A sóska csodálatos egészségügyi hatásai

Szerző: Szimpatika
A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. Kardformájú levelei vannak és pirosas-zöldes virágai, amelyek teljes virágzáskor lila színűre változnak. Magjai barnák. A sóskaleveleket friss vagy száraz formában gyakran használják főzéshez és teát is készítenek belőlük, a növény gyógyító tulajdonságait azonban sokan nem ismerik.

Vajon Ön ismeri-e a jótékony tulajdonságait ennek a gyógynövénynek? Tisztában van-e azzal, milyen kedvezően tud hatni a sóska az egészségre? Ha kíváncsi ezekre a gyógyító hatásokra, akkor olvassa tovább a cikket!

Tápérték-információk

•    A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban.

•    Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz.

•    Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja.

•    Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban.

•    Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző.

•    Flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban gazdag.

A sóskalevél egészségügyi előnyei

Mivel tápanyagokban gazdag, a sóskalevél egy egészséges „lökést” ad a szervezetünknek. A teljesség igénye nélkül itt olvashatja, hogy a sóska tápanyagainak milyen jótékony hatások köszönhetők:

- A-vitamin: segít javítani a látást és csökkenti az ún. éjjeli vakságot (farkasvakság).

- B-vitaminok: az A- és a C-vitaminnal együtt e vitaminoknak köszönhetően a sóska hatékony a száraz, töredezett haj ellen, illetve a hajhullás megelőzésében és megszüntetésében is segít. Ugyanezért kopaszodás ellen is használják.

- C-vitamin: egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át. C-vitamin-tartalma miatt számos bőrbetegség megszüntetésében is fontos szerepet játszik: száraz sóskalevelet használnak pl. a viszkető sömör ellen. Arcpakolásként segít megelőzni a ráncokat és összehúzza a bőrt, továbbá antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak.

- Kalcium: a sóskalevelek kalciumban gazdagok, ami segít a csontok erősségének megtartásában. Ez főleg a nők számára hasznos, mert az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

- Vas, nátrium, foszfor; a zöld levelek klorofillt is tartalmaznak: ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a szervezetben, ezért vérszegénység esetén nagyon hasznos a sóska fogyasztása. 

- Flavonoidok és egyéb antioxidánsok: víz- és hashajtó hatásuk segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Vízhajtó tulajdonsága által segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában. Népi használatban puffadáscsökkentésre is alkalmazzák.

Az antioxidánsok segítenek a rossz koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésében egyaránt, ami alacsonyabb vérnyomást eredményez.

Flavonidtartalma miatt (amit az oligomer és polimer proanthocianidinok mellett tartalmaz) a herpesz és a pattanásos bőr ellenszere lehet.

- Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma és alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt a sóska jó választás azok számára, akik egészségtudatos diétát folytatnak és emellett súlyt is szeretnének leadni.

- A sóskaleveleket gyakran álmatlanság vagy magas vérnyomás ellen használják, de a korai öregedés ellenszereként is alkalmazhatók.

Hogyan készítsük el?

Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában készítik el, gyakran tojással, csirkehússal fogyasztják, illetve a nyers szószt gyakran szolgálják fel halak mellé. A zsenge, friss sóskaleveleket gyakran keverik salátákba is savanykás, a citroméhoz hasonló íze miatt. Íróval keverve krémet is készítenek belőle.

Jamaikában a sóska leveléből és virágából teát készítenek, ami csípős íze miatt hűtő hatással van a szervezetre. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom és a gyömbér. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható. Egy másik gyógymód, ha felmelegítjük a sóskaleveleket hódzsírral, és utána elfogyasztjuk.

Mire ügyeljünk?

Mint minden gyógynövénynek, a sóskának is lehetnek különböző mellékhatásai.

A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalciumelnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat tőle. Minél szárazabb és régebben szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frissen fogyasztani, és az első főzőlevet leönteni róla.

•    Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.

•    Nagy mennyiségű sóska fogyasztása hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.

•    Azok, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!