Tévhitek a napégésről és a fényvédelemről

2014. 06. 19.
Szerző: Szimpatika
Az internetes fórumokon vagy rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk a megelőzésre vagy a teendőkre baj esetén, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel és a fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

Házi praktikák napégésre

Elterjedt tévhit, hogy a leégett bőrfelületet különböző tejtermékekkel, ecettel vagy gyógynövényekkel kezelni lehet. A hűtőből éppen kivett tej, joghurt vagy tejföl a hűsítő hatása miatt nyújthat némi átmeneti enyhülést a felhevült, érzékeny bőrnek, de ez a hatás gyorsan elillan. Az ecetes borogatás az érzőidegeket átmenetileg blokkolja, ezért rövid ideig nem érezzük a fájdalmat, viszont a savas vegyhatás miatt az egyébként is égett bőrt irritálja, így tovább fokozza a bőr károsodását. A házi pakolásokban alkalmazott, elfogyasztva egyébként antioxidáns hatású gyógynövények pedig égett bőrön gyakran allergizálnak, ezért használatuk esetén nem csak az égés okoz hólyagos tüneteket, hanem néhány nap múlva a kialakult ekcéma is. Az ilyen megoldások hosszú távon valójában csak súlyosbítják a meglévő tüneteket.

Hogyan kezeljük a leégett bőrt?

Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető. Erre a hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A házi praktikák helyett válasszuk a gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket, melyek hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a regenerációját, és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az újdonképzett bőr nagyon vékony és ismét gyorsan leéghet.

Létezik tökéletes napvédő?

A jelenleg kapható fényvédők szinte minden igényt kielégítenek. Érdemes ezek közül a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó készítményeket választani, mivel a napvédő krémek is allergizálhatnak. A leggyakoribb allergének a p-aminobenzoesav (PABA), vagy különböző UV-szűrő komponensek lehetnek. Gyógyszertárakban kaphatók olyan termékek, amelyek speciálisan fényérzékeny egyének számára vannak kifejlesztve. Fontos szempont az is, hogy arca (fényvédő krém) vagy testre (naptej vagy spray) használjuk-e a napvédőt, illetve a különböző bőrtípusokra is kaphatók optimális készítmények (száraz, pattanásos vagy rosaceás bőr).

Milyen faktorszámot válasszunk?

Akik a napozás kezdetén először megpirulnak, illetve az egészen világos bőrűek, szőke vagy vörös hajú egyének és a gyerekek 50+ faktoros készítményt használjanak, mely egész nyáron megfelelő védelmet nyújt. Akik néhány nap után egyenletesen barnulnak tovább, fokozatosan áttérhetnek 30-as faktorszámú fényvédőkre. Sokan esnek abba a hibába, hogy pár nap alatt szeretnének napbarnított bőrszínt elérni és emiatt esetleg spórolnak a naptejhasználattal, vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani az áhított bőrszín elérését. Egyik sem jó megoldás, azonnali hatás a bőr leégése lesz, hosszú távon pedig a bőr korai öregedése, ráncok megjelenése lehet a következmény, emellett megnő a bőrdaganatok kockázata is.

Aki napra megy, ne sminkeljen?

A jó smink önbizalmat, jó közérzetet ad, erről senkinek sem kell lemondania nyáron sem. Vastag sminkben értelemszerűen nem indulunk a strandra, hiszen esztétikailag sem nyújt szép látványt az izzadtságtól, víztől megfolyt alapozó vagy szemfesték. De csak a napsugarak miatt nem szükséges kerülni a sminkelést, sőt a színezett nappali krémek, alapozók közt találunk UV-szűrős termékeket is, illetve a fényvédő krémek színezett formában is elérhetők. Érdemes szakember tanácsát kérni a bőrtípusnak megfelelő készítmények megválasztásához. Az ideális termék fényvédő és egyben megoldást nyújt a bőrhibák elfedésére, tartós, és nem zárja el a pórusokat.

Ott is leéghet, ahol nem gondolja

Azt gondolnánk, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, pedig a vízben is könnyen leéghetünk. Az UV-fény akár méterekig is lejuthat, különösen a tiszta tengervízben, ezért fontos, hogy úszás előtt is az egész testfelületen használjunk napvédő krémet. Sokan fehér pólóba bújnak vagy öltöztetik gyermeküket, így keresnek menedéket a déli órákban különösen erős napsugarak ellen. Dr. Garaczi Edinától azonban megtudtuk, hogy csak sötét színű ruházatban lehetünk biztonságban a nap alatt, illetve a legideálisabb, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett, UV-szűrős ruhával védjük bőrünket a leégéstől. Ne feledjük el az UV-szűrős napszemüvegeket sem, mert a sok anyajeggyel rendelkező egyéneknél a szemben is előfordulhatnak pigmentfoltok.


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!