Ünnepvárás közösen

Szerző: Aggod Zsuzsa
A karácsonyi készülődést sajátos hangulatú alkalommá varázsolhatjuk: nem kell más hozzá, mint egy nyugodt órán körbeülni az asztalt a barátokkal, a gyerekekkel, és karácsonyi díszeket vagy ajándék-tasakokat készítve kicsit lelassulni, relaxálni, közösen átadni magunkat az ünnepvárásnak egy kis fahéjas tea és gyömbéres keksz mellett.

Karácsonyfa-díszek


Hans Christian Andersen: A fenyőfa című klasszikusában ezt olvashatjuk a karácsonyfa-díszítésről: „Színes papírból kivágott kis hálókat aggattak ágaira: a hálókat cukorkákkal töltötték meg, aranyozott almát, diót függesztettek fel gallyaira – úgy festettek, mintha rajta termettek volna. Ágai hegyére vagy száz piros, kék, fehér gyertyát erősítettek. Zöld tűi között babák ringatóztak, szakasztott olyanok voltak, mint az emberek, csak kicsinyek …, fönt a fa csúcsán pedig egy nagy aranycsillag tündöklött.”
A karácsonyfa díszítése régi hagyomány, bár eredetileg az erdőben öltöztették ünnepi pompába a legszebb fákat, és úgy táncolták körül őket a téli napforduló környékén.
A „megszentelt fák” - vagyis az élet folytonosságát jelképező örökzöldek - lakásba költöztetésük kezdetén természetes, ehető díszeket kaptak: először diót, almát, mogyorót, később marcipángyümölcsöket, kalácsocskákat.

Amikor piacra dobták a gyárilag előállított tartós díszeket, meglepő módon a szegényebb emberek szerezték be inkább, hiszen azokat többször is fel lehetett használni. Ahogy a papír egyre olcsóbbá vált, és megjelentek a szépen festett karácsonyi üdvözlőlapok is, szép szokás és nagy divat lett, hogy otthon, közösen, a gyerekekkel együtt készítették a szebbnél szebb papírdíszeket a fára. Ezt a szokás elevenítsük fel idén: a papírdíszek gyönyörűek és tartósak, és képeslapokat, régi ajándékcsomagoló-papírokat felhasználva a környezetünket és a pénztárcánkat is kíméljük.

A gömb


A karácsony egyik központi üzenete, szimbóluma, az egység: a gömb jelképezi a család, a közösség összetartozását, akár dió, akár alma vagy stilizált szív formájában.
Ez a gömb az elsős gyerekek matematikai korongkészletének maradékából készült, de régi szép képeslapokból és színes kartonokból kivágott korongokat is használhatunk: vegyesen összeépítve sokféle változatos karácsonyfadíszt kapunk. Gyerekjáték az egész, csak hajtogatni és ragasztani kell!

A gömb elkészítéséről itt olvashatsz.


A füzér


A karácsonyfát díszítő füzérek, girlandok, boák, angyalhaj eredete azokra az időkre nyúlik vissza, mikor még az erdőben ékesítették fel a fát az emberek. Egy szegény asszonynak nem volt miből fát díszíteni, így szomorúan hazakullogott, de reggelre csoda történt: a pókok fényes, ezüst hálóval fonták körül az egész fát.

A gyerekkorunkban papír-láncszemekből készített füzér mintájára kis kifordítom-befordítom koszorúkat gyárthatunk színes pauszpapírból, melyen gyönyörűen átsejlenek a karácsonyi izzók fényei.A csillag


Talán ismerős az üvegből fújt csúcsdísz problémája: mindig az utolsó pillanatban törik el, amikor az árusok már összepakoltak és hazamentek ünnepelni. Ezen segít a dekoratív papírcsillag!
A fa csúcsán a csillag hagyományosan a betlehemi csillagot jelképezi, mely utat mutatott a háromkirályoknak a kis Jézushoz.
A hat részből álló papírcsillag elkészítése nevetségesen egyszerű, és egy óra alatt megvan: ha hatan csináljuk, tíz perc az egész!

A csillag elkészítéséről itt olvashatsz.

Mibe csomagoljunk?


Az ajándékcsomagolás fájó módon időigényes, ráadásul folyamatosan az a kép lebeg előttem, ahogy az a sok gyönyörű méregdrága papír és szalag másodpercek alatt gombóccá gyúrva a kukába vándorol.
Ki ne örülne az újrahasznosítható módon becsomagolt ajándékoknak? Készítsünk szép zsákocskákat maradék anyagból, megunt, de jó állapotú ruhából!

