Megjósolható, hogy milyen napszakban halunk meg?

Szerző: Szimpatika
A napi életritmust meghatározó genetikai variánsok meghatározhatják a halál bekövetkeztének valószínű napszakát.

A teljes populációban elterjedt egyes génváltozatok meghatározzák, hogy valaki a korán kelő, korán fekvő típusba tartozik-e, vagy a korai felkelés nehézsége mellett képes fennmaradni éjszaka. E két embertípus, a hajnali pacsirták és az éjszakai baglyok közötti különbséget meghatározó génvariánsok az Annals of Neurology novemberi számában közölt vizsgálat szerint befolyásolhatják, hogy milyen napszakban várható a halál bekövetkezte.

Azt, hogy valaki melyik embertípusba tartozik, érdemes lenne figyelembe venni a váltott műszakban dolgozók beosztásánál vagy az egészségügyi kezelések tervezése során. A belső biológiai óra szabályozza a szervezet élettani működését és a magatartást, így például azt is, hogy mikor szeretünk aludni és mely napszakban vagyunk szellemi teljesítményünk csúcsán. Szintúgy befolyásolja, hogy szervezetünk mikor védtelen az olyan betegségekkel szemben, mint a szélütés vagy a szívroham. A témában napvilágot látott korábbi munkák ikervizsgálatok és állatkísérletek segítségével térképezték fel azokat a génváltozatokat, melyek meghatározzák, hogy ki melyik csoportba tartozik.

Dr. Andrew Lim és a Beth Israel Diakonissza Egészségügyi Központ (New York, Egyesült Államok) munkatársai azt tanulmányozták, hogy az idősebb emberek miért küszködnek alvásproblémákkal. A Chicagói Egyetem munkatársaival együttműködve a vizsgálatban 1200, 60 évesnél idősebb egyén vett részt, akik ezen belül neurológiai és pszichiátriai vizsgálaton estek át. A vizsgálat eredeti célja a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt felvezető tényezők azonosítása volt, amihez fel kellett venni az alanyok alvási-ébrenléti mintázatát is. A résztvevők korábban felajánlották az agyukat a haláluk után további vizsgálatra, azonban a halált megelőző alvási-ébrenléti görbék új irányt adtak a kutatásnak: Lim és munkatársai DNS-elemzést végeztek, melyek eredményeit fiatal alanyok vizsgálata során erősítették meg. Felfedezték, hogy a „Period 1” nevű gén melletti nukleotid alapvetően befolyásolja az alvás és az ébrenlét folyamatát. A kérdéses pozícióban 60 százalékban adenin (A), 40 százalékban guanin (G) található, azonban mivel minden sejt két egyforma kromoszómát tartalmaz, ennél nagyobb a változatosság.

Az elemzés szerint az A-A genotípus több órával korábbi ébredést jelent, mint a G-G, az A-G pedig a kettő között foglal helyet. Ugyanakkor a G-G az A-A-hoz képest a „Period 1” alacsonyabb szintjét eredményezi az agyban, illetve a fehérvérsejtekben. A halálozásokat tekintve azon meglepő következtetések születtek, hogy az A-A-t és A-G-t hordozók nagyobb eséllyel haltak meg reggel 11 óra előtt, míg a G-G-vel rendelkezőknél a halál valószínű időpontja este 6-ra tehető.


Forrás: https://www.nlcafe.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!