A rizs hatása

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://balaicza.hu/
A rizs gyógyhatását már ősidők óta ismerik: segíti többek közt a szervezet megtisztulását és regenerálódását. Az orvosok és természetgyógyászok többsége azonban csak a teljes értékű, hántolatlan, biotermesztésből származó natúr rizsnek tulajdonít gyógyító erőt.

A rizshez elkészítéskor különböző gyógyfűszereket kevernek, mert így élelmi értéke és tápláló ereje még nagyobb lesz, finom energiái pedig kiegyensúlyozottabbá válnak. Az ilyen formában elfogyasztott rizs feloldja az energiablokádokat és segíti az életerő áramlását a testben, hogy megkezdődhessenek a gyógyulási folyamatok. Hatása nemcsak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, de fokozza az életörömet és a vitalitást. Néhány nap alatt anélkül salaktalanítja a testet, hogy éhséget éreznénk vagy bármilyen más ételt kívánnánk.

Egyensúly

A természetes rizsdiéta a természet törvényei szerint tudományosan felépített egyensúlydiéta, amely az életenergiát állítja helyre. Gyógyerejének alapja az energia körforgásán alapuló egyensúlyi hatás. Az életenergia két, ellentétes és egymást kiegészítő párból áll; ezeket az energiaformákat a táplálékok is képviselik.

Az egyensúlytól (bármely pólus irányában) távol eső táplálékok csökkentik, gyengítik életenergiánkat, míg az egyensúlyhoz közel állók jótékonyan hatnak erre.



Az életenergiát gyengítő táplálékok 

Az egyensúlyi középponttól távol eső pozitív (jang) pólushoz tartozó élelmiszerek például a következők:

• Hús

• Hal

• Tojás

• Só


Az egyensúlyi középponttól távol eső negatív (jin) pólushoz tartozó táplálékok például az alábbiak:

• Fehér cukor

• Barna cukor

• Gyümölcs- és szőlőcukrok

• Tejcukor

• Kandiscukor

• Az itt felsorolt cukorfélékből előállított termékek

• Az élvezeti cikkek, például: fekete tea, babkávé, alkohol, mesterséges cukrok és italok, gyógyszerek, drogok.


Az életenergia-áramlást segítő táplálékok

Az egyensúlyhoz közel álló pozitív (jang) táplálékok:

• Kecsketejtermékek

• A pozitív pólushoz legközelebb állnak a növényi élelmiszerek, a kiegyensúlyozott sós fűszerek és a kiegyensúlyozott konyhatechnikákkal készített táplálékok


Az egyensúlyhoz közel álló negatív (jin) élelmiszerek:

• A természetes édességek (méz, árpaszirup, cukorrépaszirup, juharszirup) és a belőlük készült édességek, amelyek alapja a teljes őrlésű gabona és a tönköly 

• A negatív pólushoz legközelebb álló élelmiszerek az évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök


Az értékes natúr rizs

A hántolatlan natúr rizs rendelkezik a teljes kémiai-anyagi és energetikai egyensúllyal. Öt rész káliumot (jin) és egy rész nátriumot (jang) tartalmaz. Az emberi szervezet egészséges K/Na aránya 5:1 és 7:1 között van. A hántolatlan rizs tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és vitálanyagokat. A gabonák közül a rizsben van a legtöbb cukor,  ezenkívül a következő ásványi anyagokat és vitaminokat találjuk meg benne: kalcium, foszfor, vas, cink, fluorid, B- és E-vitamin, nátrium, kálium és kovasav. A natúr rizs összetétele teljes mértékig harmonikus és megterhelés nélkül ad energiát szervezetünknek.


Négy-hét napos rizskúra

A rizsdiétához a rizst energetikailag megváltoztatjuk, finomítjuk és ízesítjük az alábbi módokon:

• Helyes főzéssel

• Magas értékű, hevíthető finom olajok hozzáadásával

A rizsdiétát ízlés szerint kiegészítheti például tönkölykenyér vagy kétszersült.

