Gyógynövényekkel a daganatos betegségek ellen

2014. 06. 11.
Szerző: Szimpatika
A legyengült immunrendszer nem képes felismerni a rossz struktúrájú, idegen, vagy akár daganatos sejteket. Az utóbbiak gyakran álcázó fehérjeköpenybe is beburkolóznak, hogy kevésbé legyenek felismerhetők.

Bizonyos anyagok abban segítenek, hogy az immunsejtek könnyebben rátaláljanak ezekre a „kidobandó” sejtekre, pl. úgy, hogy lebontják az álcázó leplet, aktiválják a makrofágokat és a természetes ölősejteket, gátolják a hibás sejtek ki- és odatapadási lehetőségét az érfalra és a normál sejtekhez. Összességében tehát nem csak a daganatkialakulás megelőzésében vesznek részt, hanem a terjedésben és az áttetképződés megfékezésében is. Ilyen anyagokat tartalmaznak a következők: fagyöngy, enzimek, rizskorpakivonat, echinacea, macskakarom, lapacho, shiitake gomba.

Fagyöngy: közel száz éve alkalmazzák a biológiai daganatterápiában. Elsősorban immunerősítő szerként ismert, fő hatóanyagai a lektinek, viscotoxinok, poliszacharidok. Kis adagban subcutan (bőr alá) adva főleg az immunerősítő, de a daganatsejteket felismerő és eltakarító sejtek és egyéb immunalkotók (makrofágok, Nk-sejtek, interferonok, citokinek stb.) termelődését és aktivitását is stimulálja. Összeségében lelassítja a daganatnövekedést, fékezi az áttétképződést, javítja az életminőséget és az élettartamot, leredukálja a kemo- és sugárterápia mellékhatásait. Éveken keresztül, 1-1 hónapos szünetek közbeiktatásával kell heti 2-3 alkalommal bőr alá adni az injekciót.


Enzimek: A főleg déligyümölcsökből (ananász, papaya, noni) származó enzimeken (papain, bromelain) kívül a hasnyálmirigyenzimek (tripszin, kimotripszin) is segítenek. Szedésük hosszabb időn át nagy adagban ajánlott.


Rizskorpakivonat: aktív összetevője a rizskorpából a shiitake gomba enzimkomplexumával előállított arabinoxylan. A BioBran stimulálja a természetes ölősejteket (egyetlen NK-sejt akár 27 ráksejtet is elpusztíthat élete során) és a makrofágokat. Aktiválja a T- és B-lymphocytákat, továbbá fokozza az ezek által termelt Tumor Necrosis Factor–α (TNF-α) és az interferon-γ mennyiségét, ami a daganatos betegségek leküzdésében, a vírus- vagy baktériumfertőzött sejtek elpusztításában nagy jelentőségű. Az arabinoxylan elősegíti a programozott sejthalált (apoptózis), továbbá védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, és így nem meglepő, hogy kitűnő gyulladáscsökkentő is.


Echinacea (bíbor kasvirág)
: dél-amerikai virágzó növény. In vitro az Echinacea purpurea a legaktívabb, de az emberi szervezetben az Echinacea angustifolia a leghatékonyabb.

Az echinacea stimulálja a T-lymphocyták termelődését és fokozza a természetes ölősejtek aktivitását. Hatóanyaga, az arabinogalaktán rákapcsolódik a baktériumok és vírusok, valamint a daganatsejtek felszínére, és segít a makrofágoknak megtalálni az „ellenséget”. Továbbá segíti a fehérvérsejtek odakapcsolódását is ehhez a komplexumhoz, így gyorsul az idegen sejtek eltakarítása.

A kasvirág tartalmaz még esszenciális olajokat, más poliszacharidákat, betaint, glikozidot, rezet, vasat, tannint, zsírsavakat, A-, C- és E-vitamint. A fentiek alapján hatékonyan alkalmazzák a biológiai tumorterápiában, és mivel növeli a szervezet fertőzéssel szembeni ellenállását, jó segítséget nyújt a kemoterápia miatt legyengült immunrendszer erősítésében és a másodlagos fertőzések kivédésében is. Előszeretettel rendelik megfázások és influenzák gyógyítására, a tünetek és a betegség időtartamának mérséklésére.

A kezelést ezzel a szerrel szünetek beiktatásával, periodikusan célszerű végezni, mert a 3. hét után elindít egy ellenregulációt, aminek következtében csökkenhet az immunaktivitás.


Macskakarom
: az Uña de Gato, Cat's Claw, avagy Uncaria tomentosa nevű perui növény a nemzetközi figyelem középpontjában áll dokumentált gyógyító tulajdonságai miatt. Az 1980-as évek elején több beható vizsgálatot is folytattak a Müncheni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetében, ahol megállapították, hogy a növény fő hatóanyagai különféle alakaloidok, azonban azoknak a teljes hatásuk kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegen sejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

Eredményesen kezelhetők vele az immundeficittel kapcsolatos betegségek, többek között a különféle daganatok, a genitális herpesz, az AIDS. A macskakaromnak tumorellenes, gyulladásellenes, antivirális és antimikrobás, valamint antioxidáns hatást tulajdonítanak. Más vizsgálatok mutációtgátló hatását is kimutatták.



Lapacho
: a kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A fő hatástani csoportba a naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (lapachole és lapachone) tartoznak, de nagyobb adag flavonoid, izokumarin, kumarin, szaponin, iridoglikozid és fenolkarbonsav is található benne.

Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel.

A kutatók tehát igen sokféle vegyületet találtak a fa hatóanyagai között, ám az immunrendszerre elsősorban a béta-lapachone- és a lapachol-vegyületek gyakoroltak pozitív hatást. Immunstimuláló hatása főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban!), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) fagocita- (takarító) funkcióját, ennek köszönheti tehát a növény a daganatnövekedést fékező effektust. Sajnálatos módon ezek az anyagok töményen igen toxikusak, súlyos hányingert és anémiát okoznak, ezért kivonatként nem alkalmazhatók.


Shiitake gomba
: a Lentinula edodes halvány, pókhálószerű fonalak láthatatlan hálózatával átszövi a legkülönbözőbb keményfák elhalt szöveteit. A fonalak megemésztik a fák anyagait és átalakítják azokat gombaszövetté. Kínában a gomba értékes gyógyszer, de egyben kulináris csemege is. Japánban népszerű proteinforrás, ami ízletes, tápláló, diétás és egészséges. Tumorellenes, antivirális és antimikotikus hatást tulajdonítanak neki. A gomba legfontosabb hatóanyaga a lentinan, amely immunrendszer-serkentő, előmozdítja az interferon termelődését. Az eritadenin hatóanyag csökkenti az LDL-koleszterint. Esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezáltal kiváló sejtregeneráló.


Forrás: https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!