Gerincbántalmak és tudatos táplálkozás

Szerző: Szimpatika
A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács, illetve masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani – a kezelés vagy kezeléssorozat mellett mindenképpen szükség van életmódváltásra is.

A gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett az egészséges táplálkozás is sokat segíthet. A krónikus fájdalom mögött sok esetben az elhízás, túlsúly is állhat, mely a hát és a gerinc túlzott terhelésével jár, így a gerincoszlopra nehezedő teher súlyosbítja a panaszt. Szakember segítségével kialakított étrendbeli változtatással és kellő, de nem túlzásba vitt testmozgással mindez(ek) megelőzhető(k), illetve mérsékelhető(k) a gyakori hát- és/vagy derékfájásos tünet(ek). Benke Ritával, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász- és életmódszakértőjével összegyűjtöttünk olvasóink számára 8+1 hasznos tanácsot, melyek következetes betartásával sokat tehetünk a hátunk védelmében, gerincünk épségének megőrzésében, illetve a már kialakult panaszok enyhítésében.

Tipp1: Csonterősítés célzottan és természetesen!

Az első és legfontosabb, hogy kalciumban, magnéziumban, aktív D-vitaminban gazdag étrenddel és ezáltal a csontok megerősítésével megelőzhetjük a mozgásszervi megbetegedéseket. Fontos tudni azonban, hogy ezek felszívódása, hasznosulása más anyagoktól, elemektől és vitaminoktól is függ, melyek együttes bevitelére fokozottan ügyelnünk kell!

Kalciumban bővelkedő zöldségek, gyümölcsök, élelmiszerek például a szója (a kalcium mellett ösztrogént is tartalmaz, így csak módjával fogyasszuk!), a rozskenyér, a petrezselyem, a különféle olajos magvak, valamint a valódi, jó minőségű kakaópor.
Bár a spenót, sóska, zeller és rebarbara is tartalmazzák a szervezet számára szükséges kalciummennyiséget, ezekben a zöldségekben nem kevés oxálsav is van, mely – és ezt sajnos sokan nem tudják – gátolja a bennük lévő kalcium felszívódását.

D-vitamin hiányában azonban a kalcium nem tud felszívódni a belekből és nem tud beépülni a csontokba. Elsődleges D-vitamin forrásunk a napfény, így –természetesen az egészséges napozás szabályait betartva – naponta sütkérezzünk a napsütésben, emellett fogyasszunk sokat a következőkből: vaj, margarin, sajt, tojás.

Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek pedig a zabkorpa, a gyümölcsök, az olajos magvak, a búzacsíra, a száraz hüvelyesek, illetve a salátafélék.

Tipp2: Húst, tejet csak módjával!

Minden mozgásszervi problémára, így a hátfájásra is vonatkozik, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert javasolt fogyasztani. Különösen igaz ez a foszforban gazdag húsra, húskészítményekre és belsőségekre, valamint a tejre. Hogy miért is? A fehérjék a legnehezebben emészthető tápanyagok, különösen másfajta fehérjékkel kombinálva (pl. panírozott hús, babgulyás, szója és hús együtt, tejfölös hús stb.). Minden betegség esetén arra kell törekedni, hogy tápláló, de egyben könnyen emészthető ételeket fogyasszon a beteg és így szervezete az energiáit ne az emésztésre használja fel, hanem a gyógyulásra fordíthassa. Ráadásul a testünkből lassan kiürülő vagy ki sem ürülő fehérjék húgysav formájában rakódnak le, elsősorban az ízületekben, de hátfájásos problémáknál a gerincben is.

Tipp3: Banánnal a lelki nyugalmunkért!

Ha a bennünk felhalmozódó feszültség már hátfájdalommal társul, a kiegyensúlyozottság eléréséhez fogyasszunk banánt, ami komoly B6-vitamin- és triptofánforrásként az idegsejtek közötti egészséges információáramlást segíti elő (a B6-vitamin a szerotonin és a dopamin nevű neurotranszmitterek szintézisében meghatározó szerepet játszik), valamint (a triptofán révén) serkenti a szerotonin termelődését, mely szintén egy nyugtató szerepet játszó neurotranszmitter.

Tipp4: A nem éppen közkedvelt szója fájdalomcsökkentésre?! Igen!

