Komoly problémákat is okozhatnak a véralvadási zavarok

Szerző: Szimpatika
A megfelelő véralvadás kiemelkedő jelentőséggel bír az ember életében, hiszen annak zavarai akár életveszélyes problémákat is okozhatnak. Hogy milyen fajtái vannak a véralvadási zavaroknak, és hogy ezek milyen gondokat okozhatnak, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

A véralvadás folyamata során a vérlemezkék segítségével és számos, alvadási faktornak nevezett fehérje közreműködésével az ún. prothrombinból thrombin keletkezik. Ezt egy erős, oldhatatlan háló rögzíti, amit fibrinnek hívunk. Ez egyfajta tömítést képezve elzárja a sérült eret, így megszűnik a vérzés, megkezdődik a gyógyulás. Később a szervezet lebontja és eltávolítja a vérrögöket. Amennyiben a folyamat bármely részében probléma áll fenn, véralvadási zavarról beszélünk.

A véralvadási zavarok két nagy csoportra oszthatók: vannak a fokozott vérzékenységgel, valamint a fokozott alvadékonysággal járó állapotok. „Bármerre is dőljön a mérleg nyelve, minkét probléma veszélyes állapot, melyet kezelni kell!” – figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna.

Vérzékenység

Vérzékenység esetén a vér alvadásához szükséges fehérjék mennyisége, illetve aktivitása csökken, vagy egyáltalán nem is termelődnek. Az örökletes vérzékenységnek több típusa is létezik, ezek közül a leggyakoribb a von Willebrand-szindróma, ezt követi a hemofília A és B, (a VIII-as, ill. a IX-es faktor hiánya), de természetesen az összes véralvadási faktor és az aktivitásukat fékező fehérjék hiánya előfordulhat.

A vérzékenység szerzett állapot is lehet, ami különböző életszakaszokban bizonyos betegségekhez társulhat (pl. májbetegség, K-vitamin-hiány, immun- és daganatos betegségek).

Vérzékenységben a vérzés okozza a súlyos problémát a betegeknél, különösen baleset, szülés vagy műtét esetén, ha az illető nem volt korábban kivizsgálva.

Fokozott véralvadékonyság vagy trombóziskészség

Ebben az esetben a véralvadás meghaladja a normál mértéket, aminek következtében vérrög képződik – az ér falának sérülése nélkül –, az erekben elzáródást okozva. Fokozott véralvadási hajlam kialakulhat bizonyos betegségek (pl. antifoszfolipid-szindróma), gyógyszerek, illetve genetikai mutációk (pl. Leiden-mutáció) miatt.

Véralvadási problémák okozta állapotok, panaszok

Fokozott véralvadás esetén:

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia

Fokozott véralvadás esetén a legveszélyesebb szövődmény a mélyvénás trombózis. Ilyenkor a mélyen fekvő vénákban vérrögök keletkeznek, melyek leszakadva és a véráramba kerülve tüdőembóliát okozhatnak.

Szívinfarktus, stroke

Vérrög nemcsak a vénás rendszerben, hanem az artériákban is kialakulhat, szívinfarktust, illetve stroke-ot (agyi infarktust) okozva ezzel. Minél tovább tart az elzáródás és így az oxigénhiány, annál súlyosabb, akár visszafordíthatatlan lesz a szervkárosodás.

Terhesség alatti problémák

A vérrögök a gyermeket váró nőket, kismamákat jobban veszélyeztetik, mivel vetélést, halva születést, illetve egy igen veszélyes állapotot: preeclampsiát, vagyis terhességi magas vérnyomást is okozhatnak. Gyakoribb szövődmény a terhes nőknél a mélyvénás trombózis is, mert terhességben a véralvadási faktorok aktivitása megnő, illetve a magzat is nyomhatja a kismedencei vénákat. A veleszületett trombózishajlam tovább növeli a mélyvénás trombózis esélyét. (Leggyakrabban a már említett Leiden-mutáció, illetve antifoszfolipid-szindróma áll a háttérben.)

Vérzékenység esetén

Erős vérzéssel járó menstruáció

Az erős, elhúzódó és fájdalmas menstruáció hátterében általában hormonális okok állnak, ám nem ritka, amikor vérzékenység, azon belül von Willebrand-betegség okozza a kellemetlen panaszokat.

Vérszegénység

A vérzékenység okozta állapotok közül a vashiányos vérszegénység áll az első helyen. Gyakran épp a vérszegénység az, ami felhívja a figyelmet a véralvadási zavarra, ezért anémia esetén érdemes véralvadási vizsgálatokat is kérni!

Mit lehet tenni?

A diagnózis felállításához elsősorban vérvétel szükséges, melyből megállapítható, fennáll-e valamilyen véralvadási zavar, továbbá ki kell deríteni, húzódik-e egyéb betegség a probléma hátterében. Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint véralvadási probléma esetén életmódváltás – túlsúly leadása, megfelelő étkezés, mozgás – mellett orvosi javallatra gyógyszeres kezelés lehet indokolt. Fokozott véralvadáskor ez alvadásgátló kezeléssel történik, míg vérzékenység esetén a mögöttes okok tisztázása után véralvadást segítő tabletták, orrspray-k állnak rendelkezésre. Súlyos vérzékenységben intravénásan adott véralvadási faktorra van szükség.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!