A diéta 4 vagy 7 napja során állandó italunk legyen egy 50%-os teintartalmú, fermentálatlan zöld tea, amelyet köztes étkezésként fogyasztunk a tönkölykenyér mellé. Este a rizs mellé igyuk kedvenc salaktalanító teánkat, vagy gabonakávét kevés mézzel ízesítve – ez biztosítja a szervezet számára szükséges cukrot a diéta során.

A salaktalanítást természetes béltisztító szerekkel segítjük, így rendezzük a bélflórát.

A kúra alatt nincs éhségérzetünk, és a negyedik-ötödik napon az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol és mesterséges cukrok) kívánása is elmúlik. Hét nap alatt intenzíven méregtelenítjük és salaktalanítjuk a szervezetünket. Az első két napon fáradtnak érezhetjük magunkat, illetve a már elmúlt vagy lappangó betegségek enyhe fájdalom formájában jelentkezhetnek – ez azonban a méregtelenedés mellékhatása. Napról napra jobban, egészségesebben, energikusabban érezzük majd magunkat és sokkal derűsebbek, boldogabbak leszünk.

A diéta a gyakorlatban

Reggeli: teljes őrlésű tönkölykenyér – ez energetikai szempontból kiegyensúlyozott és magas energiaértékű táplálék. Ital: zöld tea vagy gabonakávé.

Köztes étkezés: teljes őrlésű tönkölykenyérből készült kétszersült és zöld tea vagy mate tea.

Ebéd: a recept szerint elkészített rizs. Ebéd után tetszés szerint nyugtató vagy élénkítő tea.

Vacsora: A délihez hasonlóan elkészített rizs, vagy a változatosság kedvéért rizskrém. Kivételes esetben ehetünk a rizs helyett tönkölyből készült meleg ételt vagy kenyeret.


Reggeli előtt vegyünk be keserűsót, ami a béltisztítást szolgálja. Elkészítése: 1/4 literes üveget 2/3-részig vízzel megtöltünk, belekeverünk 1 teáskanál keserűsót, egy éjszakán át állni hagyjuk. Reggel, mielőtt meginnánk, meleg vízzel egészítsük ki a tartalmát.

Az elkészített rizst kiskanállal fogyasszuk és minden falatot legalább 30-szor rágjunk meg. Csendben, koncentrálva együnk. Ebéd után fogyasszunk zöldzab-teát, és ha lehet, pihenjünk egy kicsit. Mate teát is ihatunk.

A teázás idején igyunk egy csésze teát, s ha nagyon éhesek vagyunk, egy falat tönkölykenyeret ehetünk hozzá.

Vacsorára fogyasszuk az ebédhez készített rizst vagy rizskrémet; ügyeljünk a koncentrált, alapos rágásra. Étkezés után zöld vagy mate tea ajánlott.

Ne felejtsük el vacsora után elkészíteni a reggeli keserűsónkat!


Felépítő napok a rizsdiéta után

1. hét

• Az évszakhoz tartozó zöldségeket apróra vágva, karikára szeletelt hagymával olívaolajban megpirítunk, kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt készre pároljuk. Finom ízt adhatunk neki egy csipet tekka fűszerkeverékkel.

• Salátánkat ízletessé és könnyen emészthetővé tehetjük almaecettel, rizsecettel, olajjal, szezámsóval.

• Fogyasszunk az évszaknak megfelelő gyümölcsöket, mindenekelőtt almát.

2. hét

• Teljes értékű gabonák

• Az évszak zöldségei

• Saláta

• Az évszak gyümölcsei

• Kevés kecskesajt vagy hal (ha kívánjuk az állati fehérjét)

3. hét

• Teljes értékű gabonák, minden formában

• Az évszak zöldségei

• Saláta

• Az évszak gyümölcsei

• Teljes őrlésű lisztből készült kenyerek, sütemények, tészták mézzel

• Kecskesajt, hal


• Italként végig fogyasztható: mate tea, zöld tea, gabonakávé


Forrás: https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!