Magas vérnyomást okozó betegségek

2014. 05. 13.
Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás az esetek többségében önállóan áll fenn, ám van, hogy valamilyen betegséghez kapcsolódik. Hogy mi minden vezethet magas vérnyomáshoz és mi a teendő ezekben az esetekben, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Elsődleges és másodlagos magas vérnyomás

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás legtöbbször önállóan áll fenn (elsődleges magas vérnyomás), viszont nem ritka, hogy egy szerv károsodása, betegsége váltja ki az érték kiugrását (másodlagos magas vérnyomás).

Akárcsak az elsődleges magas vérnyomásnál, az esetek többségében a másodlagosnál sem hívják fel kellemetlen tünetek a figyelmet a vérnyomás kiugrására. A magas vérnyomásra legtöbbször rutin-vérnyomásméréskor derül fény. Azt, hogy ilyenkor elsődleges vagy másodlagos hipertóniával állunk-e szemben, pusztán a vérnyomás megmérése alapján nem lehet eldönteni. Léteznek azonban olyan jelek, melyek mögöttes betegségek jelenlétére utalhatnak:

• Nem hatnak a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek

• Különösen magas a vérnyomás (160/100 Hgmm feletti)

• Hirtelen alakul ki a magas vérnyomás, jelemzően 30 éves kor előtt vagy 55 éves kor után

• Nincs a családban magasvérnyomás-betegség

• A magas vérnyomásban szenvedő beteg nem túlsúlyos

Másodlagos magas vérnyomást okozó betegségek

„A másodlagos magas vérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív, illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magas vérnyomás az esetek 10%-ában fordul elő, a maradéknál a magas vérnyomás önállóan áll fenn” – mondja dr. Kapocsi Judit.

A másodlagos magas vérnyomás hátterében leggyakrabban a veseartéria szűkülete (renovaszkuláris hipertónia) áll. A szűkületért legtöbbször a magas koleszterinszint felelős, aminek következtében az ereket szűkítő ún. plakkok alakulnak ki. Ennek hatására a vesékben kevesebb vér áramlik, amit a szervezet vérnyomáscsökkenésként érzékel, és erre válaszul vérnyomásemelő mechanizmusokat aktivál.

További betegségek, melyek magas vérnyomást okoznak:

• Mellékvese betegsége (pl. tumor)

• Bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, étvágycsökkentők, nemszteroid fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok)

• Hormonzavarok (pl. pajzsmirigyzavar, Cushing-kór)

• Cukorbetegség

• Alkoholizmus

• Aortaszűkület

• Alvási apnoe

Fontos a megfelelő kivizsgálás

Akár elsődleges, akár másodlagos magas vérnyomás áll fenn, fontos a kiugró értékek normalizálása, hiszen a tartósan magas vérnyomás olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus. Másodlagos magas vérnyomás esetén a kezelendő okok kiderítéséhez vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, MRI, illetve mellkasröntgen vihet közelebb.

Az alapbetegség kezelése mellett az esetek többségében vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is szükséges. Az eredményes és sikeres terápia érdekében másodlagos magas vérnyomás esetén kiemelten fontos az alapbetegséggel és a vérnyomás csökkentésével foglalkozó szakorvosok szoros együttműködése.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!