karácsonykor, és persze a karácsonyfa mellett a hűtőszekrényé a főszerep. (A betűket persze keverjük össze!)

A betűsablont itt találod.

Az újrahasznosítás elkötelezett híveként – bár remek fabetűket lehet kapni – készítsük cipődobozból és tavalyról maradt karácsonyi csomagolópapírból a betűket.
A csomagolópapírból kivágott betűket ragasztólakkal ragasszuk fel a kartonra, száradás után pedig vágjuk körül őket. A hátukra ragasszunk gombmágnest.

Tipp:
Kartonpapír helyett használhatunk műanyag flakont, vagy levegőn száradó gyurmát is.
Mágnes helyett tökéletesen megfelel a gyurmaragasztó. Ha ezt választjuk, nem csak a hűtőszekrényt díszíthetik a betűk, hanem bármilyen felületet.

 

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
817
Aktív eset:
699
Gyógyult:
71
Elhunyt:
47
Karanténban:
59
Mintavétel:
23746
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.07. 07:11

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el