Áttörés a korai magömlés kezelésében

2014. 05. 06.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A Magyar Szexuális Medicina Társaság a tavalyi évben indította el a „Tiéd a kontroll” elnevezésű, a korai magömléssel kapcsolatos felvilágosító kampányát. A korai magömlés ötből egy férfit érint, többet, mint a merevedési zavar. Ez a leggyakoribb, mégis a leginkább aluldiagnosztizált és alulkezelt szexuális diszfunkció.

Sokáig gondolták azt, hogy a korai magömlés főként lelki okokkal magyarázható, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy a korai magömlés hátterében a központi idegrendszer problémája áll. Jó hír, hogy létezik orvosi segítség és megoldás a problémára.

A korai magömlésnek számtalan definíciója létezik. A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve, a DSM-V meghatározása szerint akkor beszélünk korai magömlésről, amikor az orgazmus és a magömlés állandóan vagy visszatérően, minimális szexuális ingerlés hatására, behatolás előtt, közben, vagy röviddel utána következik be, még mielőtt az a férfi szándékában állna. Kulcsszó tehát a kontroll – ezért is kapta a felvilágosító kampány a „Tiéd a kontroll” elnevezést. A korai magömlésben szenvedő férfiak 95%-a az ejakuláció „nagyon gyenge” vagy „gyenge” kontrolljáról számoltak be.

Hogyan kezelhető a korai magömlés?

A korai magömlést korábban elsősorban pszichés problémának tartották, és évtizedeken keresztül magatartás- és kognitív terápiával kezelték. Általánosságban elmondható azonban, hogy nincs olyan kutatás, mely bizonyítaná a magatartásterápiák hosszú távú sikerét. Mára a gyógyszeres és az alkalmi kezelések kerültek inkább előtérbe.

A korábban javasolt pszichológiai és fizikai technikák arra irányulnak, hogy a férfiak felismerjék a korai magömlés jeleit és ezzel lehetővé váljon számukra, hogy kontrollálják az ejakuláció folyamatát.

A „stop-start” és az „összenyomásos” technika hosszú távon nem megoldás

A leggyakrabban használt technikák az ún. „stop-start” technika (melyet először dr. J. Semans vezetett be 1956-ban) és az „összenyomásos” technika (melyet a Masters and Johnson írt le 1970-ben). Ezeknek a technikáknak számos fajtája használható, de klinikai kutatások kimutatták, hogy a kezdeti 50-60%-os arányú sikereket követően hosszú távon nem lehet velük eredményt elérni. A „stop-start” technika helyett, mely a hölgypartnerek számára nem kielégítő, jobb a férfiaknak, ha megtanulják, hogyan irányítsák és csökkentsék a szexuális izgalmuk szintjét azáltal, hogy lassabb, érzékibb mozdulatokat végeznek, miközben mélyen és lassan veszik a levegőt. A cél az, hogy az izgalmi állapotot az ejakulációt megelőző küszöb alatt tartsák, miközben az erekciót megtartják. Ennek a légzés általi kontrollnak valóban nyugtató hatása van, és úgy tűnt, hogy működik is. De klinikai kutatások ismét bebizonyították, hogy ezzel a technikával sem érhetők el hosszú távú és maradandó eredmények.

A szexuális érintkezés előtti önkielégítés súlyosbíthatja a korai magömlés tüneteit

Az önkielégítés a szexuális érintkezés előtt egy olyan technika, melyet nagyon sok fiatal férfi használ. Az önkielégítést követően a pénisz érzéketlenebb, lehetséges következményként egy késleltetett ejakuláció következik be. Egy másik megközelítés szerint a férfi így megtanulja felismerni a megnövekedett szexuális izgalmát, és képes lesz ezt egy olyan intenzitás alatt megtartani, ami végül beindítaná az ejakulációt reflexét. Bár rövid távon ezek a technikák sikeresek lehetnek, lehetséges, hogy csak súlyosbítják a korai magömlés tüneteit, hiszen ahelyett, hogy megszüntetnék őket, szándékosan figyelmen kívül hagyják vagy letörik a szexuális érzéseket annak érdekében, hogy ezt az állapotot kontroll alatt tartsák. Ezenkívül a rossz önkielégítési technikák, pl. a nonstop ingerlés a csúcs eléréséig tovább akadályozhatja az ejakuláció feletti kontrollmechanizmus kifejlődését.

Ha krémekkel érzéketlenné tesszük a péniszt, az a nő orgazmusra való képtelenségét is okozhatja

Helyi krémek vagy spray-k tartalmaznak olyan összetevőket, mint a lidokain vagy a prilokain, melyek érzéketlenné teszik a péniszt, ezáltal késleltetik az ejakulációt. Ezen szerek használata a kutatások szerint csak mérsékelt sikerekhez vezetett: gyakran nehéz a szereket adagolni, éppen ezért sokszor nem következett be erekció, valamint ejakuláció. Ráadásul a partnerre is átvivődtek ezek az anyagok, amelyek az orgazmusra való képtelenséget okozhatták.

Dupla óvszerrel nem lehet figyelni a szexuális érzéseket

Az egyéb önsegítő technikák, mint a dupla óvszer használata vagy az érzéstelenítőt tartalmazó („késleltető”) óvszer, kezdetben hozhatnak sikereket, de hosszú távon éppen a korai magömlés tüneteinek erősödését, nem pedig megszűnését eredményezik azáltal, hogy (az önkielégítési technikákhoz hasonlóan) szándékosan figyelmen kívül hagyják vagy letörik a szexuális érzéseket annak érdekében, hogy ezt az állapotot kontroll alatt tartsák.

Áttörés a korai magömlés kezelésében

A korai magömlés háttérben egy idegrendszeri vonatkozás is áll, mely kezelhető. A korai magömlés összefüggésbe hozható az alacsony szerotoninszinttel, mely az ejakulációt is irányítja.

„Nyilvánvalóan szükség van a korai magömléssel kapcsolatos tudatosság növelésére, ugyanis sok érintett férfi és pár van, akik csendben szenvednek. Azon szakemberek számára, akik nap mint nap foglalkoznak szexuális zavarokkal, áttörést jelent, hogy létezik olyan gyógyszer, mely bizonyítottan segíthet ezeknek a pácienseknek” – hangsúlyozta Fekete Ferenc urológus, a „Tiéd a kontroll” kampány mögött álló szervezet, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnöke.

A probléma bármely fajtájáról legyen is szó, elengedhetetlen, hogy a helyes diagnózis és kezelési terv érdekében az érintett konzultáljon az orvosával. Létezik megoldás, nem kell tovább szenvedni és szégyenkezni emiatt az állapot miatt!


Bővebb információk:

www.tiedakontroll.hu

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!