A szója felhasználásával készült ételek amellett, hogy erősítik a csontokat, csökkentik a fájdalomérzetet is. Hogy miért is? A szója nagy mennyiségű izoflavonoid vegyületet tartalmaz, melyek erős antioxidáns tulajdonságuk mellett ösztrogénszerű hatással is bírnak és bizonyítottan csökkentik a csontlebomlást. Egy, az Illinois Egyetemen végzett tudományos kutatásban 66, posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, akik nem részesültek hormonpótlásban. A nők azon csoportjának, akik hat hónapon keresztül 90 mg izoflavont kaptak naponta, körülbelül 3 százalékkal növekedett a csontsűrűsége, csakúgy, mint az alsó gerincszakasz csontjainak ásványianyag-tartalma.

Tipp5: Aki eddig nem tette, most itt az idő, hogy megszeresse a májat és a halat!

A máj, illetve a szardínia, a makréla és a lazac nem csupán D-vitaminban gazdagok, de kiváló niacinforrásaink is egyben, mely egy, az izmok megerősödéséért felelős szerves vegyület. A tengeri halak fogyasztása heti kétszer ajánlott, így mindkét anyagból fedezhetjük szükségleteinket, csodálatos zsírsavaik pedig gyulladásgátló hatásúak, enyhítve a hátfájások esetén jelentkező ízületi bántalmakat.

Tipp6: Finom, roppanós ananász gyulladáscsökkentésre

Hát- és derékfájdalmainkat ananásszal, egészen pontosan a benne lévő gyulladáscsökkentő hatású enzimekkel, pl. a bromelinnel enyhíthetjük. Erről a vegyületről több tanulmány is kimutatta, hogy hatékony gyógyszer lehet a leggyakoribb ízületi fájdalom, az osteoarthritis esetén. A savanykás ízű déligyümölcs mindemellett sok mangánt és C-vitamint is tartalmaz – előbbi a csontépítésben, utóbbi pedig az ízületi fájdalom csillapítását segítő kollagénképződésben kap fontos szerepet.

Tipp7: No koffein

Ajánlott abbahagyni, de mindenképp mérsékelni a kávé, a tea és a kóla fogyasztását. Minden csigolya vérellátását saját artéria biztosítja. Mivel az ezen italokban lévő koffein összehúzza a hajszálereket, csökken a véráramlás által a hátizmokhoz jutó tápanyagok mennyisége. A koffein vízhajtó hatása révén a kalcium kiürülését is fokozza a szervezetből.

Tipp8: Fogyasztásukat mellőzzük, de legalábbis csökkentsük…

Kerüljük ételeink készítésekor a túlzott só-, illetve cukorhasználatot, mert mindkettő fokozhatja a hátfájásos panaszokat. Ezek visszaszorítása hozzájárul az érintett terület megerősítéséhez, az életerő és a stabilitásérzet fokozásához. Igyekezzünk sokkal kevesebbet magunkhoz venni a következő élelmiszerekből: konzervek, készen kapható krémek, szószok, öntetek, krémsajtok, szénsavas üdítők – magas foszforsav tartalmuk miatt. Túlságosan sok fehérje fogyasztása sem túl szerencsés, mert fokozza a csontok kalciumveszteségét. Végül, de nem utolsósorban szokjunk le a dohányzásról!

Plusz egy tipp: Krónikus dehidratáció és hátfájás

Sajnos sok ember szenved krónikus dehidratációtól a normális szomjúságérzékelő mechanizmusok teljes elvesztése miatt. Bármilyen intenzívebb tevékenység, pl. sport vagy kertészkedés végzése során megemelkedik a szervezet vízigénye, a test bizonyos sejtjei víz után áhítoznak. Ha ezektől a sejtektől „megtagadják” a szükséges mennyiségű vizet, előfordulhat, hogy erre meglehetősen fájdalmas módon reagálnak. Többek között görcsbe rándulnak a hátizmok, majd az aktív tevékenységet végző személy hirtelen furcsa, eldeformálódott testtartást vesz fel. Ilyenkor keresik fel többnyire a gyógytornászt… Ha el szeretnénk kerülni a fájdalmas hátgörcsöket, akkor igyunk minél több vizet a tevékenység megkezdése előtt, alatt, és persze utána is. A dehidratáció és hátfájás közti összefüggést dr. James Lehman amerikai neurológus és ortopéd professzor figyelte meg hátfájós betegeinél.

 

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!