Tipp:
Ha nincs varrógép a közelben, kézzel varrni pedig nincs idő, textilragasztó segítségével gyorsan elkészülhet a kis zsák.


Bársony és organza zsákocskák


Néha lehetetlen csomagolópapírba tekerni a nem szabályos téglatest ajándékokat, ilyenkor elő a rongyos-zsákkal!

Kis túlzással bármilyen anyag megfelel, de ha szép tárgyat adunk, a sejtelmesen áttetsző organzát válasszuk. Varrógéppel két perc alatt nagyon mutatós zsákot lehet varrni, ami a legágas-bogasabb ajándékot is képes elrejteni, és a papírral ellentétben nem reped ki a kilógó ajándékrészek mentén. Ráadásul remekül lehet használni a továbbiakban apró tárgyak tárolásra.

Az organzazsákocska elkészítéséről itt olvashatsz.

Karácsonykor nem kell hirtelen improvizálni, ha elegáns ajándékos tasakot szeretnénk: turkálókban gyönyörű színű használt bársonyfüggönyök közül választhatunk.
Mi is gyűjthetjük a szép csipkéket és ruhadíszeket, de hastánckellék-boltban fillérekért kaphatunk szép, gyönggyel hímzett motívumokat is - indiai ruhákat díszítettek régen.
Egy kis szalagot kell keresnünk még, és kezdődhet a zsákvarrás.

A bársonyzsák elkészítéséről itt olvashatsz.Mivel könnyíthetjük meg a dolgunkat, ha mégis hagyományos módon csomagoljuk az ajándékokat?

• Időben elkezdjük a csomagolást.
• Minél hosszabb csomagolópapírt vásároljunk: ez gazdaságosabb, kevesebb a hulladék, és egyfélét tudunk minden emberhez „rendelni”, nem keverednek össze az ajándékok.
• A szép csomagolópapírok közül az olcsóbbakat vegyük meg.
• A szögletes tárgyakat erősebb papírba csomagoljuk, a kevésbé szabályos formájúakat vagy kerekdedeket vékonyabb papírba burkoljuk.
• Ne vegyünk ajándéktasakot (de feltétlenül rakjuk el, amit másoktól kapunk: fantasztikus tasakvándorlást lehet nyomon követni az egymásnál bulizó kisiskolások körében, ha valaki odafigyel!).
• A celluxot előre daraboljuk fel, vagy használjunk olyan celluxtépőt, amit fel lehet húzni a kézre, így egy kézzel is könnyű kezelni.
• Karácsonykor a csomagokra ragasztható öntapadós díszek helyett szép karácsonyfadísszel dobjuk fel az ajándékot.
• A szaténszalagokra érdemes egész évben vadászni – bármilyen csomagolópapírt megszépít egy hozzá illő szalag.
• Ne dobjuk ki a hulladék csomagolópapírokat, százféle dologra felhasználhatjuk még őket!
• Ha mégsem tesszük el, gyűjtsük szelektíve a csomagolópapírt, és sétáljunk el vele a legközelebbi konténerig.

Mágneses betűk


Idén csoki helyett az adventi zsákocskákba mágneses feliratot rejthetünk. Külön örömöt szerezhetünk ezzel a szüleinknek, nagyszüleinknek, akik nagy szeretettel gyűjtik maguk köré a családot karácsonykor, és persze a karácsonyfa mellett a hűtőszekrényé a főszerep. (A betűket persze keverjük össze!)

A betűsablont itt találod.

Az újrahasznosítás elkötelezett híveként – bár remek fabetűket lehet kapni – készítsük cipődobozból és tavalyról maradt karácsonyi csomagolópapírból a betűket.
A csomagolópapírból kivágott betűket ragasztólakkal ragasszuk fel a kartonra, száradás után pedig vágjuk körül őket. A hátukra ragasszunk gombmágnest.

Tipp:
Kartonpapír helyett használhatunk műanyag flakont, vagy levegőn száradó gyurmát is.
Mágnes helyett tökéletesen megfelel a gyurmaragasztó. Ha ezt választjuk, nem csak a hűtőszekrényt díszíthetik a betűk, hanem bármilyen felületet.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!