A vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

2014. 05. 11.
Szerző: Szimpatika
A vállfájdalom kellemetlen és zavaró állapot. Ráadásul legtöbbször nem csak az adott rész fájdalmas, hanem kisugárzik a nyakba, hátba és a karokba is. Leggyakrabban megerőltetés áll a hátterében, ami pár nap alatt elmúlik. De mi van akkor, ha tartósan fennáll a probléma?

A problémáról és kezelési lehetőségeiről dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Nyáktömlő gyulladása a vállfájdalom hátterében

„Ahhoz, hogy megértsük a vállfájdalom hátterét, ismerni kell az ízületeink felépítésének alapelemeit – magyarázza dr. Váradi Éva. – Testünkben a csontok, izmok és az inak közt úgynevezett bursák, azaz nyáktömlők találhatóak. A nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják. Ilyen nyáktömlő található a vállízület és a karok mozgásában központi szerepet játszó rotátorköpeny vállcsúccsal való találkozási pontjánál is.”

Vállfájdalomnál igen gyakran – a fokozott igénybevétel, megerőltetés miatt – ez az ún. subacromialis bursa gyullad be, válik fájdalmassá. A fájdalom tartós fennmaradását fokozza az a tény, hogy a tömlő egy szűk résben helyezkedik el, és gyulladás okozta duzzadás miatt „beszorul” ebbe a résbe. A helyhiány miatti nyomás pedig tovább rontja nem csak a váll mozgathatóságát, de a gyulladást is, ezáltal növelve a fájdalmat.

A nyáktömlőgyulladás jellemző tünete, hogy a kar felfelé való mozgatása fájdalmassá válik. A kar mozgása beszűkül, és az illető nem, vagy csak nehezen tudja emelni a karját.

Célzott gyulladáscsökkentéssel a fájdalom csillapítható

„Vállfájdalom esetén gyors és hatékony megoldást hozhat az aktív fájdalomcsillapítás, melynek során célzott gyulladáscsökkentő injekcióval koncentráltan a problémás területre – a váll nyáktömlőjéhez – juttatjuk a hatóanyagot” – mondja dr. Váradi Éva. A megfelelő kezelés már az első alkalommal csillapítja a fájdalmat és csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Fontos azonban, hogy a célzott injekciós terápia nagy szakértelmet igényel, melybe beletartozik az ízületek felépítésének és működésének alapos ismerete.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!