Köszvény, táplálkozás, lúgosítás

Szerző: Szimpatika
Köszvény során a vér húgysavtartalma megnövekszik, s ennek következtében húgysavtartalmú sók rakódnak le az ízületekbe tűhegyes kristályok formájában. A leggyakoribb előfordulási forma a nagylábujj gyulladása, mely meglehetősen erős, égő, szúró fájdalommal jár, megkeserítve ezzel a beteg mindennapjait. A húgysavkristályok lerakódása más ízületekben is előfordulhat.

A köszvény előfordulásának leggyakoribb okai:

- Genetikai tényezők

- Nem megfelelő életmód

- Fehérjékben gazdag táplálkozás

- Alkoholfogyasztás

Szervezetünk normális esetben úgy tartja fenn vérünk megfelelő húgysavszintjét, hogy a felesleget a vesék segítségével kiválasztja. Ha azonban a vesék nem képesek erre, akkor kialakul a vér emelkedett húgysavszintje.

Milyen esetekben nem képesek a vesék megfelelő mennyiségű húgysavat kiválasztani?

- Örökletes betegségek

- Leukémia különböző formái

- Vesebetegségek

- Bizonyos gyógyszerek szedése

De nem kell mindjárt a legrosszabbakra gondolni, hiszen, mint említettem, a nem megfelelő életmód is eredményezheti a húgysav felgyülemlését a vérben.

Melyek a köszvény leggyakoribb tünetei?

Köszvényes roham során az ízület begyullad, megduzzad, meleggé válik, a bőr kipirosodik és a betegek sokszor rendkívül erős fájdalmat éreznek, annyira, hogy gyakran a takaró nyomását sem tudják elviselni lábukon.

A köszvényes roham általában 1-2 órán keresztül tart, majd a nagyon erős fájdalom megszűnik, de a duzzanat továbbra is fennáll.

A köszvényes rohamot számos tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, nagyobb étkezés, sérülés, stressz, műtét, pszichés problémák stb.

Szélsőséges esetben a köszvényes roham olyan tünetekkel is járhat, mint pl. láz, hidegrázás, gyorsult szívverés, gyomorpanaszok.

Életmód-változtatás nélkül a rohamok egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek és maradandó változásokat idéznek elő az ízületekben (ízületek, szalagok deformálódása).

A köszvény diagnosztizálásának módja egyrészt a vér laborvizsgálata (húgysavszint), másrészt az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálata (húgysavkristályok).

A legnagyobb problémát nem is feltétlenül a fájdalom vagy az előbb felsorolt problémák jelentik, bár azok sem elhanyagolhatóak. A legnagyobb gond az, hogy a húgysavszint emelkedett értéke igen jelentősen növeli (főleg nőkben) az infarktus kialakulásának valószínűségét.

Mit tehetünk ellene?

A köszvény megelőzésének legfontosabb tényezői:

- Alkoholfogyasztás kerülése

- Alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása

- Az ideális testsúly fenntartása

- Rendszeres mozgás

- Bőséges folyadékfogyasztás

- Kényelmes cipő viselése

- Stressz kerülése

A már kialakult köszvény kezelésére rendelkezésünkre állnak különböző gyógyszerek.

A legjobb természetes, alternatív gyógymód a szervezet, illetve a vizelet lúgosítása, a magas purintartalmú ételek kerülése, s főleg az alacsony purintartalmú ételek fogyasztása.


Forrás:
www.drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!