A legjobb édesítőszerek cukorbetegeknek

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://www.cukorbetegseg-kezelese.com/
Mivel édesítsük ételeinket? Cukorbetegek számára különösen fontos kérdés, hogy mesterséges, vagy inkább természetes édesítőszereket használjunk? Melyek a legjobb édesítőszerek cukorbetegeknek?

Cukorral vagy édesítőszerrel? – hangzik el a kérdés számtalanszor nap mint nap, amikor teával, kávéval kínálnak bennünket, s ki-ki meggyőződése szerint ad rá a választ.

A cukorbetegek számára sajnos nem választás kérdése, hogy cukor vagy cukorpótló, náluk ugyanis szigorúan megszabott a fogyasztható szénhidrát napi mennyisége. Vajon az ő esetükben mi a jó válasz?

A méz ősidők óta édesíti életünket. Feltétlen rajongásunk – mely rendkívül egészséges összetevőinek szól – még azt is feledteti, hogy semmivel sincs kevesebb kalória benne, mint a cukorban, és sajnos cukorbetegek nem fogyaszthatják, vagy csak igen keveset használhatnak belőle. Arra mindenképpen ügyeljenek, hogy ne tegyék forró teába, folyadékba, mert ilyenkor elbomlanak a benne található értékes enzimek.

A civilizációs betegségek megjelenésével – melyek egyik oka épp a nagyarányú cukorfogyasztás – egyre sürgetőbb lett az az igény, hogy olyan anyagok vegyék át az édesítés szerepét, amelyek nem hizlalnak úgy, mint a cukor, kalóriatartalmuk elhanyagolható, és hasznosulásukhoz kevesebb inzulin szükséges.

Az első ilyen vegyület, melyet édes íze miatt kezdtek ipari méretekben előállítani, a szacharin volt. Több mint száz éve tart kalandos útja, mióta eljutott a gőzölgő lombikok világától az asztalunkig. Időközben kiderült róla, hogy nemcsak kesernyés utóíze okoz gondot fogyasztóinak, hanem azok a kísérleti eredmények is, amelyek a 70-es években bizonyították, hogy növeli a hólyagrák kockázatát – patkányoknál. Ezt ugyan humánkísérletekkel sosem igazolták, de a bizalom már megingott, és sokan más alternatívát kerestek.

A ciklamát (nátrium-ciklamát) egy laboratóriumi véletlennek köszönheti felfedezését. Európában – köztük a hazai élelmiszerekben is – E952 néven, főleg üdítőitalokban találkozhatunk vele. Előnye, hogy kalóriamentes, sütéshez, főzéshez is használható, s nagyrészt emésztés nélkül távozik a szervezetből. Napi bevitelének mennyisége maximum 7mg/testsúlykilogramm.

Az aceszulfám-K szintén egy mesterséges vegyület, melynek édes ízéről felfedezője akkor bizonyosodott meg, amikor kísérletezés közben megvágta az ujját és ösztönösen megnyalta a sebet. Jelenleg ezt az E950 néven is forgalmazott édesítőszert széleskörűen használja az élelmiszeripar: megtalálhatjuk energiamentes üdítőitalokban, snackekben, savanyúságokban, de tartalmazzák egyes fogkrémek és szájvizek is.

A legismertebb, cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer az aszpartám, amely korántsem jótékony tulajdonságaival vívta ki magának hírnevét, hanem azzal a máig tartó parázs vitával, melynek középpontjában vélt vagy valós egészségügyi kockázatai állnak. Az „aszpartámháború” túlnőtt saját hatókörén, megítélése bevonzotta a globalizációkritikusokat éppúgy, mint az összeesküvés-elméletek lelkes híveit és elvetőit is. Az édesítőszer maga alapvetően két aminosavból, aszparaginsavból és fenil-alaninból áll. Íze a legközelebb áll a cukoréhoz, de annál 200-szor édesebb, nincs jellemző utóíze, ezért a legnépszerűbb cukorpótló. A legtöbb „light” terméknek, rágóguminak E951-ként az aszpartám adja az édes ízét.

S akkor mi a megoldás? Aki a családja és a saját egészségére is tudatosan figyel, mindenképp mérlegelje, megéri-e mesterséges édesítőszereket használni. Ráadásul nem is kell feltétlenül közülük választania. Ha semmiképp nem tudjuk vagy akarjuk elkerülni az édes ízt, egyre több természetes édesítőszer, növényi kivonat áll rendelkezésünkre, a jázminpakócától (ismertebb nevén stevia) az eritritolon át a kókuszvirág- és a nyírfacukorig. Bár ezek sajnos jóval drágábbak, mint a hagyományosan ismert cukor.

A nyírfacukor azért különösen ajánlott a hagyományos cukorral szemben, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hirtelen és nagy vércukorszint-ingadozást, ami minden szervezetnek jó, különösen a cukorbetegekének.

Azt is tanácsoljuk, hogy érdemes a bevitt cukorszintet folyamatosan csökkenteni, így kitartóan „leszoktathatjuk” a szervezetünket a cukorról, illetve hozzászoktathatjuk a kevesebb mennyiséghez.


Forrás: https://www.cukorbetegseg-kezelese.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!