Ma fülhallgató, holnap hallókészülék?

2009. 11. 17.
Szerző: Szimpatika
Vészjósló eredményei vannak egy Európai Uniós vizsgálatnak. Akár 10 millióan is megsüketülhetnek az elkövetkező években a fülhallgatóval hallgatott hangos zene miatt.
Bizonyára nem lennénk népszerűek, ha mindenkit, aki olyan hangerőn élvezi a zenét, hogy még a tőle két méterre állók is tudhatják, melyik zenekar a kedvencünk, megkérnénk, halkítsa le zenelejátszóját. Pedig jobban tennék, ha lejjebb csavarnák a hangerőt.

Akik a divatos zenelejátszókat vásárolják, és naphosszat fülükben van a fülhallgató, jó ha tudják, hogy egy munkahelyen 85 decibeles zaj mellett már kötelező a fülvédő, mert az már komoly zajártalom. Ehhez képest ha egy MP3 lejátszó hangerőszabályzóját felcsavarjuk, akár 125 decibellel is bombázhatja fülünket a zene. Egy vizsgálat szerint, akik hetente legalább öt órán át hallgatnak így zenét 90 decibel feletti hangerővel, azok komoly halláskárosodást szenvedhetnek. Egy becslés szerint az EU polgárai között 50-100 millióan hallgatnak naponta fülhallgatóval zenét ártalmas hangerővel, ez öt év múlva akár 2,5-10 millió súlyos halláskárosultat, vagy süket embert is eredményezhet. A korlátozás pedig, mely szerint a gyártók készülékei maximum 100 decibel hangerővel szólhatnak, egyrészt könnyen kijátszható, másrészt még a 100 decibel is káros, ha napi szinten hallgatjuk ilyen hangerőn a zenét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!