A pajzsmirigy megbetegedései: hideg és meleg göbök

2014. 04. 18.
Szerző: Szimpatika
A pajzsmirigydaganatok többsége jól kezelhető, a gyógyulási arány magasabb, mint más daganatos betegségek esetében. Rendszerint nyelési nehézség, nyaki duzzanat és tartós rekedtség miatt fordul orvoshoz a beteg. A betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa foglalta össze.

A pajzsmirigy göbös megbetegedéseire a legtöbb esetben a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. Két típust különböztetünk meg: a meleg göbök pajzsmirigy-túlműködést okozhatnak, aminek erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás lehetnek a tünetei, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek potenciális veszélyt. A meleg göb általában jóindulatú és eredménnyel gyógyítható, a hideg göbök egy része lehet rosszindulatú is.

A betegség tünetei

A pajzsmirigy daganatos elváltozására utalhat az elhúzódó rekedtség, a nyelési nehézség, a nyaki duzzanat, a nyak- és torokfájdalom és a megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. Mivel a felsorolt panaszok több más betegséget is jelezhetnek, a göbök kizárásához elsőként a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatára van szükség, emellett laborvizsgálat elvégzésére is sor kerül.

Meleg vagy hideg?

Ha a göbök jelenléte bebizonyosodik, arról, hogy az elváltozás melyik csoportba sorolandó, az izotópos vizsgálat segítségével kaphatunk képet. A meleg göb fokozott mértékben tárol izotópot, a vizsgálati képen piros színű, ezért nevezték el „meleg” göbnek. A hideg göb nem vesz fel izotópot, ezért a göbnek megfelelő hőtárolás alapján a képen egy üres, „hideg” terület jelenik meg. A hideg göbök egy része lehet rosszindulatú, ezért ezekben az esetekben a citológiai vizsgálat is kötelező.



A pajzsmirigydaganat típusai

Ha az elvégzett vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy a daganat rosszindulatú, akkor gyakoriságuk szerint négyfajta szövettani diagnózissal szembesülhet a beteg. A leggyakoribb a papilláris: az összes beteg mintegy 80 százalékánál ez a típus mutatható ki. Ezt követi a follikuláris, a medulláris, és az elsősorban idősebb embereknél előforduló, anaplasztikus ráknak nevezett forma.

Kezelés és kiújulás

A pajzsmirigydaganat kezelése elsősorban műtéti úton valósul meg, az érintett szövet és a környező nyirokcsomók eltávolításával, illetve izotópos kezelésre is sor kerülhet. A betegség akár évtizedekkel később is kiújulhat, a betegek kezelése ezért rendszeres ellenőrzést igényel, illetve szükséges a hormonpótlás beállítása is.

Felkészülés az orvosi vizsgálatra

Mivel a pajzsmirigy betegségei igen szertágazó tüneteket okozhatnak, ezért lényeges, hogy minden, számunkra jelentéktelennek vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is beszámoljunk, ami az egyéb panaszok mellett jelentkezett. Gondoljuk át, hogy a panaszok folyamatosan vagy időszakosan jelentkeznek-e, és mi az, amitől felerősödnek. A pajzsmirigybetegségek kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, ezért kérdezzük meg a családtagokat, hogy náluk jelentkezett-e korábban hasonló panasz.
A hormonális rendszer felborulását az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik, ezért az első vizsgálat alkalmával érdemes ezeket is megemlíteni kezelőorvosunknak. Írjuk össze az általunk rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját. Gondoljuk át azt is, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról: például, hogy szükséges-e szüneteltetnünk a sportot, vagy kell-e változtatni étkezési szokásainkon?

Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!