A dohányfüst csökkenti az asztma elleni gyógyszerek hatását

Szerző: Szimpatika
A passzív dohányzás több káros hatása ismert; a Chest folyóiratban közölt vizsgálat a gyermekkori asztma kezelésében betöltött negatív szerepére hívja fel a figyelmet.

Füstös otthonok, beteg gyermekek

A dohányzás károsítja az egészséget, de mindenki a saját egészségéért felel – vélekednek gyakran azok, akiknél a füstölgés a mindennapok része. A passzív dohányzás azonban a környezetet is érinti, és különösen igaz ez a lakáson belül elszívott cigaretták esetében. A zárt térben keletkező füst épp akkora veszélyt jelent a nem dohányzó egészségére nézve, mintha ő maga is rágyújtana. „Régóta tudjuk, hogy a dohányfüsttel teli levegő belélegzése a kisgyermekekre különösen veszélyes: rontja a tüdő működését és hajlamosít az olyan krónikus betegségekre, mint az idült hörghurut és az asztma” – sorolja dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A friss kutatás arra is rávilágít, hogy nemcsak a betegség kialakulásában van szerepe, de a passzív dohányzás a kezelés eredményességét is csökkenti.



Erősebb tünetek és mellékhatások

A 19 vizsgált gyermek esetében 9 szülei dohányoztak, míg 10 családban füstmentes levegőt szívtak a gyermekek a lakásban és az autóban egyaránt. A kutatók megállapították, hogy a dohányzó családban felnövő gyermekek szervezetében kevesebb HDAC2 enzim volt kimutatható, s emiatt kevésbé reagáltak az inhalációs szteroidkezelésre. Náluk a tünetek erősebben és gyakrabban jelentkeztek, így magasabb dózisú és ezáltal több mellékhatást okozó szteroidkezelésre volt szükségük.

Kerülje a dohányzást zárt térben!

A HDAC2 nevű enzim nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szteroidok gyulladáscsökkentő hatásukat kifejtsék, így érthető, hogy az enzim csökkent mennyisége következtében miért reagáltak rosszabbul a gyerekek a kezelésre. „A passzív dohányzást elszenvedő gyerekeknél felére csökkent az enzim aktivitása, tehát a lakásban, autóban dohányzó szülők hatalmas felelőtlenséget követnek el gyermekükkel szemben” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Az asztma elleni inhalált gyógyszerek segítenek a betegség tüneteinek csökkentésében, illetve a súlyosabb rohamok megelőzésében, ezért lényeges, hogy hatásukat a lehető legjobban ki tudják fejteni.


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!