Be van állva a nyaka? Az aktív fájdalomcsillapítás segíthet

Szerző: Szimpatika
Az ülőmunkából, azon belül is az eközben felvett rossz tartásból kifolyólag a népesség nagy része valamilyen fájdalommal küzd. Ezek közül a leggyakoribbak azok a nyaki problémák, melyek kezelés nélkül akár állandósulhatnak is. Szerencsére azonban megfelelő kezeléssel mindez megszüntethető. Hogy pontosan hogyan, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Görnyedt testtartás és izomcsomók

Ha azt hiszi, hogy az izomcsomók jellemzően a rendszeres edzés miatt alakulnak ki, akkor nagyot téved, hiszen legtöbbször a rossz testtartásra vezethetőek vissza. Mivel ilyenkor abnormális pozícióban van az adott testrész, feszültség keletkezik, ami, ha állandósul, ún. triggerpontokban összpontosul. Ezek fájdalmas, sokszor gyulladásban lévő csomók, melyek nyomhatják a környező idegeket, így kisugározhatnak a környező részekre is.

Mitől alakulnak ki a triggerpontok ülőmunka esetén?

Fájdalmas triggerpontok számtalan dolog miatt létrejöhetnek: stressz, trauma, izom-és idegbántalmak, fertőzések, szervi megbetegedések, nem helyesen kivitelezett edzés, valamint rossz testtartás. Sajnos ezek a csomók hosszú időn keresztül alakulnak ki, így eltüntetésük sem megy egyik pillanatról a másikra, sőt, kezelés nélkül akár életünk végéig is elkísérhetnek bennünket.

Ülőmunka esetén, ha valaki görnyedt testtartást vesz fel, akkor nem csak háta, de bizony a nyaka sem lesz megfelelő pozícióban: ilyenkor a fej kissé előrébb kerül, ami a nyak izmainak állandó feszülését okozza. Ennek eredményeképp csomók alakulhatnak ki, és ha nem változtatunk rossz szokásainkon, akkor újabbak is keletkezhetnek.

A fájdalom megszüntethető

Szerencsére nem kell beletörődni a folyamatos fájdalomba, hiszen megfelelő kezelésekkel, az aktív fájdalomcsillapítás módszereivel orvosolni lehet a problémát.

„A triggerpontok, fájó izomcsomók kezelésére az aktív fájdalomcsillapítás egyik kitűnő módszere, a GUNA MD injekciós terápia az egyik leghatásosabb módszer. Ilyenkor a kialakult csomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekciókombináció hatására a helyi izomfeszülés rövid időn belül megszűnik, továbbá a helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul. Ezáltal megszakad a kialakult „hibás kör”, mely fenntartotta a kellemetlen állapotot” – mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa.

A szakértő hozzáteszi, hogy az akut esetek többségében ennek köszönhetően a terápia alatt és után egyértelmű javulás észlelhető. Krónikus panaszok esetén nyilván nem lehet azonnali látványos javulást elvárni, így több kezelés is szükséges lehet, azonban nagyon gyakran előfordul, hogy már az első alkalom után a panaszok lényeges enyhüléséről számol be a beteg.

 

Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!