A strandszezon nőket érintő veszélyei

Szerző: Szimpatika
Minden évben sok szó esik a strandolás veszélyeiről és azok megelőzésének módjairól. Mindenki tudja már, hogy a napozáshoz fényvédőket kell használni, sok folyadékot kell inni, és hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. De mi a helyzet a speciálisan csak a nőket érintő veszélyekkel? Igen, a hüvelyfertőzésekről van szó.

Azt már sokan tudják, hogy ha a férfiak nincsenek jelen, beszélhetünk a hüvelygombáról. Arról viszont senki sem beszél – férfiak ide vagy oda –, hogy ez lehet már csak a következménye egy kóros alapállapotnak, a leggyakoribb hüvelyi fertőzésnek, a bakteriális vaginózisnak.

A bakteriális vaginózis során a hüvelyben lévő, védő szerepet betöltő Lactobacillusok száma lecsökken, megváltozik a PH-érték és ezáltal az ártalmas baktériumok elszaporodhatnak, illetve megjelenhetnek a gombás fertőzések.

Mitől alakulhat ki?

Rossz hírünk van: rengeteg oka lehet. Fokozott kockázati tényező a menstruáció, a terhesség, vagy antibiotikum használata, de kialakulhat akár fogamzásgátló szedésekor, tamponhasználat vagy szexuális aktivitás után is. De egy kellemes strandolás is könnyen fordulhat fertőzésbe.

Hogyan védekezzünk?

A sok – legtöbbször teljesen hatástalan – népi megoldás helyett a megelőzés, illetve a bakteriális vaginózis kialakulásának korai felismerése a legfontosabb.  Sokféle módszer, termék létezik a hüvelyflóra védelmére, pl. irrigálás, különféle hüvelykúpok. Idáig ezek mind vagy kényelmetlenek, macerásak voltak, vagy kellemetlen mellékhatásokkal jártak. Melyikünk nem szenvedett már attól, hogy a kúp szép lassan teljesen eláztatja a bugyinkat? A jó hír az, hogy a legújabb készítmények már ebben is változtak. Ma már találunk olyat, amelyik kicsi, kényelmes a használata, és feloldódás után sem folyik ki. A rossz hír viszont az, hogy így már kifogásunk sem lehet, miért hanyagoljuk el intim régiónkat, miért nem védekezünk a bakteriális vaginózis kialakulása ellen.

Árulkodó jelek

Ha valami szokatlant észlelünk, ne nyúljunk azonnal a gombás fertőzéseket kezelő szerekhez, mert sok esetben ezzel csak rontunk a helyzeten. Legyünk tisztában a tünetekkel és ezek megjelenésekor ne kezdjünk öngyógyításba, hanem menjünk el nőgyógyászunkhoz, már csak azért is, mert ilyenkor más felülfertőzések is könnyedén kialakulhatnak.

A bakteriális vaginózis eleinte alattomosan támad, szinte alig észlelhető. A legtipikusabb tünet a bő, híg, szürkésfehér, igen kellemetlen, halszagú váladékozás, a folyamatos nedvességérzet a szeméremtesten. A gombás fertőzésekkel ellentétben nincs tipikus viszketés, égő érzés, kipirosodás.

Védje magát!

Ahogy már írtuk, a megelőzés a legbiztosabb. Szabadságunkat, nyaralásunkat mindannyian egy napágyban képzeljük el, és nem egy nőgyógyászati vizsgálóban szeretnénk tölteni. A strandfelszereléséből nem hiányozhat a napvédő krémek mellett egy olyan szer, melynek használatával megelőzhetjük a bakteriális vaginózis kialakulását.


További információ: www.infobeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!