Öregítenek a kalóriák
A Wisconsin-Madison Egyetem vizsgálata egyike az Egyesült Államokban jelenleg is folyó két hosszú távú kutatásnak, amely a kalóriamegvonásos diéta hatásait kíséri figyelemmel a főemlős állatoknál. A 76 rhesusmajmot vizsgáló tanulmány legújabb eredményeit a Nature Communications című tudományos folyóiratban közölték.
Amikor az állatok elérték a 7-14 éves kort, a kutatók olyan étrendet állítottak össze számukra, amely az addiginál 30 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazott. A kontrollcsoportba tartozó majmoknál – amelyek annyit ettek, amennyit csak akartak – a betegségek kialakulásának kockázata 2,9-szer, a halálozásé pedig háromszor volt magasabb, mint a kalóriamegvonásos diétát folytató társaiknál.
A kutatók továbbá már a tanulmány megkezdése utáni hat hónapban diabéteszt észleltek a kontrollcsoport majmainál, amikor azok még bőven erejük teljében voltak. A tanulmány egyik szerzője, Richard Weindruch szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az alacsonyabb rendű organizmusoknál tapasztalt hatások a főemlősökre is vonatkoznak.
A legyeknél és rágcsálóknál 40 százalékkal növekszik a várható élettartam, ha a csökken a kalóriabevitelük, miközben folyamatosan kapják az alapvető tápanyagokat. A főemlősökön alkalmazott kalóriamegvonás hatásairól azonban megoszlanak az eredmények – olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.
Az amerikai öregedéskutató intézet (NIA) 2012-ben készített, nagyszabású jelentése 120 majom bevonásával készült, és az eredmények nem mutattak eltérést a túlélés tekintetében a kalóriamegvonásos étrendet követő és a kontrollcsoportba tartozó majmok között, az állatok javuló egészségi állapotára vonatkozó adatok pedig nem voltak statisztikailag jelentősek. Saját tapasztalataikra és az internetes adatbázisokra támaszkodva az egyetem munkatársai arra jutottak, hogy a NIA-vizsgálat kontrollcsoportjának majmai valójában szintén – habár társaiknál kisebb mértékben – kalóriamegvonásos diétán voltak. A két kutatócsoport jelenleg egy átfogó elemzés keretében veszi górcső alá az összes rendelkezésükre álló adatot, figyelembe véve a tanulmányok különbségeit.
A kalóriamegvonás fogalma nagyjából két évtizeddel ezelőtt került be a köztudatba, amikor néhányan 30 százalékkal csökkentették kalóriabevitelüket, hogy lassítsák az öregedéssel járó betegségeket. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ők „kutatási eszközként”, nem pedig életmódbeli irányelvként tekintenek a kalóriamegvonásos diétára. A kalóriamegvonás gyakorlatilag az anyagcsere újraprogramozását eredményezi. Minden olyan fajnál, amelynél kimutatták, hogy a módszer lassítja az öregedést és a vele járó betegségeket, az energiaszabályozásban és a sejtek, illetve az organizmus azon képességében ment végbe változás, hogy a kor előrehaladtával reagáljon a környezeti változásokra.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!