Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

2014. 05. 27.
Szerző: Szimpatika
A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor-ingadozások miatti rosszulléttől tartva sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Több mozgás, kevesebb gyógyszer?

„A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti stádiumában az étrendi változtatásokat rendszeres mozgással kiegészítve akár gyógyszeres kezelés nélkül is normalizálható a vércukorszint – mondja dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. – A mozgás azonban a már gyógyszeres kezelés alatt álló vagy inzulinra szoruló betegek állapotán is sokat segíthet: hatására rendszerint csökkenthető a vércukorszint és így a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenhet.”

Pozitív „mellékhatás”

A mozgás kedvező hatása abban rejlik, hogy hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. Fizikai aktivitás során ugyanis a szervezet saját glükózraktáraiból biztosítja a megnövekedett energiaszükségletet. Ez történik akkor is, ha csak a busz után futunk, és akkor is, ha például úszunk vagy kerékpározunk. A közepes intenzitással, hosszabb ideig végzett mozgás során akár 20-szor annyi glükózt is felhasználhat a szervezetünk, mint nyugalmi állapotban, például a kanapén tévézve vagy a számítógép előtt ülve.



Kevesen vágnak bele

„Kedvező hatása ellenére a betegek többnyire alig, vagy egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében – számol be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Bibok György. – A cukorbetegek számára pedig fontos lenne a mozgás, nemcsak a súlyos szövődmények, így például a szív- és érrendszeri betegségek, vese- és idegkárosodás elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is.”

Naprakész segítség a kezelőorvostól

A testmozgás hatására csökken a vércukorszint, ami hosszú távon kedvező hatású, de kezdetben kellemetlen tüneteket is okozhat. Ha a beteg úgy dönt, hogy a korábbihoz képest aktívabb életet szeretne élni, fontos, hogy erről konzultáljon kezelőorvosával. „Átalakíthatjuk, újra személyre szabjuk a korábban beállított kezelést annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozásokat elkerüljük” – mondja a Budai Endokrinközpont főorvosa. Ebben nagyszerű támogatást nyújt a telediabetológia, melynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból könnyen, közvetlen orvos-beteg találkozó nélkül is áttekinthető és követhető a vércukorszint változása. Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, az orvosnak lehetősége nyílik a kezelés hatásainak nyomon követésére vagy szükség esetén annak naprakész módosítására.


www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!